Как децата да четат?


Как децата да четат?
04 Декември 2012, Вторник


В Габрово възпитават малките българчета в обич към книгите още от детските градини

Автор: Веселин Максимов

Габрово печели палмата на първенството по родолюбие през изминалата седмица. Там вече положиха основите на една практика, мислена отдавна и с грижа за развитието на малките българчета. В целодневна детска градина „Перуника” беше открита първата библиотека „От А до Я”.
Проектът носи името „Да възпитаме децата от детските градини в обич към книгите и четенето”, но тази прекрасна идея не е от днес.

Хрумнала е на Иван Ненов, кмет на общината от 1991 до 1995 година. Още тогава го подкрепили група родители, местни народни представители, загърбили партийни цветове и дисциплина, Регионалният инспекторат по образованието, общинари от местния парламент и регионалната библиотека „Априлов – Палаузов”.

Замисълът, най-общо, е малкото помещение във всяка детска градина да бъде посещавано от малчуганите в един точно определен ден, за да се оформи в тяхното съзнание усещането, че ходенето на библиотека е нещо като празник за българина и той трябва да обърне специално внимание на деня, в който върши това, защото се връща от замъка на книгите със знания под мишница, които ще му бъдат полезни в по-нататъшния му живот.

Самите библиотеки ще бъдат оформени като малка къщичка, в която книгите са подредени по буквите на азбуката ни – от А до Я. А крайната цел е у малките българчета да се развие интерес към писменото слово и желание за постоянно четене, което именно е предпоставка за грамотност и висока обща култура, които за жалост през последните години все повече и повече липсват у нас.

Авторът на идеята Иван Ненов беше поканен на тържеството, а първата библиотека „От А до Я” вече е напълно окомплектована. Най-приятният факт от нейното откриване беше, че освен подарените от официални лица от правителството, общината и областна администрация, кметове и директори на детски градини от Габрово, книжки донесоха и самите питомци на ЦДГ „Перуника”.

Не една просветителска възрожденска инициатива е тръгвала от Габрово. Сегашният момент също е назрял за добри, умни и родолюбиви начинания. Дано „От А до Я”, което несъмнено е такова, да се разраства и надхвърли границите на Габровско.



В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки