Попове, дяволи, булки и... Феликс Баумгартнер


Попове, дяволи, булки и... Феликс Баумгартнер
На най-очакваното събитие в Симитли, може да се видят всякакви забавни и зловещи образи
Ключови думи: Кукери, Симитли, фестивал
30 Януари 2013, Сряда


Десети кукерски фестивал „Симитлия – древната земя на кукерите“

Автор: Веселина Николова

Кой ял – ял, кой се веселил – веселил, коледно-новогодишните празници свършиха, връщаме си работния ритъм. Зимната ваканция за предците ни обаче не е била толкова кратка и със сигурност – много по-забавна. Макар и позабравени в съвременното ни забързано ежедневие, все още има български селища, които ревниво пазят старите традиции и с радост се готвят за дните, в които се изпълняват предаваните от поколение на поколение български обичаи.

Едно от тези отколешни явления са например обредите, свързани с кукерите. По стар обичай в периода между Месни и Сирни заговезни в Източна България и между Коледа и Богоявление в западната част на страната, кукери танцуват по улиците, за да плашат лошите сили, да изгонят студа и да призоват плодородието и здравето. Те извършват символични обредни действия като оране, сеитба и т. н. На много места в днешно време обаче обичаят е много осъвременен.
Фестивалът на кукерските и маскарадни игри в Симитли например всяка година събира над 10 000 жители и гости на градския стадион. Провежда се в петък или събота, между 1 и 15 януари. В първата половина на януари маскираните мъже тръгват по домовете из целия град, където изпълняват различни битови и комични сцени.

Традицията повелява всички групи първо да минат през дома на кмета, след което да се съберат на площада и да потеглят към градския стадион „Септември“. Естествено има и награди, като тази за най-добре представилите се групи е парична.
Награждават се и най-малкият, и най-възрастният кукер. Традиционно е и отличието за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли, учредено в памет на Васил Благоев . Журито, което разпределя призовете, е съставено от фолклористи, изкуствоведи, хореографи и журналисти. Неписан закон тук е преди победителите да бъдат обявени, всички участници да обиколят стадиона, под съпровода на тъпани и зурни.

През изминалата седмица това дългоочаквано събитие за симитлийци се състоя за  десети пореден път. Юбилейното издание на фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“ премина под мотото „Да пребъдат традициите, да запазим българщината“. Въпреки студеното време, на градския стадион „Септември“ се събраха хиляди хора от  целия Пирински край, Кюстендил, Перник, Бургас, Карлово, Калофер, Павел баня и др.

Всичко започна в съботното утро на 12 януари с гръм на черешовото топче, Райна Княгиня развя знамето „Свобода или смърт“ и гълъби полетяха в небето над града. Злите духове тази година гониха повече от 3500 чешити на възраст от 3 до 80 години, маскирани като страховити кукери, бабугери, чауши, станчинари, арапи, старци, бабички, мечки и мечкари и всякакви други персонажи. Зрителите успяха да видят още бяла мечка, коронясването на царица на розата, няколко сватби, поповете, дяволчетата и десетки весели сценки, плод на развихрилото се въображение на участниците в зрелищния маскарад.

В най-голямата атракция се превърна кукерът... Феликс Баумгартнер. Разбира се, човекът, скочил от ръба на Космоса, не беше сред записаните участници в тържествата. Но пък нашенец от кв. „Орановци“ в Симитли се включи в маскарада с неговото име, имитирайки го успешно. Заради оригиналния скеч той отнесе със себе си специалната награда за новаторски подход към избора на „маска“.

Това обаче далеч не бе единствената награда за групата от местния квартал, която си тръгна от фестивала и с голямата награда за цялостно представяне.
Първи подгласници на призьорите станаха бабугерите от евроселото на България за 2012 г. – Черниче. На трето място се класираха мъхестите кукери от село Брежани.
Призът за принос в развитието и утвърждаването на игрите пък отиде в село Крупник.
От гостуващите групи голямата награда бе за сборната група на „Втори квартал“ и „Плаж махала“ от Благоевград. Подгласници на призьорите – гости станаха чудните кукери от кюстендилското село Ябълково и село Турия, община Павел баня.

Специалната награда на десетия кукерски фестивал „Симитлия – древната земя на кукерите” за опазване на движимото и недвижимото културно наследство си поделиха формацията от село Сушица и малкото кукерче от село Полена Паолина Топузова.
Журито връчи и специална награда на най-възрастния участник във фестивала – 84-годишния Петър Боянски от с. Крупник.
Специална награда получи и цяло семейство от Симитли, чийто членове, без изключение, се бяха пременили в кукерски одежди.


Хиляди българи се стичат към стадион „Септември“ в навечерието на забавния фестивал

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки