Хроника на велики дела и премествания


24 Август 2012, Петък


При управлението на Б.Б.  редица специални, по-специални и свръхспециални органи и институции решиха своите

Автор: Ани Петрова

 екзистенциални и жилищни нужди не по един, а по два-три пъти.
При Тройната коалиция на бул. „Цариградско шосе” 133 за около 24 млн. лева бе построена специална сграда за Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). От създаването си комисията на Цвета Маркова ползваше помещения и плащаше наем на Корпоративна търговска банка. Междувременно на гърба на Военна академия бе изграден специален комплекс за още по-специалната Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС). Обявената стойност бе 8 млн. лева, което изглежда съмнително малко – ще разберете защо.

Междувременно Б. Б. разпореди ДКСИ да иде не в своята, а в сградата на ДАНС. Съответно родното ФБР се върна в старата си обител на бул. „Черни връх” 45 срещу ресторант „Кошарите”, а в билдинга на ДКСИ на „Цариградско шосе” се настаниха антимафиотите от ГДБОП. Премиерът лично съобщи, че само за преместването на ГДБОП от бул. “Черни връх” 45 са похарчени към 8,2 млн. лева. Още близо 2,5 млн. са дадени за обзавеждане, оборудване и доизграждане на комуникационно-информационните системи в сградата на “Цариградско шосе” 133.

Въпреки многото пари веднага стана ясно, че антимафиотите нямат нормални условия за работа в сграда, проектирана и строена като хранилище за секретни документи.
При рязането на лентичката на „Цариградско шосе” през ноември 2010 г. Б.Б. се обърна към тогавашния шеф  на ДАНС Цветлин Йовчев, комуто предстоеше връщане на бул. „Черни връх”: “Дал съм ви също хубава сграда, по-близо е в центъра, ще пусна и метро”.

Но преди това в бившата сграда на ДАНС на ул. „Черковна” се преместиха също новосъздадените Специализиран съд, Апелативен специализиран съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.
„Намираме се в една мрачна сграда с мрачно минало и със светло бъдеще", заяви при откриването Б. Б., като не пропусна да отбележи, че държавата е осигурила ремонт и реконструкция на помещенията. Естествено – за милиони. Главният прокурор Борис Велчев репликира, че тази сграда има не само оборудвани посещения, „в нея има и работещи хора".

На фона на всичко казано и сторено дотук, плановете за разселването на няколко агенции, дирекции и може би на едно-две министерственца от София в провинцията дори не изглеждат достатъчно новаторски, а някак си делнични, евтини дори. Говори се за едни 120 милиона…Какво като е криза?  Предполага се, че ще се почне с агенция „Митници”, която отива да слуша сводката за рокадите в мисленето на премиера (в милиони) в Русе. Или може би там митничарите ще слушат сводката за нивото на река Дунав (в сантиметри)?



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки