Капан с ловни сачми срещу цигани в Добрич


Капан с ловни сачми срещу цигани в Добрич
Във вилите в местността „Минково” не е останало много за крадене, но циганските набези не секват
10 Февруари 2013, Неделя


18-годишен мургав младеж бе прострелян тези дни в опустошените от циганските набези лозя в местността Минково край Добрич.

Автор: Пламен Николов

Първоначалната информация бе, че пострадалият, чиито инициали са А.Ш. бил дървосекач. После обаче се оказа, че е обикновен крадец – един от десетките цигани, които в последните години превърнаха цветущите до неотдавна лозови масиви в пустош.

А.Ш. бил влязъл с четирима свои авери във вила насред оглозганите вече лозя. Апашите търсели основно метални отпадъци, но били готови да задигнат всичко, което може да се продаде. По тази причина на много от околните  постройки са разбити дори бетонните плочи, от които е измъкната металната арматура. За да охраняват по-зорко собствеността си от циганските набези, някои от стопаните често остават да преспиват в имотите си. Но настървените мургави кокошкари редовно им налитат на бой.

Така се стига и до неотдавнашния инцидент, при който пострада А. Ш. Определеното от полицията като „самоделно огнестрелно устройство”, заложено от един виладжия, на който му дошло до гуша от циганските попълзновения, се задействало на мига, щом крадците разбили входната врата. Произведеният от него изстрел ранил в лицето 18-годишния апаш. Неговите другари – И.Ш. (на 26 г.), В.Ш (на 23 г.), Г.Р. (38 г.) и Е.М. (20 г.), го изнесли от местопроизшествието и измислили версията, че е получил куршума, докато сякъл дърва.

За проблема с наглите цигански посегателства в лозята край Добрич  „Десант” писа в броя си от 11 март 2012 г. Тогава посочихме, че потърпевшите не са получили никаква защита от органите на реда. В последствие се дочу някакво мъгляво обещание за засилване на полицейското присъствие в района, но това не даде никакъв ефект.

Затова собственици на терени в местността все по-често взимат нещата в свои ръце и посрещат крадците с ловни сачми. Това не е първият подобен случай в страната. През 2008 г. пенсионерът Мильо Недев от бургаското село Огнен заложи шашки с ловни патрони 12-ти калибър, барут и вестници в налазените от цигани дворове на селото.
Така, когато държавата не си е на мястото, за жертвите на все по-ширещата се циганска престъпност не остава друго, освен да потърсят сами решение на проблема.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Буги
10.02.2013 13:21:09
0
0
Недеистващи закони,няма респект към власта/охраната/Помня като днес бай Иван Живота,полския много едър здрав и несе боеше от крадци наопак.Сваляше пушката от рамо само в кръчмата/неподкупен,некорумпиран/циганите в неговия район не смееха да бутна нещо....няма такива вече за съжаление,а и власта е Хилава пази си електората
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки