Роженските мечки срещу отбора на властта


Роженските мечки срещу отбора на властта
Колаж Фейсбук
18 Ноември 2012, Неделя


В омразата си към науката Борисов и Дянков стигат до усмъртяване на най-голямата обсерватория на Балканите

Автор: Ани Петрова

Чухте ли: „Роженските мечки” искат да играят благотворителен мач с отбора на център-нападателя Бойко Борисов „Бистришките тигри”. Надяват се от продажбата на билети и телевизионни права да съберат едни 250 000 лева, нужни за оцеляването до Нова година на националния астрономически комплекс на Рожен.

Благотворителен – шменти капели
Това си е направо мач „на вързано” – такива, каквито ги обича №13 от „Бистришките тигри”. Той така играе. Един път спечели от боса на „Лудогорец” 10 000 кебапчета, а друг път загуби от депутат от ГЕРБ и тогава „тигрите” летяха до морето с правителствения „Еърбъс”.
Масрафът за този полет плати Българският футболен съюз, но това е друга тема…

А пък тия дни една съседка каза, че гледала №13 от „Бистришките тигри” в Археологическия музей и окото му било голямо като лещата на двуметров телескоп. Горката, толкова ли не е могла да види, че Бойко Борисов гледа златно съкровище през лупа, а зад него надничат министрите Симеон Дянков, Вежди Рашидов и Симеон Игнатов. Щото обичат археолозите, не защото ламтят за злато.

Премиерът и министрите не са сребролюбиви, щом дават за догодина 30 млн. лева за разкопки на мощи, скелети на вампири и други щуротии, пречещи на строителството на магистрали. Та тая съседка си има нов слухов апарат и е чула по Би-Ти-Вито как Бойко Борисов пита: Тия пък на Рожен кога ще затворят. Те мене всяка година ме плашат, че ще си затворят обсерваторията, пък то не става. Значи някак се оправят…  

Астрономите ядат малко
Макар и към БАН, повечето астрономи у нас не са синодални старци (по крилатия израз на Симеон Дянков), а сови – сиреч нощни птици. А совите колко най-много могат да изядат?
Ако се съди по щатното разписание на Националната астрономическа обсерватория на Рожен, то совите могат да изядат за цял месец храна за най-много 365 лева. Толкова им е заплатата.

И не са длъжни да я изяждат цялата – могат и да поспестяват по нещо, никой не им пречи… И от ток нямат нужда – нали виждат в тъмното. Или ако не виждат, за чия мъглявина висят по цели нощи зад окулярите на телескопите.
Чуйте само какъв каламбур става: Астрономите са сови. Совите се мислят за мечки и искат да играят футбол с „Бистришките тигри”. Премиерът Борисов обърква совите с фазани и ги отстрелва. А после Дянков им скубе перушината за „фазани по ловджийски”.

Докато не е почнал мача – помните ли миналата година каква обява пусна същата тази обсерватория на Рожен? Или Институтът по астрономия към БАН, все едно. Обявиха, че търсят млад специалист, физик, който да знае 2 чужди езика, да владее четири езика за компютърно програмиране, да умее да работи с програми за обработка на изображения и конкретизираха брутна заплата от 364 лева.
И човекът се намери! Казва се Григор Николов и скоро трябва да чукне 29 лазарника. Хич не му личи, че умее да яде малко и хич да не спи. Но май на Рожен имат още една свободна щатна бройка…

Звезди в очите, мравки в стомаха
Мравки в стомаха… май така се казваше, когато си обсебен от някакво лошо предчувствие.
Финансовото ни положение е толкова тежко, че не можем да си платим и тока за миналия месец, съобщи неотдавна директорът на обсерваторията на Рожен д-р Никола Петров и прогнозира, че скоро ще пуснат кепенците. По думите му, до края на ноември телескопите и цялото техническо оборудване ще бъдат консервирани.

Песимистичната прогноза на д-р Петров дойде в отговор на казаното от Симеон Дянков при гласуването на „постната пица” за 2013 г. Тогава Дянков обяви, че държавата няма да спонсорира обсерваторията, която е част от структурите на БАН и за пореден път заяви, че Академията е независима институция – да се справя както може.

Нищо ново – Дянков мрази БАН. Това го знаят и неграмотните!
На Националната астрономическа обсерватория в Рожен не й достигат до края на годината 250 000 лева за поддържането на съоръженията и на инфраструктурата, както и за изплащането на заплатите на астрономите.
Това съобщи още през октомври Таню Бонев, - директор на Института по астрономия към БАН.  Смъртта на най-модерната обсерватория в Югоизточна Европа е била заложена още преди година.

Бюджетът на обсерваторията за 2012 г. е 692 000 лева, а необходимите средства за относително нормалното й функциониране са 960 000 лева.
През август и после през септември Таню Бонев е изпратил писма за критичното състояние на обсерваторията до президента, премиера, до министрите на финансите и на образованието, и до областния управител на Смолян.

Отговор получих през август само от администрацията на президента Росен Плевнелиев, в който се "изказва увереност, че останалите получатели на това писмо, които взимат решения от този характер, ще реагират положително и въпросът ще бъде решен", заяви директорът на института.
Таню Бонев е категоричен, че отпускането на необходимите средства е политическо решение - дали ще се съхрани един уникален научен комплекс или ще се дадат 250 000 лева за нещо друго.
Астрономът сравни тези средства с парите за по-малко от 100 метра магистрала.

Какво убиват Борисов и Дянков?
Националната астрономическа обсерватория на Рожен е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Тя е открита през март 1981 г. Научният комплекс е близо до връх Рожен в Централните Родопи. Комплексът се състои от няколко сгради – кули, в които са монтирани телескопите, комплекс от жилищни сгради, метеорологичната станция и малкия параклис “Св. Дух”.

Макар че обсерваторията не предлага особени атракции за обикновените туристи, годишно я посещават около 10 000 души. Освен невероятната панорамна гледка от обсерваторията туристите могат да наблюдават небосклона и звездните тела през 80-тонния телескоп, един от малкото такива телескопи в света от много висок клас, достъпни за обикновените граждани. Комплексът разполага с двуметров телескоп – система Ричи-Кретиен-Куде, и още два по-малки телескопа.

Министерският съвет по някаква причина не желае да позволи Националната астрономическа обсерватория “Рожен” да ползва европейско финансиране и да продължи работата си, твърди Таню Бонев. Според него не е вярно, че държавата няма възможност да спаси обсерваторията, защото още през 2010 г. научният комплекс на Рожен е включен в приетата Национална пътна карта за научна инфраструктура.

Идеята на този проект е обсерваторията да може да получава и европейски средства към издръжката си, включвайки се в международна мрежа от телескопи. Проектът трябваше да започне през 2011г. , но и досега се намира на етап предпроектно проучване, като според астрономите “няма индикации, че проектът ще бъде задвижен изобщо”.
Решението за финансирането му е в ръцете на Министерски съвет и по никакъв начин не е обвързано с бюджета на БАН. Парите за проекта за 5 години не са много повече от отпуснатите за ремонт на спортната зала в Ямбол.

За спасяването на Националната астрономичеса обсерватория на Рожен са нужни 250 000 лева. Само за сравнение: както писа „Десант”, за воаяжа на Борисов и компания до Албания с два военнотранспортни самолета „Спартан” отидоха 500 000 лева.
Както и да е! България на Бойко Борисов и Симеон Дянков не ще да се прославя с астрономически открития, вероятно защото астрономите са толкова тъпи, че още не са се сетили да нарекат поне един астероид на името на любимия премиер.
Затова сега пък имаме шанс да влезем в световния видеообмен с мач между „Роженските мечки” и „Бистришките тигри”.
Май е по-достойно бедните българи да спасят с волни пожертвования обсерваторията край връх Рожен! Струва си, за да има откъде да гледаме към звездите!


Земеделието и екологията ще спасяват астрономията у нас

Министерствата на земеделието и храните и това на околната среда и водите ще възлагат задачи на астрономите в обсерваторията в Рожен и срещу извършените дейности те ще получат сумата, която е необходима за оцеляване на обсерваторията до края на годината. Това е обсъдено по време на среща в сряда между премиера Бойко Борисов, министрите на земеделието и на екологията и ръководството на обсерваторията, съобщи доц. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия към БАН, към който е и Национална астрономическа обсерватория.

Срещата се проведе в Министерски съвет. С двете министерства са намерени общи интереси и те са готови да възложат задачи, които астрономите са най-компетентни да решат.
Във вторник в Пловдив вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за пореден път обяви, че от държавния бюджет няма да се дадат пари за обсерваторията в Рожен. „Това не е задача за мен като финансов министър или на правителството, така че да не очакват от Министерството на финансите допълнителни пари", заяви вицепремиерът. Според Дянков това е трета година, в която астрономите „излизат с този номер – нямаме пари, затваряме, но съм сигурен, че няма да затворят”.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки