Паметник популяризира сгрешени исторически факти


Паметник популяризира сгрешени исторически факти
Паметникът на Съединението в Чирпан с грешно отбелязаната дата за събирането на четата
06 Септември 2012, Четвъртък


Години наред сигналите за съществуването на сгрешени исторически факти, изписани върху паметника на

Автор: Гергана Господинова

Съединението в град Чирпан, остават пренебрегвани от местната власт. Интелектуалци и общественици са възмутени, че върху паметната плоча в парк „Яворов” датата на събирането на Чирпанската чета за участието й в  Съединението на България е дадена некоректно. Вместо действителната датировка – 5 септември, там е отбелязано, че това се е случило на 6 септември 1885 г.

На този ден обаче петима от въстаниците вече са загинали при сблъсък с войскова част до днешното старозагорско село Съединение и събралата се предишния ден в Чирпан дружина на 6 септември реално пристига в Пловдив, макар и след като Съединението е обявено.

„Чирпан спи! На скромния паметник, който е издигнат на Чирпанската чета и на хората, които са загинали за обединението на България, дори имената им не са записани. Но пък е издялано, че са се събрали на 6 септември, когато те вече са мъртви. Тази несправедливост и тези погрешни послания, които ние изпращаме към идните поколения, за мен са престъпление”, категоричен е общественикът Игнат Пенев.

Чирпан е град, който взима активно участие в борбата за Съединението. Според плана на Пловдивския централен комитет, четниците от Чирпан, Голямо Конаре и Асеновград е трябвало да окупират Пловдив и да свалят от власт централното правителство. Сутринта на 6 септември обаче Чирпанската чета е настигната край тогавашното село Калфата и част от въстаниците намират смъртта си.

По този повод Захари Стоянов и Иван Андонов издават некролог, в който се казва: „И горните пет души (това са Иван Данчов, Димитър Йовчев, Петко Запрянов, Алекси Хаджиоглу и Георги Сербезов, б. р.) са жертва за нашето свято дело“.
Повечето жители на Чирпан дори не подозират за това, че датата, изписана върху мемориала, е сгрешена. Някои от тях споделят, че просто се доверяват на специалистите, които са вдигнали паметника на Съединението и дори не са се замисляли за подвеждащото съдържание на надписа. Други пък апатично намират обяснение, че вероятно идеята е била да се упомене всъщност датата на Съединението, а не на събирането на Чирпанската чета.

При всички случаи отговорността за грешката в мемориалната фраза тежи на съвестта на местната власт в Чирпан, за която очевидно историческата истина не е от съществено значение.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки