Историята трябва да се преосмисля, а не да се пренаписва


Историята трябва да се преосмисля, а не да се пренаписва
07 Декември 2012, Петък


Нов общ прочит на Балканската история по политическа поръчка е невъзможен, категоричен е водещият ни историк

Автор: Интервю на Диана Стоева

В понеделник, 3 декември, директорът на Института по история при БАН акад. Георги Марков представи в Кърджали пред студентите от филиала на Пловдивския университет, пред ученици и преподаватели книгата си „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913”. Книгата представлява едно връщане назад във времето, когато светът е удивен от дързостта на българите да се изправят срещу една империя, разпростряла се на три континента. Разговорът ни с акад. Марков е посветен на днешния прочит на Балканската история и нейното политизиране.


- Балканската война от история се превърна в политически въпрос и това тръгна именно от Кърджали. Редно ли е политици да тълкуват историческите факти?

- Аз съм категорично против историята да се политизира. Историците много сме патили от това, тъй като до 1989 г. бяхме подложени на натиск в тази посока. Тогава историята не беше хуманитарна наука, а обществено-политическа, и непрекъснато ни се налагаше девиза на бащата на съветската историография акад. Михаил Покровски, според който историята е политика, обърната с поглед назад към миналото. Но историята не трябва да се пренаписва, особено по поръчка на политиците, тя трябва да се преосмисля.


- Смятате ли, че е възможен нов общ прочит на историята на Балканите, за какъвто призова неотдавна лидерът на ДПС? Да си спомним и образователния министър Веселин Методиев от кабинета на Иван Костов, който също от Кърджали апелира за нещо подобно.

- Историческата наука носи полза предавайки на поколенията опита на предците ни, така че съвременниците да не допускат грешки. Затова казвам, че тя трябва да се преосмисля. В случая обаче Балканската война се използва от политиците с някакви предизборни цели. Неоосманизмът в Турция се развива от десетина години, като един от идеолозите му е турският външен министър Ахмет Давутоглу. С такава пропагандна цел у нас бяха издадени две луксозни книги – „Пътеводител на Османска България” и „Турците в България”. В тях става ясно, че се скъсва със заветите на Кемал Ататюрк, за когото турската държава трябва да е нова и модерна и да няма нищо общо с Османската империя.

Преди 12 г. направихме опит за обща история на балканските народи, но той не беше в изпълнение на политическа поръчка. Ние не чакаме политиците да ни кажат да преосмислим историята на Балканите или да я пренапишем след нов общ прочит. Тогава поканихме в София участници от всички балкански страни. Но турски и гръцки историци се хванаха гуша за гуша, сръбските и албанските също (тогава войната за Косово тъкмо беше завършила), сърби и хървати, румънци и унгарци и те се изпокараха. Ние бяхме най-толерантните.

Преди 3 години в Аулата на Софийския университет френският посланик представи един общ труд на френски и немски историци, но за епохата след Втората световна война, когато те са съюзници. Подхвърлих идеята да направят общи трудове и за Френско-пруската война, за Първата и за Втората световна войни. Отговорът на дипломата беше: „Ние още не сме готови”. След като в Западна Европа още не са готови, защо искат от нас да експериментираме?


- И все пак, учебниците по история се пренаписват под диктата на всяко ново правителство...

- Да, учебниците по история са пренаписвани няколко пъти. През 1992 г. Николай Василев, тогава министър на образованието и науката, отмени старите комунистически учебници. Тогава се появи терминът „османско присъствие”. После акад. Илчо Димитров през 1995 г. ни накара да сменим „седесарските” учебници, а правителството на Иван Костов – „бесепарските”. Само Сакскобургготски ни пожали, когато дойде на власт и не поиска от нас друга оценка нито за баща си, нито за дядо си. Но той има родословно дърво в Тюрингия на 850 г., има чувство за историзъм. Тогава се спасихме от пренаписване.

Крайно време е да се спре с възлагането на такива политически поръчки. Сегашното правителство например поиска осъвременяване на историята. Стигна се дори до спор  дали сегашният кабинет може да влезе в учебниците. И именно заради пренаписване на учебниците битува и твърдението, че историята е слугиня на политиците.


- Възможно ли е политическият спор за Балканската война да доведе до противопоставяне на хората в Кърджалийския регион и изобщо между българи-християни и българи-мюсюлмани?

- Тежкото наследство от Балканската война не трябва да води до противопоставяне между българи-християни и българи-мюсюлмани. Корените им са български, говорят на прекрасен архаичен език. Докато през май в Смолян Дружба „Родина” чествахме своята 75-годишнина в читалището, в един местен хотел проф. Евгения Иванова говореше за помашки етнос, а трима депутати от ДПС, начело с Ариф Агуш, слушаха със задоволство, седнали най-отпред. Двете най-страшни престъпления на комунистическия режим са македонизацията в Горноджумайска област и унищожаването на Дружба „Родина” чрез Народния съд, заклеймявайки я като монархо-фашистка организация.

„Възродителният процес” също е престъпление, но не може да се сравнява с етническо прочистване, каквото е имало в Източна Тракия. Нито пък с  това, състояло се в Босна и Херцеговина в първата половина на 90-те години. Българската тоталитарна държава се е чувствала толкова силна, че може да ти смени името по милиционерски. Но не може на целокупния български народ да му се внушава, че той е преименувал българските турци и българите-мюсюлмани. Вината е лична, тя не е колективна, всеки трябва да си носи отговорността. Защо още през 90-те години не осъдиха виновниците? Тогава и Тодор Живков беше жив, но му направиха кокошкарски процес? Неправилно е да се твърди, че е имало етническо прочистване, когато се говори за „възродителния процес”.


-  Защо събитията отпреди 100 години са гордост за нашата история?

- Европейският печат нарича българската победа в Балканската война чудо, защото е победена една империя. А дотогава Великите сили са внушавали, че само империя може да победи империя, сиреч, само Австрия и Русия са били способни на победа. Това обаче е опровергано от българите – само за три седмици нашата армия се озовава на Чаталджанската укрепена позиция, едва на 40 километра от Златния рог, и Великият везир Кямил паша коленопреклонно на 29 октомври 1912 г. моли цар Фердинанд за примирие и мир.

Нека припомним и че на 3 декември преди един век в Лондон се открива конференцията за мир, където председателят на форума – британският външен министър сър Едуард Грей, определя България като новия фактор в Източния въпрос. Наистина тогава България е на върха и на военната, и на политическата си слава.


- В Кърджали представихте второ и разширено издание на вашата книга. Какво е новото в нея?

- До 1989 г. ние можехме да работим безпроблемно в английски, немски, френски и американски архиви, но най-труден беше достъпът до съветските, включително и до документите за външната политика на Руската империя. Сега обаче съм включил и етническа статистика от навечерието на войната, взета от руските архиви. Тя сочи, че по онова време в Македония живеят около 1 200 000 българи, 300 000 – в Одринска Тракия, а населението на Царство България е 4,5 милиона души. Това означава, че тази война е трябвало да се води като освободителна.  Така че всички останали твърдения, че била завоевателна, нямат никакво основание.



Корицата на новото издание на книгата на акад. Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913”

В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки