Сьомга с вино против грип


Сьомга с вино против грип
22 Ноември 2012, Четвъртък


Какви са полезните свойства на рибните продукти

Автор: проф. Христо Мермерски

Освен черен и червен хайвер, които са изключително полезни, но много скъпи и от тях могат да се възползват само много богатите хора, у нас се произвеждат още няколко рибни продукта. Рибният хайвер от местни риби например се намира на пазара в чист вид, но и разбит като пастет. Той се продава смесен с чесън и други добавки.

Рибната кайма е полуфабрикат от мляно рибено месо, сол, мляко на прах и прясна сланина. Произведена е от замразен океански сафрид. Почиства се от нехранителните съставки (глава, хриле, вътрешности). Така приготвената риба се смила на фалшмашини, при което от месото се отделят костите и кожата. След това се промива с питейна вода и се отцежда. То добива светъл, прозрачен цвят. Смесва се с 15 процента мляко на прах, 1,5 процента сол и 15 процента смляна сланина.

По съдържание на белтъчини, витамини и мазнини получената кайма не отстъпва на тази, приготвена от месото на топлокръвните животни. Слабата й страна е, че тя е малотраен продукт и се съхранява до 48 часа при температура от -2 до + 2 градуса по Целзий.
Рибната кайма е подходяща за приготвяне на панирани шницели, крокети, кюфтета, супа топчета. Може да се използва и като плънка за пълнене на пиперки, червени домати, за сарми, мусака и пр.

Рибен пастет се приготвя от осолена и изчистена сардина. Произведен при специална технология, пастетът има запазена хранителна стойност и вкусови качества на основна суровина. Полученият продукт има бежоворозов цвят, специфичен пикантно-солен вкус и аромат, както и богато съдържание на белтъчини, витамини и мазнини.
Преди десетилетия в България сякаш нямаше проблем с натрупването на костна маса у децата, защото организирано в училищата им се даваше рибено масло. Днес това толкова полезно за костната система масло е напълно забравено. То е за предпочитане като профилактика пред синтетичните форми на витамин D.

Родителите трябва да знаят, че е много полезно за децата, защото съдържа и Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, както и много мастно разтворими витамини.  
Най-оптималната доза за деца от 7 до 14 г. е приемането на 1 капсула рибено масло на ден.

Рибата и рибните продукти помагат за редица болести. При диабет например се препоръчва риба с орехи. Австралийски учени преди повече от 15 години доказаха, че редовното включване в менюто на това съчетание влияе благотворно върху действието на инсулина и на обмяната на веществата при диабетика, като предотвратява прогресирането на захарния диабет от втори тип.
Орехите и рибата се различават с повишеното си съдържание на полиненаситени мазнини. Специалистите твърдят, че диабетиците трябва да консумират поне 30 г  ядки на ден и 3 пъти седмично по 250 г морски продукти. По този начин може да се подобри мастният състав на серума на кръвта при пациенти, страдащи от това заболяване. В комбинация тези природни дарове имат синергично действие, т. е. те взаимно се подпомагат в борбата с диабета.

Според професора от Харвардския университет д-р Джордан Блекбърн рибеното масло спира разпространението на метастазите на рака, тъй като усилва имунната система, като убива блуждаещите ракови клетки и им пречи за прикрепването към нови места. Витамин D, който е основен компонент на рибеното масло, при лабораторни условия забавя скоростта на нарастване на раковите клетки и намалява заболяванията от рак.

Най-добрият източник на този витамин са тлъстите морски и океански риби като сьомга, сардина, скумрия, тон, както и мляко с добавен витамин D. Но най-богатите източници в света са змиорките. Вирусолозите пък твърдят, че една от най-добрите профилактики против грипа е, когато на масата има риба от рода на сьомгите и червено вино, защото те съдържат вещества, които възпрепятстват размножаването на грипния вирус.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки