Селяни и еколози на бунт срещу кариери


Селяни и еколози на бунт срещу кариери
Селяните от Димча са притеснени, че къщите им сериозно ще пострадат от взривовете в близката кариера
03 Февруари 2013, Неделя


В Павликенския край недоволстват от концесионирането на близки до населените места терени, откъдето ще се вадят базалти и варовици

Автор: Здравка Христова

Селата в община Павликени са разбунени от започването на добива на строителни материали от 791 декара кариери в района. Инициативен комитет „Да опазим природата в Павликенския край”, земеделски производители, еколози и пещерняци настояват да бъдат спрени концесиите на четири кариери в Димча и Върбовка заради пагубното им влияние върху населението, стопанството и природата. Никой не е против предприемачеството, но това не може да става на всяка цена. Искаме родния ни край да остане чист с екологично земеделие, запазени исторически паметници и природа, категоричен е спелеологът Евгени Коев.

На всеки 5 до 9 минути по селските пътища ще минават 40-тонни композиции с камъни, които ще разбият шосетата. Прахът от раздробяването на скалите пък ще повиши заболеваемостта, а откритите взривове за добив от кариерите ще разрушат къщите на хората, предупреди инж. Пламен Пенев, председател на инициативния комитет против кариерите.С решение на Министерски съвет от 2009 г. за добив на базалти и варовици са дадени три разрешения за концесии. “Базалт България” ще добива от две площадки общо на 240 декара в землищата на Върбовка и Димча. “Петрургия” ще вади камъни от кариера с площ от 235 дка във Върбовка. На двадесетина метра от тях е кариерата от 316 дка, която ще се разработва от русенската фирма “Пътстройинжгенеринг”.

Притеснението на селяните, земеделските производители и еколозите е, че четирите площадки на новите кариери са на по-малко от 2000 м отстояние от селата, което е закононарушение. Освен това Димча и Върбовка са в подветрената страна и цялото замърсяване от кариерите ще засипе селата, в които общо живеят към 1700 човека.Ще бъдат засегнати над 10 000 дка обработваема земя.

В Димча, Върбовка и Бутово няма да може да се развива зеленчукопроизводство и пчеларство, ще бъде засегнато и овощарството, предупреди Атанас Александров, заместник-председател на регионалния фермерски съюз в Павликени. Пещернякът Евгени Коев е категоричен, че новите кариери ще пресушат карстовите извори в района и ще унищожат защитените колонии от прилепи в пещерите.

На миналите до сега две обществени обсъждания на докладите по Оценка въздействието на околната среда хората оказаха остър отпор. В регионалната екологична инспекция във Велико Търново вече има внесена протестната подписка на 301 жители на Димча. Пусната е и онлайн петиция срещу новите кариери, в които предстои 25-годишна концесия. Членовете на Инициативния комитет са категорични, че сега действащите кариери в община Павликени – във Вишовград, Русаля и Лесичери, са напълно достатъчни.

Мнението на хората ще бъде разгледано от независими експерти. 40 дена след обществените обсъждания РИОСВ ще вземе окончателното решение да се разработват ли кариерите или не, коментира броженията срещу новите концесиии шефката на екоинспекцията инж. Елена Григорова, като уточни: „Може да вземем решение да спрем инвеститора, както го направихме миналата година, когато не разрешихме добив от кариерата в павликенското село Мусина, защото проучванията показаха, че е опасна за населението“.


Спелеолозите са категорични, че добивът на базалти и варовици ще унищожи пещерите край Русаля

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки