Как отбелязваме юбилея от рождението на Дякона


Как отбелязваме юбилея от рождението на Дякона
Изложбата „Васил Левски – революцията и свободата“, организирана от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методи“, предизвиква интерес и у децата на България
18 Юли 2012, Сряда


След като няколко пъти в „Десант“ отбелязахме незаинтересоваността на българските управляващи


Автор: Веселина Николова

и масовото неуважение на общинитекъм националните ни празници, едни от най-изявените представители на управляващата партия ГЕРБ решиха да отбият номера поне с най-славните ни революционери и будители. Само че, за да не им дойде множко, си ги разделиха. Така премиерът Бойко Борисов пое егидата над честванията на 100-годишнината от Балканската война.

Юбилеите от рождението на Паисий Хилендарски и написването на „История славянобългарска“ тази година минават под патронажа на президента Росен Плевелен. За Цецка Цачева остана покровителството на празненствата по повод навършването на 175 години от рождението на „най-великия българин на всички времена“ Васил Левски.

Най-мащабната проява от програмата за Националното честване на юбилейната годишнина  несъмнено е откритата на 3 юли във фоайето на националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в столицата документална експозиция под наслов „Васил Левски, революцията и свободата”. В нея за първи път от години насам са изложени четиридесет оригинални писма на Апостола и множество негови снимки, които проследяват различните етапи от живота и делото му.

Представени са и редица документални изследвания, както и художествени творби, посветени на най-големия български герой. В централното фоайе на културната институция могат да се видят също книги и вестници, в които се говори за Левски, или в които той се изявява като дописник.

Естествено централното място е отредено за най-ценния експонат – личното тефтерче на Дякона с негови бележки и сметки, които е водил през последните две години от живота си. В изложбата могат да се видят и гениалният програмен документ, написан от Левски, „Нареда на работниците за освобождението на българския народ”, както и Уставът на Българския революционен централен комитет от 1872 г. Експозицията ще бъде изложена до края на юли.

И въпреки че повечето събития около честванията ще минат под патронажа на председателя на Народното събрание, голяма част от мероприятията се организират и от читалищни и общински дейци по места.
Юбилеят бе отбелязан в Силистра на 6 юли – рождената дата на Васил Иванов Кунчев по стар стил, с тематично литературно четене.

Там отбелязаха и друга кръгла годишнина – 20 години от учредяването на Обществения комитет „Васил Левски“ (един от инициаторите и съставителите на програмата за националното честване), както и 5 години от изграждането на паметника на Дякона в града.
В родното място на дякон Игнатий – Карлово, неговата памет се почита през цялата година. По думите на Дора Чаушева, директор на къща музей "Васил Левски" в града, вече са проведени различни мероприятия, свързани със светлата годишнина.

На 7 юли в градския парк например се състоя събор-надпяване на самодейци от пенсионерските клубове от цялата община. Карловският театър пък посвещава две постановки на паметната годишнина. На 16 юли в градската галерия в Карлово ще бъде открита изложба с художествени произведения, посветени на Васил Левски. Музеят в града е насочил вниманието си към организирането на две научни прояви, насрочени за 17 юли.

Преди обяд ще бъде организирана дискусия за студенти на тема "Васил Левски, ВРО и европейските национални движения през ХІХ век", а следобед тази тема ще бъде коментирана и на национална конференция с международно участие. Вечерта на същия ден ще има голям концерт на ансамбъл „Българе“. Точно в деня на рождението на бореца за свобода 18 юли за 21-ви път ще се проведе народният събор „Ден на Васил Левски“. Очаква се в този ден в Карлово да пристигнат и участниците в традиционния поход „По стъпките на Васил Левски“. А на тържествения митинг-заря вечерта на площада ще бъде изнесено и знамето на Карловския революционен комитет. Очаква се по повод събитието в града да пристигнат и родственици на Апостола.

Програмата за отбелязването на годишнината в град Левски, чийто патрон е великият българин, ще започне още на 15 юли (в неделя) в градския Западен парк, където ще се проведе Фолклорен фестивал „Левски 2012“. В него ще вземат участие самодейни състави за обработен и автентичен фолклор от общината, както и известният ансамбъл „Сите българи заедно“.

В деня на рождението на Апостола, който преди да се посвети на националноосвободителната борба, е бил даскал, известен с прогресивните си методики на обучение и въвеждането на спортни занимания в учебния процес, ще бъде организирано състезание по плуване. А вечерта, освен задължителната заря и празничен концерт, ще има и факелно шествие.

В по-големите градове на страната като Варна, Пловдив, Стара Загора, Бургас и пр., програмите за светлата годишнина почти се изчерпват с шаблонните изложби и полагане на венци и цветя пред паметните знаци – монументи и възпоменателни плочи на Апостола.
Покрай тях обаче от възрожденската община Тетевен са  организирали празненства и в с. Голям извор, където се намира музейната сбирка „Първи окръжен революционен комитет в Българско“.



Със слово и цвете почетоха паметта на Апостола в Силистра в деня на рождението му по стар стил – 6 юли

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки