Иде глад и студ


Иде глад и студ
Обещанията на Златев преди решението на КЗК: "Лукойл" е готов цената за преработка на нефт да стане нулева, като по този начин ще паднат цените на горивата Снимка: Инвестор
31 Август 2012, Петък


Несъществуващият картел на пазара на горивата докара рекордни цени на бензина

Автор: Севдалина Пенева

Ситуацията в световен мащаб с хранителната несигурност е много тежка. Следващите години няма да са по-добри - кризата ще се задълбочи и човечеството ще бъде изправено пред изпитание.
Зловещото пророчество не е на някой световно признат вещер. Изрече го преди дни българският министър на земеделието Мирослав Найденов. Което тутакси повдига въпроса: къде сме ние, българите, в цялата тая работа с кризата? И какви мерки взима правителството, част от което е и Найденов, за да не стигне тази „несигурност“ до трайна недостатъчност у нас?

И сега сме с най-ниските средни доходи в Европа, но пък плащаме прескъп бензин. А като плащаме по 3,05 лв. за литър гориво, няма как да ядем евтин хляб. Цените на ел. енергията и без друго са толкова високи, че сметките за ток и през лятото гълтат голям процент от семейния бюджет. А ни чака дълга и студена зима. И май няма накъде да затягаме повече коланите, както се опитва да ни подготви психически Найденов, плашейки ни с още по-тежка криза.

Скрит зад гърба на „човечеството“, Найденов всъщност призна: ГЕРБ няма да отстъпи от методично изпълнявания план за убиване на малкия и среден бизнес и окончателното съсипване на цели отрасли като селското стопанство. Нито пък ще търси лостове за противодействие на монополите и олигархията, които на практика управляват страната.

Само преди месец изпълнителният директор на „Лукойл България“ ЕООД Валентин Златев (фирмата му държи бизнеса с бензиностанциите на „Лукойл“ в цялата страна) се зарече, че ще издейства от руските шефове на нефтокомбината в Бургас заводските цени на дизел и бензин да паднат наполовина. „Добрата новина“ бе разпространена от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма няколко дни, преди Комисията за защита на конкуренцията да огласи решението си, че няма картел на българския пазар на горива. Това се случи в началото на август.

Две седмици по-късно дойде и лошата новина - цената на бензина мина психологическата граница от 3 лева за литър... след поредно увеличение на цените на едро на горивата от „Лукойл България“. Този път обаче - без фанфари и без ведри съобщения от министерските пиари.

Как се излиза от подобен проблем, тези дни видяхме пример от Франция. Френското правителство взе решение да намали държавния дефицит под установения лимит на Европейския съюз и да похарчи 300 милиона евро, за да може временно да намали акциза на горивата. Тази мярка ще продължи три месеца, след което ще бъде установен постоянен механизъм за регулиране на цените.

У нас обаче, обяви вицепремиерът Симеон Дянков, това било невъзможно заради подписан през 2006 г. договор със същия ЕС, който си затвори очите за Франция. С други думи, цените на горива в България ще бъдат такива, каквито определи несъществуващия в страната картел на пазара. Тоест, рекордни. Каквито поетапно ще станат и тези на стоките от първа необходимост и най-вече – на хляба насъщен.



...и месец по-късно, на 21 август т. г.

В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Българин
06.09.2012 07:28:56
0
0
Каква гадна физиономия имал мутрата Валентин Златев, който е кукловодът на премиера! Отвратителен човек!
2
Читател
04.09.2012 06:53:51
0
0
Всъщност, този мръсен и алчен шопар Валентин Златев управлява Бойко и държавата.
Той е руски агент - ще видим дали ще се пребори с новата американска посланичка.
1
Алекперов
31.08.2012 23:29:41
0
0
Златев не ми се видиш да си гладен...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки