Броколи – зелените крале от семейство Зелеви


Броколи – зелените крале от семейство Зелеви
06 Декември 2012, Четвъртък


Те са особено полезни в битката срещу рака


Автор: проф. Христо Мермерски

През последните години учените провеждат множество изследвания, за да установят кои зеленчуци и плодове биха могли да са полезни в битката с раковите заболявания. Оказва се, че едни от най-полезните зеленчуци в това отношение са броколите. Тяхна е короната в  семейството на зелевите култури.
В зелените им глави се съдържат две много важни съединения – идол-3-карбинол и сулфорафин. Те спомагат за изчистването на организма от субстанции, причиняващи тумори, и то още преди да са започнали да увреждат клетките.

Първата съставка – идол-3 карбинол, е открита и в други зеленчуци от семейство Зелеви, като обикновеното брюкселско зеле.
Известно е, че хормонът естроген стимулира клетките в гърдата да растат и се развиват бързо. Впрочем тези клетки мутират (изменят се) и естрогенът е този, който ги кара да се размножават бързо. Именно идол-3 карбинолът е този, който не позволява на естрогена да атакува клетките и да провокира развитието на рак на гърдата.

Зелевите зеленчуци предотвратяват възникването и на рак на простатата, а също така тяхната редовна консумация намалява риска от рак на дебелото черво. Тази тяхна способност широко се използва и от китайската народна медицина, която на базата на натрупания си огромен опит също препоръчва на ден да се изяждат поне по 2-3 супени лъжици сурово зеле.

С другото съединение – сулфорафин, екип от университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор провежда изследвания със 145 опитни животни, които заразява с мощен канцероген. 25 от животните не са лекувани с нищо, докато на останалите 120 са давани високи дози от сулфорафин. След 50 дни 68 % от нелекуваните развили тумори на гърдите, докато само при 26 процента от третираните със съединението субекти се появили ракови образувания.
Броколите са известни и с високото си съдържание на витамин С. В една купичка от 200 г, напълнена със зеленчука, се съдържат 85 % от дневната нужда на човек от този витамин.

Зелените зелеви крале са много ценни и за жени, които не консумират достатъчно млечни продукти, тъй като в 1 купичка с броколи се съдържат 72 милиграма калций. А калцият е изключително важен минерал в борбата срещу остеопорозата. Друга ценна тяхна съставка е фолиевата киселина, която пък е много нужна при сърдечни заболявания, анемии и аномалии в плода на бременните. Купичка с броколи съдържа 84 милиграма фолиева киселина, което представлява 25 процента от дневната нужда. Според д-р Кенслер от балтиморския университет, дневният порцион трябва да включва поне 5 купички с каквито и да са представители от семейство Зелеви, за да се получи необходимия защитен ефект.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки