Подбрано


Подбрано
23 Ноември 2012, Петък


Домашни консерви с риба


Скумрия с кисели краставички

Необходими продукти:
Прясна скумрия (и със замразена също става) или паламуд, кисели краставички, доматено пюре, малко сварен бял боб (или грах), по желание може и една-две печени и обелени червени чушки, сол, черен пипер, дафинов лист, бахар, олио и оцет

Прясната скумрия се почиства, измива и се нарязва на шайби с дебелина около 2-3 см. Осолява се със ситна сол и се нарежда плътно в тенджера под налягане, като между шайбите скумрия се слагат следните подправка: черен пипер, дафинов лист, бахар.
Залива се с олио и оцет, равни количества.
Оставя се да ври на тих огън около 20-25 минути и се оставя да поизстине.

Докато дойде ред за приготвянето на бурканите, пригответе останалите продукти – сварения бял боб, киселите краставички, доматеното пюре. По желание можете да добавите и сварен грах.
На дъното на бурканите се слагат първо парчетата риба, отгоре – кисели краставички, после пак риба, боб... и така до изчерпване на продуктите. Доливат се с маринатата, останала от варенето на скумрията, и се стерилизират 5 минути, колкото да захване капачката.


Маринован сафрид


Необходими продукти:
Пресен сафрид, морска сол,оцет,черен пипер, бахар, дафинов лист, олио

Сафридът се почиства от главата и вътрешностите и добре се измива със студена вода. Рибата се слага в подходящ съд и се посипва добре с морска сол. Оставя се да престои 24 часа на някое по-студено място, далеч от пряка слънчева светлина. Накисва се в оцет за още едно денонощие, след което се отцежда и се нарежда в буркани.
Между рибките се слагат по няколко зрънца черен пипер, бахар и дафинов лист.

Олиото се сипва в малка тенджерка и се загрява до кипване. Майсторите на домашни консерви риба прилагат следния метод, за да разберат, че олиото вече е готово – пускат в него хапка хляб и щом коматчето добие златистокафяв цвят, изключват котлона.
Изчаква се малко да поизстине и с него се залива рибата. Капачките се слагат, когато бурканите изстинат нацяло. Не се стерилизират.




В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки