В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
Картофи с извара – вкусно и полезно ястие
02 Август 2012, Четвъртък


Страдам от гастрит и спастичен колит. Вече съм на възраст и нямам желание да прекалявам с хапчетата, които ми предписват лекарите.



И без това от тях няма особен ефект. Надявам се, че поне природната медицина може да предложи по-ефикасно лечение.
Веска Атанасова (73 г.), Нова Загора

Гастритът бива остър, свръхостър и хроничен. Острият гастрит се причинява най-често от силно дразнещи стомашната лигавица люти, солени и кисели храни, като например лют пипер, черен пипер, горчица и др. Друга причина е консумацията на голямо количество твърда и трудносмилаема храна, както и преяждането.
При спазване на диета и след употребата на посочените по-долу рецепти острият гастрит отшумява до 3 дни.
Хроничният гастрит е заболяване, което най-често се среща в по-късна възраст, главно при мъжете.

Рецепта 1: В 150 мл ракия се поставят 100 г настъргани чеснови скилидки и се оставят да киснат 14 дни, след което течността се прецежда. В половин чаша топло мляко се слагат 25 капки от настойката. Пие се 4 пъти дневно преди хранене. Лечебният курс трае от 3 до 6 месеца.

Рецепта 2: Смесват се равни части цветчета от червена роза и от праскова. Приготвя се сироп от тях и всяка вече преди лягане от него се пият по 2 супени лъжици за възрастни и по 2 чаени лъжички за деца.

Рецепта 3 (за отстраняване на паренето в стомаха): Настъргва се 1 картоф, заедно с кората. Сокът му се изстисква и към него се добавя 3 пъти повече количество гореща вода.
Това количество се изпива сутрин на гладно. Това се повтаря също и на обяд преди хранене, както и вечер преди лягане. Сокът се приготвя непосредствени преди приемането му и се изпива веднага, след като е изцеден.
Към това лечение може да се добави и по 1 чаена лъжица въглен от липово дърво, размит в топла вода.

Рецепта 4: 1 кг картофи, 100 г извара, 20 г масло, магданоз и сол. Картофите се изчистват и се сваряват. Нарязват се на 4 части и се покриват с извара. Отгоре се слага масло и се поръсва магданоз. Поднася се с прясно или кисело мляко.

Рецепта 5: Пие се сок от алое по 2 чаени лъжички 3 пъти на ден 30 минути преди хранене. Курсът на лечение е 1-2 месеца.

Рецепта 6: По една равна част плодове от резене, корен от лечебна ружа, коренище от пирей и корен от сладник се смилат и разбъркват добре. 1 чаена лъжица от сместа се залива с 1 чаена чаша вода. Вари се 10 минути. Съдът се увива и билките се оставят да киснат 3 часа. Отварата се прецежда и от нея се пие по 1 чаена чаша преди лягане.

Рецепта 7: Смесват се по 60 г корени от черен оман и стръкове синя жлъчка, по 40 г мащерка, семена копър и анасон и 20 г ленено семе. 2 супени лъжици от сместа се варят 5 минути на тих огън в 500 мл вряща вода. След като се свали от огъня, течността  се оставя да кисне още 1 час и се прецежда. От нея се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди хранене.

Препоръка: При това заболяване лекарите препоръчват поне 2 дни в седмицата (най-добре есента) да се изкарват на ябълкова диета. За целта рано сутринта (преди да започне диетата) се изпива по 1 чаена чаша топла вода, подсладена с мед, и след това в продължение на 5 часа не трябва да се яде нищо.

След това се обелват 2-3 зелени ябълки и се настъргват с пластмасово (а не с метално) ренде. Оставят се да престоят 5 часа. За вечеря се сервират мюсли, запарени в гореща вода (оставят се да престоят в захлупен с капак съд около 10-15 минути), към които е добавена 1 лъжица зехтин.
Ако в дните на ябълкова диета се наблюдава появата на главоболие или пък резки колебания в кръвното налягане, то е добре те да се прекарат вкъщи, като повечето време човек трябва да е полегнал.



Настойка от накиснати в ракия чеснови скилидки помага при гастрит

В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки