Проф. Любен Корнезов за съдебната система: ГЕРБ проявяват политически и юридически инат


Проф. Любен Корнезов за съдебната система: ГЕРБ проявяват политически и юридически инат
09 Декември 2012, Неделя


Скандалите около новия състав на КС са удар срещу държавността, върху авторитета на България, казва депутатът от БСП и бивш конституционен съдия

Автор: интервю на Весела Веселинова

- Господин Корнезов, може ли да очакваме нов доклад от Еврокомисията след скандала с Венета Марковска?

- Досега такова чудо не е имало. Това е безпрецедентен случай. Когато писахме Конституцията и Закона за Конституционния съд, не сме мислили, че може да се стигне до такъв скандал. Това е удар срещу държавността, върху авторитета на България, удар върху КС.

Намесен е и парламентът, защото именно тук Марковска я избраха за конституционен съдия. За случая се произнесоха и чужди посланици. Брюксел много пъти е критикувал съдебната ни система – прокуратурата и следствието, но никога не е казвал лоша дума за КС, за конституционното правораздаване.
За пръв път и от странство са се фокусирали върху него. КС даже не е част от съдебната система. Конституционният съд трябва да олицетворява върховенството на закона. Той играе ролята на Сенат, защото нашият парламент е еднокамарен. Парламентарното мнозинство може да приеме един закон, но 12-те съдии да го отхвърлят. Колкото по-бързо се реши този казус, толкова по-добре.


- Предстои още един важен избор - за главен прокурор. Какъв трябва да бъде той?

- Във всеки случай не и светец. Всички сме земни, грешни – в една или друга насока. Главният прокурор е ключова фигура в правораздаването и прокуратурата. Той е натоварен с огромна еднолична власт. Дори председател на Върховния касационен съд не може да каже на който и да е съдия как да реши някое дело. Там няма йерархия. В прокуратурата има единоначалие. Затова е битката кой да оглавява прокуратурата.

Главният прокурор има функции не само в областта на правораздаването и досъдебната фаза. Той на практика управлява и дознателите, които са хиляди в системата на МВР. Може да разпорежда на органите на МВР какви действия да извършват. Оперативните служби на МВР са под контрола на прокуратурата.

Главният прокурор трябва да е с доказани качества като юрист, да се ползва с уважение сред колегите си. Ние знаем кой колко струва. Добре е също така да бъде от системата на прокуратурата. Юридическата система трудно възприема външни лица, дори да имат качества. Винаги остава едно наум. Това се отразява негативно на цялата прокуратура.
Уважавам Борето Велчев – успя да укроти духовете в прокуратурата, наложи се, но той идва от преподавателските среди, а съдебната система е затворена, трудно приема „чуждо тяло“.


- Може ли ГЕРБ да повторят стъпката на СДС с избора на Никола Филчев? Какво трябва да постигне новият главен прокурор?

- Той трябва да постигне независимост, а не да се ослушва. Когато облече червената мантия на прокуратурата, да остави всички други убеждения и пристрастия, които всеки от нас има. Да защитава независимостта на прокуратурата и на следствието. В никакъв случай да не се съобразява, кланяйки се на изпълнителната власт.

Силата е в изпълнителната власт, в няколко министерства. Той не бива да се конфронтира и да се кара, но със своя авторитет може да ги респектира.
От къде на къде вътрешният министър ще се произнася по съдебни актове, без да е юрист! Виждаме го, че даже присъди издаде, и то на съдии. Това е недопустимо! Нали целта е прозрачност, конкуренция в новия ВСС.


- Защо 61 депутати сезирахте Конституционния съд (КС) срещу Закона за управление на отпадъците?

- Законът е явно лобистки в полза на фирми, близки до ГЕРБ. Считаме, че 24 текста от този закон противоречат на Конституцията. Има неравнопоставеност между общините. Те трябва да създадат организация, площадки за изкупуване на отпадъците.

В закона е записано, че това задължение е за общини с над 10 000 души, а в страната има 264 общини. От тях 119 са с население под 10 000. Освен неравенство между общините, ще има и неравенство между хората – ще се налага някои да ходят до друга община, за да предават отпадъци. Ако общините не изпълнят това задължение, те ще плащат глоби от 200 000 до 1 млн. лева.
На второ място – вменяват на общините задължения, а не дават финансиране. Така ще се увеличат местните данъци. Законът предвижда, че гражданите трябва да предават безвъзмездно черни и цветни метали.


- Това означава, че голяма част от нашите съграждани ...

- Да. Ще останат без прехрана в тази безработица. Кой безвъзмездно ще събира боклуците? Може ли държавата да наложи някаква дейност да се върши безплатно? Национализация ли е това? Това означава, че ще се увеличат проблемите.


- Но те често прибягват до кражба, за да предадат метали за скрап.

- Отпадъците са голям бизнес. Отпадъците от черни и цветни метали се преработват от нашата тежка промишленост, доколкото я имаме още. Може и да ги изнасяме, има държави, които ги рециклират. Този закон създава повече проблеми, отколкото решава.


- Защо?

- Министерството на околната среда и водите има право да отнема разрешителните на една или друга фирма, която се занимава със събиране и преработка на отпадъци. Този административен акт влиза веднага в сила. Може да се обжалва, но обжалването не спира изпълнението, което обезсмисля самата съдебна защита. Без разрешително за дейност една фирма ще фалира. Ще останат  само фирми на хора, свързани с властта.


- Колко пъти в 41-то Народно събрание сте сезирали КС?

- Конституционният съд е обявил 133 текста от различни закони за противоконституционни. Това е безпрецедентно в най-новата история на България. И в предни парламенти са атакували различни текстове, но с такъв обем не е било. Това означава, че мнозинството от ГЕРБ в парламента са конституционни и юридически невежи и не се съобразяват нито с Конституцията, нито с решенията на КС.

Примерно - комисия на Яне Янев. Закриха първата и след месец създадоха втора, за която КС още не се е произнесъл. Колко пъти сезирахме КС за бившите ченгета – Конституционният съд отмени решенията на ГЕРБ и те отново ги внесоха.
Това е политически и юридически инат. Може да харесваме или не решенията на КС, но в правова държава те трябва да се зачитат.


- Иван Костов обяви, че ще сезира КС за данъчните закони. Ще подкрепите ли подобна инициатива?

- Големият въпрос е, че с един закон за ДДС се променят още 11 закона, един от тях е за лихвите върху депозитите. От юридическа гледна точка това не е добра законодателна техника. Въвеждането на тези 10% върху влоговете засяга почти всеки. Това не е в традицията на България – нито преди, нито след 9 септември. Човек може да си е отделил 1000 лева за погребение и те ги облагат. Парламентарната група на БСП няма решение дали ще подкрепи това сезиране. Аз лично с двете ръце бих подкрепил искането и бих го написал.



В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
kapitana graf petko vojvoda
09.12.2012 08:40:22
0
0
kato se ima napredvid she dogan,mestan i drugi mashe da izdavat i predavat i
klasifiziraani informazii na turzia a te na drugi darshavi,moshe da se pita
dali stanishev isdava na moskva a borisov na washington.
a edna darshava kojato ne moshe da si opasi darshavnite tajni e kato gola shena
ili gol mash na koito vseki im vishda vidimite kusuri.
za po dobro opasvane na bisnes .ljubovni naushni i drugi tajni e dobre vsjaka
partia da si ima sobstven hotel kadeto klientite da si spodeljat tajnite
i edna konferenzna sala kojato e absoljutno podsigurena protiv vsjakav vid podslushvatelni i nabljudatelni i drugi neshelani ustrojstva.
tova e mnenie na honorar konsultant ,honorer advicer.honorar berater
kojto iska da ima sobstven trade i amore hotel v njakoi ot morski kurorti ili
kurorti s mineralni izvori

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки