Симеон Дянков и Лиляна Павлова: Свлачището е ваше, оправяйте се!


Симеон Дянков и Лиляна Павлова: Свлачището е ваше, оправяйте се!
Тандем
07 Декември 2012, Петък


Правителството лъга три години, че има намерение да оправи брега край „Трифон Зарезан” до Варна

Автор: Илияна Христова

Невиждано единодушие са показали Симеон Дянков и Лиляна Павлова по отношение на свлачището “Трифон Зарезан” край Златни пясъци. Това става ясно от писмо на министерствата на финансите и регионалното развитие до община Варна, написано още през февруари 2011 г. , но държано в тайна, за да не се разстройва електората в навечерието на местните избори, проведени същата година.
Двамата министри казват, че за преодоляване на щетите от срутването не са отделени пари. Държавата не смята да харчи средства за възстановяване на пътя между града и курорта с абсурден мотив – шосето е общинско.

На местната власт е препоръчано да преустанови всякакви строителни работи. Планирането на инженерните дейности, което трябва да се извърши преди същинската укрепителна част, също е спряно. Пак с обяснението, че няма пари.
Така възстановяването на транспортната артерия се отлага за неясното бъдеще. Независимо че тези дни свлачището бе активизирано.

Земните маси тръгнаха към морето през зимата на 2005 г. Продължават да се движат и в момента – с около 10 мм всяко денонощие. В резултат прекият път между Варна и Златни пясъци стои затворен, а това нанася огромни вреди на бизнеса, особено на туризма. Съществува постоянен риск и за разположените там вили и дворове.
Изграждането на естакада, чрез която да бъде възстановена транспортната артерия, бе основно предизборно обещание на ГЕРБ за Варна през 2009 г. Три години след това непрекъснато се говореше, че ей сега съоръжението ще бъде построено, дори бе стартирана поръчка за проектирането.

В крайна сметка от тайната кореспондеция през зимата на 2011 г. става ясно, че правителството на ГЕРБ никога не е имало намерение да свърши тази обещана работа.
Мотивът “шосето е общинско” е абсурден по няколко причини. Първо, защото укрепването не би касаело само пътя, а целия район. Брегът е изключителна държавна собственост.
Част от земята на ската е държавна, а дори и вилите са притежание на български граждани, които чрез данъците финансират държавната хазна.

Борбата с бедствията би трябвало да е приоритет най-вече на правителството. А и в крайна сметка всички сме част от едно общество. В него трябва да има солидарност и взаимодействие между властите.
Преди няколко дни общината спаси съществуването на варненския кръвен център, който е на държавна издръжка. Отпусна по 100 лв. към заплатите на готвещите се да напуснат медици. Нима тя не спаси една държавна дейност?

Тези дни сдружение “Гражданско общество” попита в пряк текст Лиляна Павлова какво става с укрепването на свлачище “Трифон Зарезан”. Тя обеща към 13 млн. лв., които били заложени в бюджета за 2013 г. и ще се инвестират в следващите 3 години. Павлова всъщност визира обещаната преди 4 години естакада. Има ли изненадани?
Идват избори и ГЕРБ отново обещава.

Мъчат са да уверят варненци, че в следващия мандат (най-вероятно коалиционен) ще направят това, което сами не успяха.
Всичко това се случва на фона на пробуждане на свлачището край Кабакум. Летящата Бойкова чета ще хвърчи и обещава отново.
Укрепванията на земните маси могат да се осъществяват и с европейско финансиране. Стига да се подадат и защитят проекти.
Но България е 22-ра от всичките 27 страни на ЕС по усвояване на фондовете. Така става ясно, че пари все пак има, просто няма кой да действа.



„Трифон Зарезан

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки