Ретро Бургас 2


26 Октомври 2012, Петък


Бургас винаги е бил населяван от колоритни личности.



Сигурно оттам идва познатото на всички „град на художници, поети и писатели”. Освен с хората на изкуството обаче, той е известен в Европа, по целия свят и с техничари, инженери, лекари, търговци, мислители, общественици... Граждани, посветили живота и уменията си на местната и българската прослава.

За всички тях можете да прочетете в новата книга на Соня Кехлибарева „Ретро Бургас 2”. Цифрата означава, че това е продължение на идеята на работещата в Бургаската регионална библиотека Соня, която преди време издаде „Ретро Бургас”. В продължението на своеобразния именник на прочутите бургазлии тя отново измъква от праха на читалищата и архивите техните славни, но и противоречиви житейски пътища, за да ги остави в наследство за българите, които обичат и се гордеят със своя род.
В 220 страници ще ви бъде приятно да се запознаете с уникални личности, превъзмогнали трудностите на съдбата, получили прекрасно образование и отдали живота си на своите съграждани.

Кехлибарева обръща внимание на Бозвелиеви – наследници на бореца за църковна и национална независимост Неофит Бозвели, на кмета д-р Никола Вълков, при чийто мандат е открито бургаското пристанище, на първата жена-архитект у нас Мария-Луиза Досева, на художничката Александра Мечкуевска, донесла за България орден от Парижкото изложение през далечната 1937 година, на лекарите-алтруисти Петко Костов и Богдан Брайков, постоянно пренебрегвали финансовата си изгода и лекували без нито стотинка бедни и болни, на сирака Никола от село Граматиково, който носел ирландската фамилия О` Махони.

Защо е интересна тази книга, какъв е смисълът да се запознаете с нея? Има причина. Дори и само, за да усетите духа на една друга България. В която „големците” и „нотабилите” са били хора с дух, сърце и любов към останалите, без значение на имотното им състояние. Дори и за да ви направи впечатление, че съдбата на тези родолюбци коренно се променя след драматичните събития покрай 9 септември 1944 година, наричани нетолкова отдавна у нас „победа на пролетарската революция”. И въпреки страшните несгоди, които са преживели, са останали истински българи.
Което им е струвало много, но те не са изплакали нито думичка за това и са продължили да отглеждат достойно своите наследници. За които също ще намерите бележки в „Ретро Бургас 2”.

В следващия брой очаквайте интервю с автора на книгата Соня Кехлибарева.



В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки