Мръсните тайни на ДПС в Кърджали


Мръсните тайни на ДПС в Кърджали
Кметът на Кърджали Хасан Азис (вдясно) скри валията на Одрин Хасан Дуруер от погледите на българските журналисти
23 Ноември 2012, Петък


Кметът Хасан Азис покани одринския валия в града на Васил Делов, но го скри от медиите. После организира поетични вечери, но не покани български автори

Автор: Гергана Костова

Скандалният сериал около посмъртното отличие на освободителя на Кърджали генерал Васил Делов продължава, но вече се изражда в пошла копродуктивна сапунка с елементи на конспиративност. След онази провалена тържествена сесия на местния парламент в родопския град от 21 октомври, изходът от която разтърси здравомислещите и даде повод на популистите-политици да яхнат темата, фабулата на сюжета се доразви. Скоро се чака и развръзката.

Няма как да не припомним, че в провокацията се съдържа и одринска връзка. Защото, още въглените на скандала бяха горещи, а в Кърджали пристигна огромна турска делегация от 40 души. Новият валия (областен управител, б. а.) на града отвъд Капитан Андреево Хасан Дуруер пристигна на първа „опознавателна визита“ и доведе знакови фигури от вилаета си. Това се случи на 15 ноември в пълна тайна от медиите.

Впоследствие от пресцентъра на общината научихме, че целта на посещението била „даването на сериозен тласък на инвестициите и туризма в Кърджали“, но липсата на навремена информация предизвика в града противоречиви мнения и коментари.
В делегацията си Дуруер беше подбрал целия одрински „елит“ - областния прокурор, директора на полицията, началника на инспектората по образованието, представители на Търговската борса и Търговско-промишлената палата в Турция, както и много журналисти от Одрин.

Групата бе предвождана от турския консул в Пловдив Шанер Джебеджи, който напоследък шета из Родопите като у дома си и от свое име организира в страната ни официални визити от южната ни съседка. По време на тайната мисия на Дуруер, той даже се ангажира съвсем скоро да доведе и мощна делегация от турски бизнесмени, с цел „оглеждане на инвестиционните шансове“.

Програмата на скъпата на местната управа компания включваше наглед съвсем протоколни разходки – във фабриката „Теклас”, собственост на потомствените турски евреи братя Данон, после в средното духовно мюсюлманско училище в  Момчилград. А вечерта валията и консулът се оказаха патрони на Първата балканска среща на турската поезия, в която участваха 15 турскоезични поети от 6 балкански страни. Организатор бе местното Дружество за турска култура и изкуство с председател Мюзеки Ахмед, който е и общински съветник от ДПС.

Отваряме скоба, за да припомним, че Ахмед е един авторите на нечувания скандал около посмъртното удостояване на генерал Васил Делов, освободил града преди 100 години, със званието „Почетен гражданин”. Още тогава мнозина в Кърджали свързаха поведението на ДПС с провокация, продиктувана от одринския клон на Федерацията на балканските турци, откъдето уж се бе получила и яростната декларация против почетното звание на генерала. На 4 ноември, по време на участието си в областната партийна конференция, лидерът на ДПС Ахмед Доган пък нарече Балканската война и битката за Кърджали с „етническо прочистване” и форма на „възродителен процес”.

Но да се върнем на поетичната нощ, която стана причина да бъде разконспирирана и тайната визита от Одрин. Двама журналисти от регионален сайт съвсем случайно се натъкнали на многобройната делегация, водена от валията и консула.
Докато в партийните централи на БСП и ГЕРБ се чудиха как да реагират на този дипломатически скандал, наш екип реши да проследи въпросната „балканска среща на турската поезия“.
В залата на местния Дом на културата, където протече културния форум, официалният език бе турският. Почетните места бяха заети от турските дипломати, както и от общинския омбудсман на Кърджали Хакиф Емин, зам.-областния управител Есат Садък, кметове от ДПС на български общини.

„Хайде нека се срещнем, нека да опростим нещата. Да се обичаме и да бъдем обичани. Светът няма да остане на никой”, с тази мисъл на турския писател Юнус Емре валията Дуруер откри поетичната среща. И изрази надежда, че инициативата ще се превърне в традиция, защото много добре се чувствал в сърцето на Източните Родопи, затова отсега нататък „Одрин ще бъде по-близо до Кърджали“.
Турският гост подчерта още, че съвместните културни връзки ще се провеждат всеки месец с организиране на подобни вечери в областта на литературата и изкуството, театрални постановки, конференции. А от началото на следващата година ще започне и издаването на месечно литературно списание на балканските поети.

„Ние сме изключително толерантни хора, винаги сме били град на толерантността“, каза кметът на Кърджали Хасан Азис. Есат Садък прочете поздравителен адрес от името на областния управител Иванка Таушанова (ГЕРБ). Пак от нейно име организаторите на мероприятието получиха куп цветя.
Не мина без специални поздравления и от Ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали” към читалище „Юмер Лютфи” и ансамбъл „Букет” за турски народни песни към женско сдружение „Букет” в Кърджали. Държавни и частни телевизионни канали от Турция заснеха едно към едно поетичната вечер.

Български медии и тук не бяха поканени. Български автори - също. Ето какъв остров на толерантността е Кърджали.
Сериалът „ДПС и Турция срещу Васил Делов” ще продължи с нов епизод на 3 декември. Тогава историкът акад. Георги Марков ще подари книгата си „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 г.” на всеки от общо 23-мата общински съветници от ДПС.

Ученият ще пристигне специално в разбунения Кърджали, за да представи труда си и е изразил надежда пред организаторите, че в залата ще види и противниците на генерала-освободител. Дали?
Има абсолютни основания за съмнения и тревоги, че инициативата му може да бъде осуетена, защото покрай скандала с казуса „Делов” лъсна истината за това, кой дърпа конците на „национално отговорната” партия ДПС и респективно на българския град Кърджали. А това вече е казус. Огромен.



В пълна тайна се проведе и Първата балканска среща на турската поезия в родопския град. Сигурно, защото официалният език на форума бе непознатия за родните медии турски Валията на Одрин обеща, че всеки месец ще организира в сърцето на Източните Родопи подобни културни прояви. Сцената зад него е отрупана с цветя от редица български институции, в знак на приятелство

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки