Българите са били рибарски народ


Българите са били рибарски народ
Лазарки, накичени с наниз пендари
27 Юни 2012, Сряда


Доказателството за това от векове наред е пред очите на всички

Автор: Борис Цветанов

На 27 юни светът отбелязва Деня на риболова. Българите са една от нациите, които с пълно право могат да го честват почти като национален празник. Да видим защо.

Забравихме сензацията около „чинията на Ной”, открита на дъното на Черно море край Варна, книгата на Райън и Питман „Ноевият потоп”, вече не ни е интересно да ударим гърди, че най-старото злато по нашите земи е открито, че – както откри белгийският историк Харал Харман – писмеността е възникнала на територията на днешна България преди 7 500 години.

От време на време се намира някой луд („Свестните у нас считат за луди – още Ботев го е казал, б. а.) да удари камбаната: първата световна цивилизация се е зародила край Черноморието и след унищожаването й от гигантски катаклизъм, останал в съзнанието на цивилизацията като Световен потоп, оцелелите в безподобна сухопътна одисея за 4-5 хиляди години полагат основите на цивилизацията на шумерите, Месопотамия, Египет, Персия, стигат Хималаите и Тибет и през Средна Азия и Кавказ се завръщат по земите на далечните си предци.

Една преписка в Манасиевата хроника, открита не от мастити учени, а от един странен писател – Тодор Ризников, го доказва: Аспаруховите българи просто при своите братя отвъд Дунав си дойдоха.

Но тук думата ни е за друго. Че през цялата си хилядолетна история, в седемте Българии, които са градили, нашите предци винаги са били народ на рибари. Доказателствата в историята за времето, в което няма писмени сведения, се откриват най-вече в антропологията, ономастиката (която се занимава със значението, произхода и разпространението на лични и географски имена, б. а.), етнографията, вярванията... Хидронимите – названията на реки, са най-устойчиви в това отношение. Те са като своеобразни документи, макар ортодоксалните учени не са съгласни много с това.

Няма да стигаме до там, където изследователи сочат българи (впрочем недолюбваният преди Девети септември и още повече след това историк Ганчо Ценов твърди, че траки, мизи, македонци, мирмидонци от Троянската война са само други наименования на българите, б. а.) и коптите са наследници на населението на Атлантида. Държим обаче на мнението си, че риболовът е бил винаги сред основните поминъци на далечните ни прадеди. Изследователят Петър Добрев отдавна доказа, че в легендите и преданията са скрити много истини и една от тях е, че древните българи са ловували и в Индийския океан.

В преданията на българите се говори за три морета – Черно, Бяло и Синьо. Черното – това е сегашното Черно море, Бялото е архипелагът, заедно със Средиземно море. А за Синьото легендите разказват, че е някъде много далече, където се изтича слънцето. Това именно е Индийският океан.
Едно от най-безспорните доказателства за принадлежността на населението по Черноморието към риболова е показано чрез символиката в етнографията. Тази наука е основен и най-консервативен елемент в търсенето на истини за отдавна минали събития.

Затова е време да си отворим очите за скритата символика на монетния нагръдник, характерен за народните женски носии от много краища на страната, преди всичко в Бургаско, Свищовско, Софийско и Македония. Става дума за специфичния нагръдник – нещо като елече или жилетка – в чиято тъкан са пришити различни по големина монети, образуващи нещо като броня. Такива нагръдници се срещат и при чувашите в Поволжието, които от незапомнени времена се смятат за чист български етнос.

Използването на монети в женските носии не се изчерпва в нагръдника. Още по-разпространени са герданите от монети. Аналогични на добре познатите у нас нанизи украсяват и традиционното облекло на жените в Татарстан, Башкирстан, Чувашия и други територии, населявани с етнически българи. Има ги дори в Италия – страната, в която по изчисления на наши и италиански историци живеят поне 5 милиона потомци на българите от Велика България и Дунавска България.

А сега да прочетем шифъра на старите българи, защото в етнографията всичко е код и символика. В нашия случай това са монетите. Формата, образувана от тях, символизира люспите на рибата. Това разшифроване показва, че и нагръдникът, и герданът имат предназначението да бъдат духовните пазители на жената, подобно предназначението на рибените люспи. Такъв шифър може да измисли само народ, на който риболовът е в кръвта.

Но има и друго доказателство. Почитта на траките (за които споменахме, че също са българи, според Ганчо Ценов, б. а.) към рибата е изразена в отношението им към някогашния бог на морето Карибас. Това е божество, обитаващо прилива. Открива го в средата на миналия век Карл Густав Юнг, използвайки малко познати древни източници.

Юнг свързва Карибас с древното схващане, че по тия (нашите) земи са живели и първите хора. Швейцарският психолог и психиатър, създател на т. нар. „аналитична психология” се е опитал да даде етимологичен отговор на това какво означава името на този бог. И стига до извода, че то означава „пожертван” – трансформирано от „кариба” в „курбан”.

Ще направим едно отклонение, за да уточним, че много думи в българската лексика погрешно се смятат за турски, докато в действителност са български думи, навлезли в турския. Такава грешка се допуска и за редица български слова, които се приемат за италиански, а всъщност те преди хилядолетия още са минали в латинския от нашия език. Но да се върнем на дълбокия смисъл на думата „кариба” или „курбан” – а той е, че нашият народ, българският, който е населявал Черноморието, е „пожертван” в името на цивилизацията.

Спираме се на нетрадиционните доказателства, че нашият народ е рибарски, защото традиционните са широко известни. Гръцкият хронист Теофан например е описал риболов в земите, населени с българи край реката Куфис, Кубан и Понтийско море. Той дори използва термина „българска риба ксистон”. Споменава и една друга риба във Велика България – мурзула.

Изследователят Петър Добрев смята, че става дума за изключително ценни видове риби, иначе хронистът не би се спрял специално на тях. Както и че става дума само за специфични популации за реката Кубан.
Академик Л. Берг е на мнение, че в случая става дума за кубанската мряна и кубанския подуст, родствен с уклея, наричан още шемая. В превод шемая (от шах и май) означава царска риба. По съпоставими данни кило такава риба днес би струвало около сто долара.

Според арабски географи, пътували из земите на Велика България, българите са произвеждали и рибена мас, която са изнасяли в други страни. Те са произвеждали и уникално рибено лепило.
Така че е твърде вероятно наистина българите да се окажат първият народ, превърнал риболова в поминък.



Шопска носия Монетен нагръдник в чувашката женска носия Нагръдник от различни по големина монети

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки