Сънародниците ни в Линц пазят родните традиции


Сънародниците ни в Линц пазят родните традиции
В австрийския град Линц живеят много нашенци, които ревностно пазят българщината с делата си
31 Януари 2013, Четвъртък


Там вече функционират българско училище, театър и дори балетна школа

Автор: Георги Ваташки

Една от най-младите български общности зад граница е тази в град Линц в Горна Австрия. В края на 2012 г. тя вече наброява близо две хиляди наши сънародници. В социален аспект общността е многолика и в нея преобладават млади семейства с висока степен на образование.

Нашенците, живеещи в красивия крайдунавски град, създават първата си културна организация през 2003 г. Това е българо-австрийското дружество „Дунав“ с ръководител Тотка Удуд – прочута актриса в областния театър. Примерът се оказва заразителен и през 2004 г. се основава още една културна организация, носеща името „София“, чийто председател Марио Серяков е музикант в прочутия в цяла Австрия оркестър „Антон Брукнер“.

През 2005 г. културните средища на нашите сънародници се обогатяват с основания от семейство Ясен и Росица Стоянови театър „Маестро“. Към него се създава смесена фолклорна група и детски танцов състав, а в началото на миналата година е сложено началото и на българско балетно училище. На сцената на „Маестро“ чести гости са театрални състави от Родината. През 2006 г. в Линц по инициатива на доцент Димитър Дунков се появява и българо-австрийският клуб „Орфей“. Членовете му са от различни професии и възраст, но ги обединява интереса им към литературата, музиката и изкуството.

Централно място в програмата на клуба заемат историята, културата на Източна и Югоизточна Европа. Организират се литературни четения, филмови вечери, посещения на изложби и други културни събития с българска и/или източноевропейска тематика. От основаването си насам „Орфей“ ежегодно организира за своите членове учебни екскурзии из България и съседните страни от Балканския полуостров. В съответствие с името на клуба неотменна част в програмата му са туристичските преходи и посещения на природни и исторически забележителности в Родопите – в античността назовавани поетично „Орфееви гори“.

Напълно естествено възниква и необходимостта от образование на родния език на българчетата от Линц. През 2003 г. започва да функционира смесена паралелка от 20 деца. Идеята за образуването й е на дружествата „София“ и „Дунав“. Първите преподаватели в нея са учителите, пристигнали само месец преди това от България – Анета Матева и Дарина Тонкова. През 2007 г. най-сетне отваря врати самостоятелно българско школо към клуб „Орфей“. В часовете по български език, история и фолклор децата изучават не само майчиния си език, но и повече за българската литература, култура и история.

В програмата на учениците са заложени и допълнителни занимания като празнуване на Коледа и Деня на славянската писменост и култура. Традиционно се провежда конкурс за най-добра мартеница и Великденска работилница. Taкa децата имат възможност да се запознаят с богатството, красотата и уникалността на българските традиции.
Към училището е създадена и група за народни песни „Кокиче“ с ръководител Петър Богданов. Тя често радва с изпълненията си и българските общности във Виена и Грац.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки