СИК влезе в Белия дом


СИК влезе в Белия дом
Евала бе, баце, Мишелката ти е барната отвсякъде!
30 Ноември 2012, Петък


Гостуването на Бойко Борисов в резиденцията на Барак Обама е поредно доказателство за цинизма в голямата политика

Автор: Велизар Енчев

На третата година от управлението на ГЕРБ числото 3 може да стане любимото на премиера Бойко Борисов, а датата 3 декември 2012 година да обявим за официален празник на дясната партия ГЕРБ. След три години трепетно очакване американският президент да го покани в Белия дом, този съдбоносен за Борисов ден дойде. На 3 декември т.г. министър-председателят на България ще гостува на Барак Обама.

Ето как изглежда официалното съобщение на американската страна:
"Президентът Обама ще приеме министър-председателя Бойко Борисов в Белия дом в понеделник, 3 декември. Президентът приветства възможността да обсъдят широк спектър от двустранни и регионални въпроси на среща в Овалния кабинет, включително и водещата роля на България в НАТО и ценния й принос за Международните сили за сигурност в Афганистан (ИСАФ). Президентът очаква да получи последна информация относно разследването на България за терористичното нападение в Бургас на 18 юли 2012 г. и нейната продължаваща работа за върховенство на закона и за реформи в съдебната система."

Веднага прави впечатление фразата за водещата роля на България в НАТО, която звучи комично. Защото годишният ни военен бюджет е 1.5 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП), което превръща натовската ни армия в безобидно джудже - както на Балканите, така и в европейски мащаб.
А 30-хилядната ни армия, с едва осем хиляди боеспособни щика, 100 танка и три летящи "МИГ 29", е скромна териториална отбрана, побираща се на половината седалки на националния стадион "Васил Левски".

Защо тогава Обама си позволява подобно изхвърляне, което е ирония, а не комплимент? Отговорът трябва да се търси в следващите думи от съобщението на Белия дом за България, сочещи "ценния й принос за Международните сили за сигурност в Афганистан".
След като Франция прекрати участието на контингента си в Афганистан в бойни мисии и започна изтегляне на войниците, в мисията на ИСАФ се отваря пробойна, която трябва да се запълни.

Малко вероятно е Обама да ни поиска помощ в пушечно месо, защото му е добре известно насипното състояние на нашата армия, превърнала се в знаков символ на разрухата. По-вероятно е да поемем нови ангажименти за възстановяването на Афганистан, след като на 31 декември 2014 г. последният рейнджър на НАТО напусне изпепелената от войни страна.
Като имаме предвид обстановката в Близкия изток и четирите американски бази в България, наричани за благозвучие "военни съоръжения за съвместно ползване", не е изключено янките да засилят присъствието си у нас.

След като НАТО разположи по турско-сирийската граница ракетните комплекси "Пейтрийт", не бива да се изключва военна интервенция срещу Сирия, в която водещата роля ще е на Турция. Засега единственият възпиращ фактор е коалицията "Русия-Китай", даваща дипломатически отпор в Съвета за сигурност на ООН, но е трудно да предвидим как ще реагират Москва и Пекин, ако преизбраният за втори мандат щатски президент реши да удари Сирия.

Косвено доказателство за подобни намерения е проведената на 27 ноември т.г. среща на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с командването на Службата за специални разследвания към Военновъздушните сили на Съединените американски щати.
Службата е създадена през 1948 г. и е едно от елитните звена в правоохранителната общност на САЩ, противодействащо на международния тероризъм в горещи точки на света като Ирак и Афганистан. По време на срещата между Цветанов и командващия службата бригаден генерал Кевин Якобсен били обсъдени конкретни цели и задачи на двустранното сътрудничество. Последното засилва съмненията за готвена операция с участието на американската авиация.

Впрочем това не бе единствената важна среща на МВР шефа във Вашингтон, приет и от други шпионски босове в Пентагона и ЦРУ. Самата визита на Цветанов точно в този момент е показателна за активизирането на американците на балканския терен, имащ стратегическо значение при кампания срещу Иран или Сирия.
В съобщението на Белия дом най-открояващо с внушенията си е това изречение: "Президентът очаква да получи последна информация относно разследването на България за терористичното нападение в Бургас на 18 юли 2012 г. и нейната продължаваща работа за върховенство на закона и реформи в съдебната система".

Дори и децата в България вече знаят, че САЩ и Израел настояват България да приеме тяхната версия за участието на "Хизбула"
в атентата в Бургас. Американското и израелското разузнаване смятат, че самоубийственият атентат в Бургас е съвместна операция между "Хизбула" и Иран. Вeстник "Ню Йорк таймс" съобщи, че израелското разузнаване е засякло телефонни разговори между Ливан и Бургас месеци преди бомбения атентат.  Ако следствието в София потвърди тази версия, това ще позволи на Европейския съюз да обяви "Хизбула" за терористична организация, което пък развързва ръцете на Вашингтон и Тел Авив за мащабен отговор, включващ и военни мерки срещу Иран - главният съюзник на "Хизбула".

Нека припомним, че САЩ включиха радикалната ислямистка организация в списъка си с терористични организации още през 1995 г. Нежеланието на Европа да последва американския пример накара съветника на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма Джон Бренън публично да разкритикува европейците в края на октомври.
"Ако не обявим "Хизбула" за терористична организация, ще защитаваме по-трудно нашите страни и гражданите ни", заяви той в Дъблин. Бренън обясни, че настоящото положение усложнява усилията за прилагане на законите заради проблемите, свързани с повдигането на обвинения в тероризъм срещу заподозрени членове на "Хизбула".

В интервю за израелския вестник "Джерусалем пост" френският посланик в Израел Кристоф Биго изплю камъчето с това откровение: "Ключов фактор за решението на Евросъюза дали да включи ливанската шиитска организация "Хизбула" в списъка си с терористични организации ще бъде резултатът от разследването на самоубийствения атентат в Бургас през юли, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса. Британските ни приятели биха искали да включим военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации. Основен елемент за това решение ще бъде резултатът от разследването в България"...

Четем ли между редовете, изводът е един: въпреки че никой не говори за война, тя логично се налага като естествена реакция на атентата, извършен на територията на страна-член на НАТО.
Как ще се държи в Белия дом Бойко Борисов? Отговорът на подобен въпрос може би трябва да се търси в шифрограмите на американското посолство в София, изпратени през 2006 г. от посланик Джон Байърли. В една от тях четем твърдение за сериозна зависимост на българския премиер от своето тъмно минало, звучащо така:

„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с „Лукойл“ и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO (ЦРУ-б.а.) е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов....14.

(S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов...“
А да припомням ли друга шифрограма, в която директно се казва, че "Бойко Борисов трябва да бъде бутан в правилната посока, но никога да не забравяме с кого си имаме работа"?

Американците са прагматична нация, която никога не загърбва своите интереси. Във външната си политика САЩ играят с тоягата и моркова, но тоягата отдавна не е инструмент, използван към Борисов, поради доказаната му готовност да изпълнява всяка задокеанска поръчка.
Морковът също вече не е примамка, тъй като васалното поведение на герберското правителство изключва щатски подаръци за слугите в София. Защото, не са ли слуги правителствата на Станишев и Борисов, след като в нито един момент не поставиха въпроса за дори минимален наем от американските бази на българска територия?

Когато в дипломатическа кореспонденция между лидерите на две държави, президентът на по-голямата напише: "Очаквам да получа последна информация за...", това звучи като предупреждение и дори ултиматум. Което трябва да означава, че Вашингтон е недоволен както от разследването за атентата, така и от състоянието на българската съдебна система.
Как ли ще се държи в Белия дом българският министър-председател? Ще благодари ли на Обама за високата чест, оказана на бивша мутра на СИК и настоящ премиер на най-корумпираната членка на ЕС? Ще поеме ли нови ангажименти за мисията в Афганистан и щатските бази в България?

И дали отново ще изрече уникалната глупост отпреди две години, когато в Прага направи Байганьовски комплимент на президентшата Обама: "Мишел е много хубава жена, с приятно излъчване, със силно присъствие, висока, отслабнала – пипната отвсякъде”...
Каквото и да направи Борисов, то ще е във вреда на България. Зависимите от тъмното си минало следват инструкциите на господарите си, а не волята на своя народ, дори той да ги е посочил за свои водачи.


Анализирай това
Малко вероятно е Обама да ни поиска помощ в пушечно месо, защото му е добре известно насипното състояние на нашата армия, превърнала се в знаков символ на разрухата. По-вероятно е да поемем нови ангажименти за възстановяването на Афганистан, след като на 31 декември 2014 г. последният рейнджър на НАТО напусне изпепелената от войни страна.





4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
xwtldbxtx
12.12.2012 01:08:37
0
0
HLRmGZ , [url=http://spyqfupcsgjb.com/]spyqfupcsgjb[/url], [link=http://ngclyfzujopo.com/]ngclyfzujopo[/link], http://ixjfkfoojtof.com/
3
tplxpufgxzw
10.12.2012 01:02:10
0
0
Wc9kKN <a href="http://escybevwgizu.com/">escybevwgizu</a>
2
ndqlslo
09.12.2012 11:04:55
0
0
qsDX9y , [url=http://ydcgtopbkkvq.com/]ydcgtopbkkvq[/url], [link=http://jjimnsrfpeuz.com/]jjimnsrfpeuz[/link], http://hoaatfaqvktv.com/
1
Ardy
07.12.2012 00:04:21
0
0
That insight solves the pobrelm. Thanks!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки