Викторина „100 години от Балканската война” в Испания


Викторина „100 години от Балканската война” в Испания
За викторината българчетата от Хатива изработиха плакати, посветени на Балканската война
07 Януари 2013, Понеделник


Честването на голямото събитие за 2012 г. - 100-годишнината от Балканската война, премина границите на страната и достигна

Автор: Георги Ваташки

далечна Испания. Учениците от Неделно училище „Св. Иван Рилски” в град Хатива посветиха един от часовете на класния ръководител, за да почетат паметта на героите, дали живота си за свободата на Македония и Тракия.
Целта бе да се обогатят познанията на децата за значимостта на едно от най-величавите събития в националната ни история. Провеждането на подобни часове е традиция за българското школо в Хатива, като през годината бяха чествани паметни дати като 3 март и Денят на Съединението на 6 септември.

„Балканската война е символ на българската бойна слава, символ на храбростта на на нашия народ и готовността му за саможертва. Ние сме българи и не трябва да забравяме великите моменти от нашата история и жертвите, дадени за свободата на нашето Отечеството”, обърна се към своите възпитаници учителката и една от ръководителките на българското училище в испанския град Ваня Пенчева.

Празникът започна с викторина под наслов „Балканската война 1912-1913г. - война освободителна”. За участието си в нея българчетата се разделиха на  отбори, всеки от който носеше името на прославена войскова част, сражавала се в Одринската епопея.
Своите познания за събитията от войната доказваха тимовете, кръстени „5 пехотен дунавски полк”, „10 пехотен родопски полк” и „13 пехотен рилски полк”.

Викторината беше организирана в три кръга, като в първия учениците отговаряха на въпроси, свързани с подготовката, избухването и резултатите  от конфликта. Втората част бе посветена на военната тематика в творчеството на писатели, участници в Балканската войната като Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Йордан Йовков.

В трети кръг трябваше да изработят плакат, посветен на войната. Най-добре представилите се получиха награди, а една от победителките Николина Запрянова развълнува всички с изпълнението си на стихотворението „Един убит” от Димчо Дебелянов.

След края на викторината бе ред на по-малките възпитаници от „Св. Иван Рилски”, които също не посрамиха своите преподаватели и показаха, че имат солидния знания за миналото на Родината, въпреки че са далеч от нея. На финала на тържеството бе прожектирана част от филма „Капитан Петко войвода”, по сценарий на великия Николай Хайтов.



В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки