Българско хоро се изви в Одеса


Българско хоро се изви в Одеса
Президентът на Конгреса на българите в Украйна Юрий Граматик показва материалите, подготвени за празника на народните будители от членовете на младежкия клуб „Актив“
19 Ноември 2012, Понеделник


Сънародниците ни в Украйна се събраха, за да отбележат заедно Деня на народните будители

Автор: Георги Ваташки

През първия ден на ноември в Българския културен дом „Читалището“ в Одеса се събраха десетки от нашите сънародници, живеещи в Украйна. Обединяваше ги едно – българският празник, посветен на народните ни будители.
Организатор на честването бе Конгресът на българите в Украйна, със съдействието на генералния ни консул Стоян Горчивкин.

За Деня на будителите гостите опитаха дъхаво българско вино и вкусни банички, грижливо приготвени от членове на младежки клуб „Актив“ и на културно-просветения център „Аз Буки Веди“. Една от организаторките на мероприятието от украинска страна - преводачката Светлана Карличук пък нагости българските си приятели с традиционна питка, приготвена по стара семейна рецепта.

Като водеща на тържеството се изяви журналистката Антонина Узун, позната като автор на телевизионното и радиопредаване на български език „Роден край“ в Одеската държавна радиокомпания.
Форумът започна с кратка история на уникалния празник, който се чества само в нашата страна. Бяха показани видеофилми за дейността на изтъкнати будители като Петър Берон и Любен Каравелов и за тяхното влияние в историята на българската нация.

Учениците от „Аз Буки Веди“ се включиха с рецитал на стихотворения на наши класици и пяха възрожденски песни. Изпълнението им ентусиазира участниците в тържеството да си спретнат импровизиран конкурс-надпяване. Една след друга в залата звучаха български народни и популярни песни.
За почитателите на българската история и литература пък имаше викторина, съставена от интересни въпроси, като за победителите бяха предвидени плакати и книги за награди. По традиция празникът завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха и стари, и млади.



В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки