„На нивата“ с калинки и земеделски фондове


„На нивата“ с калинки и земеделски фондове
Тези пущинаци Петър Дундин е превърнал в обработваеми ниви. За това обаче е глобен с 12 хил. лв.
19 Юни 2012, Вторник


Фермер от великотърновското село Присово отнася глоба и губи субсидии заради повреден уред на аграрната служба



Автор: Здравка Христова Снимки авторът

След скандала с фалшивата диплома на Калина Илиева, която Борисов постави начело на Държавен фонд „Земеделие“, тези дни лъсна още едно безобразие – много по-сериозно за фермерите от това дали красавицата е имала германски кетап за висше образование, или не. Звучи невероятно, но е факт – Фондът и Министерството на земеделието и храните започнаха „да стимулират“ фермерите с... глоби.

Как е възможно да бъдеш глобен два пъти за едни и същи ниви, при това с два противоположни довода. Това се пита фермерът Петър Дундин от великотърновското село Присово. През януари тази година от ДФ „Земеделие“ първо му отрязват субсидия от над 20 хил. лв., за това, че декларира за обработване 192 декара ниви, които по документи се водят пущинак. А после през април го глобяват с 12 хиляди лв., защото бил работил въпросните ниви в блок от 307,6 декара, които са държавен поземлен фонд, без да има договор за това.

„Или ме правят на луд, или чиновниците на четвъртия и шестия етаж в Министерството на земеделието не си общуват помежду си, или аграрните чиновници във Велико Търново не знаят как да правят очертаване на ниви с GPS. Факт е, че имам две глоби за едни и същи ниви, които едновременно уж не обработвам, пък ора, сея и жъна“ – недоумява фермерът, който вече 8 месеца се върти в омагьосан кръг, обикаляйки канцелариите в старопрестолния град и столицата.

41-годишният Петър Дундин, собственик на фирма „Дунди“ ЕООД, обработва близо 3000 декара ниви с ечемик, слънчоглед, царевица. Отглежда също прасета и говеда. „95 на сто от земята ми е под аренда, останалата е под наем и мои собствени терени. С фонд „Земеделие“ работя от 2007 г. През октомври миналата година ми се обадиха от Общинската земеделска служба във Велико Търново, че заради завалелия сняг с техните служебни коли не могат да влязат в нивите за проверка и трябва да им осигуря трактор, за да ги разкарам по парцелите", разказва подробности за случилото му се той.

Фермерът натоварва проверяващите го чиновници на трактор и ги развежда из нивите. Прави му впечатление, че не очертават един от блоковете, засаден със слънчоглед и царевица. Но един от „ревизорите“ – Николай Съков, го успокоява, че вече е очертал тези терени и всичко е точно. В началото на тази година обаче получава обаждане, с което го информират, че има ниви, отрязани от субсидии.

Оказва се, че става дума точно за блока със слънчогледа, който е общо 460 декара, но 192 от тях се водили необработваема площ, неподлежаща на субсидия. Дундин се свързва с чиновника Съков, който му показва на компютъра графика с целия проверен от него блок – така, както го изпратил в София за проверка. Самият той нямал представа защо в столицата той е коригиран.

Ощетеният неправомерно земеделец обаче не се примирява с тази несправедливост и  обжалва решението пред Министерството на земеделието и храните. Два-три месеца по-късно тези, чиито жалби са уважени, започват да си получават сумите по схемата за национални доплащания на хектар земеделска земя. Превеждат пари и на Дундин – всичко на всичко... 3 лева и шестдесет стотинки.

„Качих се на колата – и право в аграрното министерство в София. Поисках  среща със земеделския министър Мирослав Найденов. Пратиха ме при началника на кабинета му, проведох разговор и с юрисконсултката. Жената се втрещи, когато й показах двете заповеди за глобите, където една и съща земя е ту за обработваема, ту необработваема. И си призна, че ако заведа дело, ще го спечеля.

Накрая стигнах до отдела в министерството, който прави допустимия слой за подпомагане. След дълги проверки се оказа, че липсващите 192 декара обработваема земя, които иначе съществуват на компютъра в общинската земеделска служба, някак си мистериозно са изчезнали по трасето от Велико Търново до София, оставяйки ме без 20 хиляди лева субсидия“ – продължава разказа за патилата си Петър Дундин.

Ровенето в регистрите на ДФ „Земеделие“ пък сочи, че тези проблемни 192 декара всъщност са ничии и тази земя не е дублирана в заявлението на нито един друг земеделски стопанин. Следва нова поредица от безкрайни преписки с аграрните чиновници, които прехвърчат от Велико Търново до София и обратно. И в крайна сметка става ясно, че за орязването на помощта е виновен... развален GPS.

„Станала е техническа грешка. Най-вероятно джипиесът, с който е направено очертаването, се е повредил и така линията се е затворила, оставяйки въпросните декари извън нея“ – признават си от великотърновската областна дирекция „Земеделие“. Още по-куриозното в случая е, че установяването на това отнема всъщност не повече от час, докато в търсене на тази истина фермерът е обикалял канцелариите и е писал писма цели 8 месеца.

Но може би все пак тази история ще има хепиенд, защото земеделските чиновници от старопрестолния град са информирали министерството за допуснатата грешка и ако в столицата я признаят, те уверяват, че няма проблем Дундин да си получи субсидията.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки