Родопите в снежен капан


Родопите в снежен капан
Най-тежко беше положението в района на Ардино
21 Декември 2012, Петък


Паднали дървета по пътищата, закъсали в преспите снегорини и автомобили, сняг на места до 80 см – такава бе картината


Автор: Здравко Христов

от първия ден на истинската зима, която скова Кърджалийска област в сряда, 19 декември.
Това наложи 18 екипи огнеборци и спасители от районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” да работят през целия ден по разчистването на падналите върху пътищата дървета, а на места работата им продължи и в четвъртък.

Най-сериозно бе положението по пътя Ардино-Кърджали, Бял извор – Неделино и в района на село Млечино. След намесата на аварийните групи, платната бяха освободени за движение.
Въпреки това, към 17 ч. на същата дата, от Пътна полиция разпространиха прессъобщение, че се въвежда ограничение на движението в цялата област и се забранява преминаването на товарни автомобили над 3,5 тона.

Паднали от тежкия сняг дървета затрудниха движението по пътя Кърджали – Ардино в района на Далджа, където снежната покривка достигна 60-80 сантиметра, алармира късно вечерта говорителят на ардинската община.
Между селата Ленище и Чубрика заради мокрия сняг огромен бор се строполил върху пътя. За щастие на помощ се притекъл Севдалин Чавдаров от село Оряховец, община Баните, който в колата си имал резачка и само за 10 минути отстранил препятствието от платното.

По същото време изтече информация, че над 30 селища от общината са останали без ток и че аварийните екипи на EVN не са в състояние да се справят с безбройните аварии. Електрозахранването в много от тях не бе възстановено до редакционното приключване на броя. Шест училища пък започнаха предсрочно зимната ваканция.
Първият сняг в Кърджали за малко не взе и две жертви. В ранните часове на 19-ти жена на 78 г. и 80-годишният й мъж са били евакуирани от дома им в квартал „Веселчане”, заради пламнал пожар, причинен от необезопасен комин.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки