Горска циклама преборва бронхита. Вижте как


Горска циклама преборва бронхита. Вижте как
Горска циклама (ботурче)
19 Август 2017, Събота


Лечителка споделя и няколко рецепти срещу кашлица

Автор: Силвия Горанова

Милка Куцарова е на 66 години и живее във великотърновското село Водолей. Като дългогодишна почитателка на природната медицина, тя знае десетки рецепти, предавани в нейния край от уста на уста през годините като легенди. Въпреки летните жеги, специално за „Десант“ тя разкрива няколко изпитани от самата нея рецепти за лечение на често срещаните през по-студените месеци бронхит, синузит и кашлица.

Те се проявяват често, когато температурата на въздуха започне да варира в широки граници, което ще започнем да усещаме още в края на лятото. Така че дотогава е добре да сме научили как да противостоим на досадните сезонни здравословни проблеми.

Преди 3 години, в края на месец декември при Милка на гости й идват внуците, за да прекарат зимната ваканция на топло и уютно край дървената печка с вкусните гозби и домашните питки на баба.

Едно от децата обаче е сериозно настинало и вече е развило бронхит. То пристига на село с цяла торба, пълна с хапчета, сиропи и капки. И тогава любимата му баба се сеща за една стара рецепта за лечение на бронхит и синузит, която е научила от своята баба, а тя пък – от нейната и т. н.

На своя глава Милка спира да дава на внучката си лекарствата, предписани й от лекарите. Отива в градината си, разравя снега и вади изпод пухкавите бели преспи 2-3 грудки от билката дива циклама, известна още като ботурче.

Измива добре една от тях и я настъргва, след което изцежда сока. После капва по 1 капка от него във всяка ноздра на болното момиче.

Прилагайки веднъж дневно тази процедура, бабата вдига на крака внучката си още на третия ден. От болестта не остава и следа.

Така че всички посрещнали здрави настъпващата Коледа, като скрили торбата с лекарства в най-забутаното чекмедже на масивните дървени скринове в старата селска къща.

При по-упорита кашлица пък леля Милка прилага друг изпитан цяр, който действа безотказно. Взимат се 5-6 шушулки от акация (известна още като салкъм), които се варят в 800 мл вода за около 5 минути. След като се снеме от огъня, към отварата се добавят 1 чаена лъжица ситно нарязан босилек и 1 чаена лъжица риган. Сместа се запарва за около 15-20 мин. и след това се прецежда. Разделя се на 3 равни части, които се изпиват на глътки 30 мин. преди всяко хранене през деня.

Колкото и да звучи невероятно, кашлицата може да преборим и с клонче от смокиня – твърди  Милка Куцарова. За целта се взима смокинова клонка с дължина около 20 см и дебелина 20 мм. Нарязва се на ситно и се вари в 800 мл вода около 10-15 минути. Към отварата се прибавя цвят от високорастящия дървовиден бъз, наричан още свирчолина. Прибавя се и 1 чаена лъжица цвят от акация. Билковата отвара се запарва за 15-20 мин. и се прецежда. Също като в предишната рецепта, и тя се разделя на 3 части, които се изпиват на 3 пъти през деня половин час преди хранене.

Възпалено гърло пък леля Милка лекува само за една вечер, и то с компрес. За целта разбива на пяна 1 белтък от кокоше яйце и към него добавя 1 чаена лъжица мед. Намазва сместа върху найлон, който поставя върху шията в областта на гърлото. Отгоре прикрепя компреса с шалче или някакво парче плат. Така болният преспива през нощта, а на сутринта болките са изчезнали.



В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки