ГЕРБ обяви война на медиите


ГЕРБ обяви война на медиите
Опозицията в Бургас се обедини срещу цензурата, която иска да наложи мнозинството на ГЕРБ в местния парламент
19 Октомври 2012, Петък


Мнозинството от управляващата партия в ОбС – Бургас иска забрана за камери в залата, пречели на съветниците да мислят

Автор: Георги Ваташки

Милиционерската партия ГЕРБ показа истинското си лице и прекрати играта на демокрация, която бе принудена да демонстрира за пред Европа. В Бургаския общински съвет представителите на управляващата партия съвсем изпуснаха нервите си и поискаха да заглушат гласа на опозицията. Мнозинството в местния парламент дори се готви да наруши Конституцията, която уж гарантира свободата на пресата, като възнамерява да изгони медиите от заседанията на ОбС.

На гербаджийските намерения отговориха четири политически сили. На специална пресконференция в сряда, 17 октомври, представители на най-голямата опозиционна група в Общинския съвет - „Национален фронт за спасение на България“, заедно с колегите си от БСП, СЕК и ЛИДЕР (след дълго умуване единственият представител на СДС Вълчо Чолаков все пак реши да не дойде, за да не дразни излишно заместник-кмета по строителство Костадин Марков, който също е от рехавата структура на синята партия, б.р.) се обявиха срещу методите за ред и дисциплина, които герберите смятат да наложат в Бургас.

Според промените в правилника за организация на дейността на Общинския съвет в морския град „лица с камери се допускат само в началото на заседанието до започване обсъждането на проекта за дневен ред“. Това става ясно от докладна, внесена за разглеждане на предстоящата сесия от водача на групата на ГЕРБ Димитър Людиев.
Заседания на Общинския съвет пак щели се предават, пише в текста, но не по телевизиите, а по електронен път и то единствено на интернет страницата на Общината, както и по общинското радио (т. нар. радиоточка). Същата цензура важи и за заседанията на постоянните комисии. 

Предвижда се и нов регламент на изказвания в залата и даване на абсолютна власт в ръцете на правната комисия, която ще решава коя докладна е допустима и законосъобразна и може да бъде допусната за обсъждане. Интересна подробност е, че тази комисия се състои от 7 члена, като мнозинството с решаващ глас е пак на ГЕРБ.
„Забраната за камерите и въвеждането на „конвент” в лицето на правната комисия са сталински подходи, които нашето поколение познава от книгите. Това са действия, които водят до тоталитаризъм.

Герберите имат полза от работа на тъмно, без журналисти, за да могат да усвояват на спокойствие европейски средства или да се продават терени на хора, близки до ГЕРБ.
Предлага се нещо абсурдно – сесиите да се излъчват само в интернет страницата на Общината, за да стигали до всяка точка на света. А възрастните хора в блока или на село? Освен това се ограничават изказванията ни, като любимият метод на ГЕРБ е да се прекратяват дебатите още преди разискванията. Ясно и целеустремено запушват гласа на опозицията. Така хората няма да могат да видят безобразията на управляващите с очите си“, възмутен бе водачът на патриотите в Общинския съвет Валентин Касабов.

Към неговото мнение се присъедини и съветникът от БСП Евгени Мосинов, който пък като адвокат откри в текста на докладната куп юридически нелепици. Според него е недопустимо правната комисия да бъде с повече права от самите съветници и другите комисии. Той възропта и срещу предложението докладните за сесиите да бъдат предоставяни на съветниците само в електронен вид, а не на хартия.

„В залата няма къде да си включа лаптопа, как ще имам тогава достъп до докладните си по време на сесия”, попита Мосинов. Той бе категоричен: „Общинският съвет не е придатък на администрацията, а е основен титуляр на местната власт в този град. Не сме съгласни той да бъде лишен от основната му функция да дискутира и разисква. Аз не искам да  участвам в Народното събрание от управлението на Тодор Живков“.

Константин Бачийски от СЕК посочи, че 50 процента от българите не ползват интернет и по този начин се ограничава демократичното им право за достъп до решенията на местния парламент. Димитър Колев от „Лидер” допълни, че сред скандалните промени на правилника е тази, която осигурява не по-малко от половин час за изказванията на герберското мнозинство, докато другите партии се ограничават до 15 минути, които също могат да бъдат отнети.
Представителите на опозиционните партии определиха действията на съветниците от ГЕРБ като цензура, която ще е пагубна за Бургас.

Според тях медиите са средството, с което бургазлии контролират действията на местната власт.
Те дадоха за пример  малката община Мездра, чийто правилник за достъп на журналистите  гласи следното: „Достъпът до откритите заседания на Общинския съвет и на неговите комисии от медиите са свободни и не подлежат на предварителна акредитация, нито на каквито и да било ограничения извън предвидените в нормативен акт. Никоя медия не може да получи изключително право на информационно отразяване на заседанията на ОбС и неговите комисии“.

В същото време точно в Бургас, който преди две години спечели приз за „най-прозрачна община в страната“, се готви цензура, аналогична на комунистическата. На финала на пресконференцията Валентин Фъртунов от Националния фронт призова журналистите от всички медии да се обявят против това връщане на тоталитарните времена. Според него това е заплаха за самата основа на демокрацията и тези, които искат да се запази демокрацията в Бургас, трябва да се включат в битката им срещу промените, готвени от ГЕРБ.

Представителите на четирите формации са категорични, че ако все пак мнозинството не отстъпи и приеме подобни крайни мерки, ще бъдат използвани всички законни форми за отпор срещу промените.



Герберите гласуват като роботи всяко предложение на тяхната група, дори без да са запознати с него

В категории: Политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
pensioner
21.10.2012 10:58:06
0
0
Камерите им пречели да мислят?На празна кратуна камерите и пречат.
1
България
20.10.2012 18:08:30
0
0
На тъмно колко "хубави"работи стават вече 23 години.:)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки