На Шипка пак ще гори Вечният огън


На Шипка пак ще гори Вечният огън
След 35 години на Шипка отново ще бъде запален Вечният огън в памет на героите
13 Август 2012, Понеделник


За първи път след близо 35 години на 14 август т. г. ще бъде запален отново Вечният огън на връх Шипка.


Автор: Десант

Същия ден край Паметника на свободата на върха ще бъде издигнат и националният флаг на пилон, висок 22 метра. Инициативата е на областната администрация в Габрово и на Инициативния комитет за отбелязване на 135-ата годишнина от боевете на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година.

Кулминацията на честванията ще бъде на 24 август в Габрово, където ще се проведе тържествена проверка, а за следващия ден организаторите са предвидили провеждането на туристическия поход „Соколски манастир –  връх Шипка", където участниците ще съпреживеят емоцията от боевете, наблюдавайки възстановката на национално дружество „Традиция" на битките от Шипченската епопея. Отбраната на стратегическата височина, извисяваща се на 1523 м в Централния Балкан, продължава цели пет месеца, но най-съдбовните сражения се състоят на 21 август 1877 г. 

В момента приключват монтажните работи по настройките на системите за контрол на Вечния огън. Благодарение на използваната тук технология, от габровското кметство гарантират, че дори и при силен вятър подаването на гориво ще бъде автоматично подсигурявано, така че пламъкът, който ще пръска искри в памет на загиналите на героичния връх, никога да не изгасва.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки