Стрелбите в САЩ и насилието в киното


Стрелбите в САЩ и насилието в киното
21 Декември 2012, Петък


Холивуд е подложен на натиск след масовото убийство в Кънектикът


Масовото убийство в училище в американския щат Кънектикът принуди Холивуд да излъчи предупредителни съобщения преди показването на продукции с насилие, да направи промени в телевизионни програми и да отмени премиерните прожекции на някои филми, съобщи „Асошиейтед прес”.
Кабелният телевизионен канал "Шоутайм" излъчи специално предупреждение преди трилър сериала "Родина" и филмовата поредица за масов убиец "Декстър".

В светлината на трагедията, която стана в Кънектикът, предстоящата програма съдържа кадри, които може да бъдат смущаващи, гласеше предупреждението.
Друга кабелна телевизия - Ейч Би О - отложи излъчването на криминалния трилър "Контрабанда", който беше заменен с романтичната комедия "Оглупели от любов".
Филмовото общество на центъра "Линкълн" в Ню Йорк отмени прожекцията на новия филм на Том Круз "Джак Ричър", която щеше да включва разговор с актьора.

В Питсбърг също беше отменена планирана премиера на продукцията, в която Круз играе хладнокръвен снайперист.
В Лос Анджелис беше отменена премиерата на друг филм с насилие - "Джанго без окови" на режисьора Куентин Тарантино.
Подобни действия са нормални за компаниите от развлекателната индустрия след трагедии от такъв мащаб в САЩ, заяви Крис Ендър от телевизия Си Би Ес.
Повечето известни екшън актьори засега запазват мълчание по спорния въпрос за контрола върху оръжията след масовото убийство в Кънектикът.

Когато се появи някаква обществена кауза, почти винаги има холивудска звезда, която да се застъпи за нея: хомосексуални бракове - Брад Пит; Дарфур - Джордж Клуни; околна среда - Робърт Редфорд или Леонардо ди Каприо.
Но става ли дума за контрола върху оръжията, ентусиазмът не е толкова голям. И според специалистите по поп култура не е толкова трудно да се разбере защо е така.
"Ако си се прочул като звезда, която носи оръжия и стреля с тях, когато се случи нещо подобно, последното нещо на света, което искаш да направиш, е да се набуташ... освен ако не кажеш, че никога няма да участваш в друг приключенски екшън филм", заяви експертът по популярна култура Робърт Томсън.

Дългогодишни защитници на контрола върху оръжията като актрисата Сюзан Сарандън и режисьора Майкъл Мур веднага се застъпиха за каузата в коментари в "Туитър" след трагедията, разиграла се миналата седмица, а десетки хиляди американци подписаха онлайн петиции, призоваващи за затягане на контрола върху оръжията.
Водещи екшън герои като Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Дензъл Уошингтън, както и Брад Пит и Джордж Клуни обаче не са казали пред обществеността нищо или почти нищо по въпроса.
Но според виден пиар специалист от Холивуд, който пожела да остане анонимен, това може да се промени.

Мисля, че ще има силен публичен израз на възмущение от изтъкнати хора от света на развлеченията и хора, които искат да направят нещо по въпроса за оръжията, заяви той.
Според него стереотипът на нежелаещите да засягат тази тема екшън герои може би остарява и все по-настоятелно се говори, че има звезди, които искат да изразят явно възмущението си.



В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки