Валентин Касабов: Идват мракобесни времена


Валентин Касабов:  Идват мракобесни времена
20 Октомври 2012, Събота


По-голяма цензура и по-отчаяни опити да се заглуши опозицията не е имало от времето на Сталин, казва журналистът и водач на групата на НФСБ в ОбС-Бургас

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

- Има ли ясно посочени мотиви и причини, които да налагат промяна в правилника за работа на Общинския съвет, при това, близо година след началото на мандата?
- В докладната, внесена от името на групата на ГЕРБ, конкретен отговор на този въпрос няма. Има само някакви витиевати обяснения, повечето от които са смехотворни.


- За какви промени става дума?
- Цитирам дословно – „в контекста на развитието на технологиите му Общинският съвет ще работи все по усилено с всички общински съветници по електронен път. По този начин информацията от тях ще достига много по-бързо. Ще има и друг положителен ефект - няма да се използват тонове хартия за кореспонденция“. Предполагам, че вашите читатели ще разберат точно толкова от това обяснение, колкото и ние като общински съветници.

В текста е записано още, че заседанията на ОбС пък щели да се излъчват „в реално време единствено на интернет страницата на Общинския съвет. Тази пък „блестяща“ идея била да се осигури „достъп от всички краища на света за наблюдение върху работата в ОбС“. Сигурно вносителите на докладната очакват засилен интерес към дейността им от Африка. Не, целта тук е съвсем друга, да се наложи цензура.


- Какво означава това на практика?
- Означава, че в момента се слага началото на мракобесни времена. Това означава, че работата на Общинския съвет ще бъде изцяло на тъмно. Защото Общинският съвет и управляващите монополизират правото единствено и само те да излъчват, лишавайки останали медии и телевизии от това да следят непосредствено пряко дебатите в залата. А оттам е нарушено и правото на уважаемите зрители да бъдат информирани.

Населението в България е застаряващо и, питам, кои са тези възрастни хора (има ги, но са малко), които могат да боравят с интернет, разполагат с компютри или с лаптоп. Това означава, че оттук нататък ще влезем в хипотезата на една невъзможност – всяка баба в едната си ръка ще държи компот, в другата – компютър. Нещо, което няма как да се получи.
Това е демагогия отвсякъде.

Добре е измислено, за да могат от ГЕРБ на последната права преди изборите да започнат окончателно да доразграбват средствата на Община Бургас. В СКАТ, съвместно с „Десант“, сме правили разкрития за кръговете от фирми около един зам.-кмет, зад който стои и кметът Димитър Николов, за нагласени търгове, нагласени поръчки... В последно време, вече без да се притесняват от каквото и да било, започнаха да разпродават на свои хора „златни“ общински терени на безценица. Ето това се цели в момента и това са решили да направят.

Зад тази амбиция, зад тези промени в правилника стои едно единствено нещо – алчност, тъпкане на банкови сметки и на джобове, на всяка цена спечелени избори и в същото време мачкане на опозицията и най-вече на медиите.    
По-мракобесни времена е имало само по времето на Сталин, по времето на Вълко Червенков ( в България специално) и по време на гнусния комунизъм.


- Но камери все пак ще има, предлагат от ГЕРБ, само че за тях щяла да отговаря общинската администрация...
- Даже е несериозно да коментираме с вас подобна наглост от хора, които са решили на всяка цена да заглушат свободното слово. Какво от това, че ще има някакви статични камери, които ще излъчват само от един един и същи ъгъл и сигналът винаги може да бъде прекратен „по технически причини“, ако в залата стане напечено за мнозинството. Къде е репортажният елемент, чистата журналистика?
В същото време има и нещо друго – дискриминация на една част от медиите.  И какво означава „лица с камери“, както е записано в докладната? Че тези, които са с вестници, са облагодетелствани ли?


- Кой е вносител на докладната?
- Група общински съветници от ГЕРБ, подписана е от водача им Димитър Людиев.


- Според вас, пречат ли телевизионните камери за осъществяването на идеята да се излъчват сесиите и по интернет?
- Разбира се, че не пречат. Просто мотивацията на гербаджиите е абсурдна, а целта е работа при закрити врати на Общината със статут на открито и прозрачно управление.
Вижте, когато една власт тръгне срещу медиите, това означава, че властта си отива. Че се е ояла вече, вмирисала се е.

Подобни неща ги гледахме по времето на Жан Виденов. Тогава, когато Виденов изтърва управлението и страната тръгна надолу със страшна скорост, му бяха виновни медиите. Същата история се повтори малко по-късно и при Костов. Така че това е ходът на тъй натечените едноклетъчни управляващи, които за съжаление реагират по абсолютно един и същи начин. Едноклетъчното реагира така, защото не може да измисли нищо друго. В него е заложена примитивна програма. 
Но при всички случаи твърдя, че тази докладна не е случайна хрумка на един или двама общински съветници. При всички случаи тя е основна директива, спусната от най-високо ниво. Разбирайте централното ръководство.


- Освен достъпът на медиите, ще бъде ограничена работата и на съветниците. Тоест, това е, цитирам един общински съветник от опозицията, „опит да се превърне работата на Общински съвет в една мълчалива седянка“. Така ли е наистина?
- Досега всяка една група имаше право си запише изказвания. Нашата група имаше право на 15 мин. плюс още 5 мин. по искане на председателя. Става въпрос за сериозни докладни и сериозни дебати. Тоест 15 мин., в които никой от някоя друга група не може да прекъсне или да прекрати дебатите.

Всъщност това  е следващият опит да ни се запуши устата, защото винаги има по една дежурна ръчичка от тези 28 съветника от групата на ГЕРБ, която щом се зададе някоя по-интересна точка, става и казва: „Искам прекратяване на дебатите“. И председателката услужливо вижда техните ръце, а не нашите, когато искаме думата.
И оттук нататък се прекратяват всякакви разисквания и дебати. Просто, ако има начин, ще ни изтръгнат езиците. Няма да се учудя, ако посегнат и физически. Те са си изтървали изцяло нервите. Очакваме всякакви ходове и мръсотии.


- Всички тези трикове заради НФСБ ли се правят?
- Всичко се прави заради НФСБ, защото ние сме категоричната яростна опозиция, както и телевизия СКАТ. Но има и още нещо страшно – те са се презастраховали като са сложили още една врата, още един клапан, което ми подсказва, че властимащите твърдо са поели линията на мракобесието и на сталинските прийоми. С тази промяна ще се делегират абсолютни права на правната комисия дали да отхвърли дадена докладна, или не. Разбираемо е, че нашите докладни ще бъдат отхвърлени. Тоест, тази правна комисия и мнозинството вървят и ше се превърнат в конверт.
В тази комисия мнозинството е от ГЕРБ.


- Можем ли да наречем всичко това опит за въвеждане на диктатура?
- Абсолютно. Еднолична власт, диктатура и тя тръгва от мутрата Бойко и от там всички надолу, които са по негов модел и са шити по негова кройка. Елементарни, противни и на принципа „Който не е с нас, е против нас“.
Мен ме е хващало срам от това, че един човек ме представлява втори мандат  - става дума за Снежина Маджарова. Това е срамно нещо. Смее ни се цяла България. Тя, ако не е ходила, аз обикалям страната и общувам с хора, които са привърженици на ГЕРБ, които умират от срам.


В категории: Интервю , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
oilolzisk
28.01.2013 18:49:37
0
0
a0LXGV , [url=http://corllzbzjsee.com/]corllzbzjsee[/url], [link=http://clsgohdcpxyy.com/]clsgohdcpxyy[/link], http://wsvmunoqmxwc.com/
2
Erik
26.01.2013 01:22:16
0
0
The asnwer of an expert. Good to hear from you.
1
Ник
20.10.2012 16:04:46
0
0
Много добър материал.И достатъчно остър!Мракобесието е факт,полицейщината също,държавният тормоз върху гражданте е ежедневие!Справедливост няма.Но за Виденов не съм много съгласен.И още нещо,в един друг сайт по повод на материал на Касабов имаше публикувана снимка със националния ни флаг на бюрото му.Обърнат отвесно.Г-Н Касабов,по конституция цветовете на флага ни са водоравни и подредени от горе на долу!Другото,което се вижда по подобие европейско из цялата България не е нашият национален символ,само прилича на него!То като нямаме учебник История НА БЪЛГАРИЯ,защо ли ни е и знаме? С Ьнай-добри чувсва!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки