Бомбата в Средногорието продължава да цъка


Бомбата в Средногорието продължава да цъка
Произвоството на „Аурубис“ не спира да трови района около Златица и Пирдоп. А държавата всеотдайно продължава да му помага
26 Юни 2012, Вторник


Миналата година в наша публикация, озаглавена „Екологична бомба цъка в Средногорието“, изнесохме данни за нечувано замърсяване

Автор: Диана Славчева

 на района около Златица и Пирдоп от дейноста на германската фирма „Аурубис“, за което от Министерството от околната среда и водите (МОСВ) безгрижно нехаят. Нещо повече – екочиновниците безцеремонно си затварят очите пред творящите се там безобразия и правят всичко възможно да премахнат бюрократичните пречки пред наглите посегателства на чуждата компания над българската природа.

Последният пример за това е издаденото в началото на тази година разрешение от МОСВ да се извърши реконструкция на инсталацията за пирометалургичното производство на анодна мед в медодобивен комбинат „Аурубис – България” АД край Пирдоп, без да се направи екооценка за въздействието върху околната среда.

Цинизмът в случая е, че с постановление на Министерски съвет, което и до ден днешен не е отменено, районът около предприятието е обявен за „гореща екологична точка“. И това просто задължава всяка институция да си отваря очите и да изисква съответната експертна оценка на каквато и да било идея за разширяване или промени в производството.

Според гражданските организации, които следят ситуацията в Средногорието,  замърсяванията на въздуха, почвата и водите от дейностите на комбината са в размери, заплащващи живота и здравето на местното население. Техните тревоги се подклаждат и от регистрираните в последно време аварии в „Аурубис“, съпътствани от залпови замърсявания на градската среда на Пирдоп и Златица с производствени води; пожар на опасни производствени вещества с трайно обгазяване на фурани и диоксини на селищата в Средногорието; повишено присъствие на арсен и тежки метали в земеделските земи и ливадите, от които се хранят и поят домашните животни.

Във връзка с поредния случай на дадена зелена светлина от МОСВ германците да си правят каквото искат в района, от Коалиция за устойчиво развитие, съставена от редица природозащитни организации, внесоха искане във Върховен административен съд за отмяна на скандалното решение да не се извършва екооценка на поредното им инвестиционно предложение.

Делото бе насрочено за този понеделник, но магистратите така и не му дадоха ход, след като представителят на МОСВ заяви, че възражението не е подадено в срок. От своя страна екоактивистите твърдят, че сроковете са надлежно спазени и сега обжалват това решение на съда.

Освен това те са сезирали и Главна дирекция „Околна среда“ и Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. За съжаление бюрократичните процедури в Евросъюза са доста тромави, при това те не могат за бъдат започнати, преди да има окончателни резултати от делата, които се водят пред българския съд. Но очевидно и съдебната система у нас също е в плен на интересите на могъщите индустриални гиганти и сляпо е загърбила грижата за съдбата на българската природа.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки