Свещената крепост на Родопите


Свещената крепост на Родопите
07 Август 2012, Вторник


Филми за Асенова крепост, озвучени на 7 езика, ще рекламират старината по света

Автор: Камен Христов

Една мистична крепост над Асеновград привлича местните хора с прохладата си в летните жеги и приковава вниманието на туристите. Само на два километра от града, старината е запазила истории с 12-вековна давност, а около нея сякаш и днес отекват стъпките на траки и византийци.
Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през 9 в., за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край.

Първите писмени сведения за калето са от 11 век и са получени от устава на построения тогава Бачковски манастир. Той свидетелства, че крепостта е притежавала собствена армия и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход, а през 1410 г. е разрушена от нахлуващите османски войски.

Наречена е на цар Иван Асен Втори, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването й.  От лявата страна на крепостната стена стръмна пътека нагоре води до мистичен камък, в който е издълбан надпис: "В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град" (сн. 4).

Археологическите разкопки в района започват през 1969 г., като досега е разкопан и показан феодалният замък на върха (сн. 1). Там има разкрити две водохранилища, вътрешна крепостна кула, малка крепостна църква (сн. 3), ползвана от феодала и 3-4 представителни сгради.

От седем години насам работата на археолозите продължава на източната тераса от крепостта, където се е намирал жилищният квартал. Всички открития до момента потвърждават тезата, че там се е намирал военен гарнизон. Археолозите са направили важното разкритие, че мъжете са били на крепостта заедно със семействата си.

Освен безбройните находки на върхове на копия и стрели, остатъци от боздугани, части от шпори, бръснач и джобни ножчета, тук са намерени и битови предмети - копчета, прешлен от вретено, фрагменти от стъклени гривни и токи (сн. 5).
Открити са медни монети от 13 в., което според специалистите значи, че районът е бил пълноценно обитаван. Друга ценна находка е миниатюрната монета на Иван Александър, която свидетелства за епохата на Второто българско царство. Сред последните открития на археолозите е златна корубеста монета от края на 12 и началото на 13 в.

На обратната й страна са изобразени византийският император Адроник със сина си Михаил. По средата е Исус Христос, който ги благославя. На лицето на монетата е ликът на Света Богородица.
Според археолозите Асеновата крепост е била населена още през каменно-медната епоха или това е 5000 години пр. Хр. От епохата на траките се предполага, че е останало тракийско светилище - при разкопките са намерени малки ями в скалите, ориентирани към изток. Предполага се, че семействата са ги пълнели с мазнина и са палели в тях фитили, на принципа на кандилото.

Крепостта е продължила да съществува и през римската епоха, за което свидетелстват намерени монети от 6 в. А откритите монети от Средновековието се датират от 10 до 17 в.
Учените са открили данни, че през 1410 г. тук се е крил султан Баязид от брат си Сюлейман. Тъкмо на това място двамата са водили ожесточена битка.  
Само на източната тераса досега са открити останки от 14 жилища. Специалистите предполагат, че тук са живели стотина души. Домовете им са разрушени през 19 в., а с камъните са били построени подпорни стени.

Преди около година Министерството на културата отпусна 30 000 лв. за проучване на обекта, отделно Община Асеновград отдели още 1500 лв. С парите се изследва източният скат на крепостта.
Сега местната власт се е заела да оправи и инфраструктурата около Асенова крепост, която е обявена за паметник на културата и е част от 100-те национални туристически обекта.
Спечелен е проект за 3,2 милиона лева, от които 2,66 млн. лв. са от еврофондовете. Собственият принос на Община Асеновград е 470 411 лв., като допълнително от общината са отпуснати още 95 918 лв.

С парите ще се реконструира пътят до крепостта, ще се разшири съществуващият паркинг. В криптата на църквата "Св. Богородица Петричка" ще бъде обособена зала за  културно-информационен център.
Първата копка по проекта "Асеновград - свещената порта на Родопите" бе направена наскоро от кмета на града д-р Емил Караиванов (сн. 2). Основната цел е емблематичната за града ни Асенова крепост да се превърне в конкурентоспособна туристическа атракция, каза при представянето той.

Работите по проекта включват реконсервация на горните повърхности на крепостните градежи и консервационна запечатка на средновековните зидове. Калето и черквата ще имат художествено осветление. Ще се изработи лого и  емблема на културния паметник, ще се отпечата и туристическа брошура с кратка история на археологическия комплекс.
Луксозен туристически пътеводител ще дава информация за крепостта на 7 езика. Пак на 7 езика ще бъдат озвучени и филмите, които ще рекламират новата атракция в различни медии и интернет.




В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки