Силното слънце и активният въглен може да ликвидират псориазиса


Силното слънце и активният въглен може да ликвидират псориазиса
Ключови думи: псориазис, лечение, рецепти
12 Октомври 2017, Четвъртък


Народната медицина предлага най-различни средства срещу това упорито кожно заболяване

Автор: Десант

Псориазисът се характеризира най-често с появата на зачервена кожа, покрита с дебели пластове от светли люспи, които при чоплене стават сребристо бели. Те се локализират най-често по кожата на коленете, по лактите, по главата и др. При това заболяване няма сърбеж, а уврежданията са сухи и не се подмокрят.

В някои случаи псориазисът може много да прилича на екзема. Трябва обаче да се знае, че лекуването на тези две заболявания е твърде различно. Както и че псориазисът е хронично рецидивиращо незаразно заболяване на кожата.

За появата му роля играят нервно-психични травми, нарушена обмяна на веществата, нарушена функция на ендокринните жлези.

Най-често се появява през пролетта, затова е необходимо да се провежда профилактичен курс на лечение. Понякога заболяването продължава цял живот – пораженията изчезват и после пак се появяват.

Според лекарските теории има поне 20 причини за възникването на псориазиса. Една от основните от тях е стресът. Притесненията, неспокойният живот, нервното претоварване оказват голямо влияние върху имунната система.

Съществува предположение, че при възникването му голяма роля играе и наследствената предразположеност. Но това по никакъв начин не означава, че ако родителите боледуват от него, то и децата задължително ще го имат.

Смята се, и че ангината или инфекциите на горните дихателни пътища могат да провокират появата на псориазис. Тези данни са основани на медицинската статистика: деца с хроничен тонзилит по-често са подвластни на псориазиса, отколкото здравите.

Не трябва да оставяме без внимание и факта, че най-напред псориазисът може да се появи по увредени участъци на кожата – от изгаряния, претривания, одрасквания, убождания, слънчеви изгаряния.

Друга причина може да бъде и начинът на хранене. Например, ако консумирате лютиви и мазни храни, пушени продукти и алкохол, може да провокирате обостряне на болестта. Това може да се случи и ако използвате някои медикаменти (като съдържащи злато, литий или бета блокери, приемани при хипертония), затова е добре да обсъдите с дерматолога си какви лекарства приемате.

Смята се, че слънчевата светлина понижава риска от поява на псориазис. Затова, ако живеете в район със студен климат, ходете често на море.

Псориазисът е упорито заболяване, но е лечимо. Лечението е комплексно. Започва се с прием на активен въглен на таблетки. Дозата е 1 таблетка на 1 кг тегло. Ако сте 55 кг например, стрийте 55 таблетки и ги залейте с вода. Пийте ги на 3 приема 2 часа преди ядене. Правете го редовно, в продължение на 40 дни.

Не бива да се ядат мазни, солени, пикантни, както и млечни продукти. Лечението трябва да започне с пречистването на черния дроб и кръвта.

Рецепта 1 ( за пречистване на кръвта): 3 пъти на ден преди хранене се пие по 1 чаена лъжица сок от прясна коприва.

Рецепта 2 (за пречистване на черния дроб): Смелете пресни корени от глухарче (радика) на каша. Прецедете сока. Сложете го в хладилник (напитката не губи лечебните си качества 7 дни). Пие се по 1 чаена лъжица по 3 пъти на ден преди хранене.

Рецепта 3 (за лечение на псориазис; Киряки Митрева, с. Лозенец): В продължение на 7 поредни вечери поразените места се мажат с газ за горене. Добре е да се намаже и цялото тяло.

Рецепта 4 (при псориазис): Смесват се добре по 100 г свинска мас и хума. Болните места вечер се мият с отвара от равни части тетра (смрадлика) и орехови листа. След това се мажат с мехлема. Отгоре се слага марля и се превързва. Стои се така 2 часа. Прави се редовно два месеца. Не бива да се налага зад ушите и тила.

Рецепта 5 (Димка Василева, София): Смилат се 10 кг лимони с машинка за месо. Подслаждат се с мед и 8 дни се яде само това.

Рецепта 6 (Донка Йорданова, Варна): Смесват се по 40 г листа от коприва, стръкове хвощ, стръкове камшик, стръкове бяло подъбиче и живовлек и 100 г корени от сарсапарила. 2 супени лъжици от билковата смес се слагат в 600 мл вода и се варят 10 мин. Пие се по 100 мл (1 винена чаша) 4 пъти на ден преди хранене.

И още нещо. На около 2 километра от странджанското село Бръшлян в посока Малко Търново има параклис, посветен на света Петка. Край него има находище на лековита жълта глина. Местните жители твърдят, че намазване с нея може да ни отърве от всякакви кожни заболявания. Има и много случаи на излекуване от псориазис, които се разказват като легенди от поколение на поколение.

Прилагането на рецептите не изключва консултация с медицински специалисти


В категории: Рецепти за здраве , Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки