Пламен Павлов: Остана и да се извиним, че сме били под турско робство


Пламен Павлов: Остана и да се извиним, че сме били под турско робство
08 Юни 2012, Петък


Книги като „Пътеводител за Османска България“ отправят опасни послания към съвременните поколения както у нас, така и в Турция, казва историкът и водещ на предаването „Час по България“ по СКАТ ТВ

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

- Тези дни на български книжен пазар излезе второ издание на скандалното четиво „Пътеводител за Османска България“. Въпреки споровете около съдържанието, авторите на книгата продължават да убеждават българските читатели, че в нашите земи има безценно османско наследство, но информацията за него е била умишлено прикривана. Така ли е в действителност?

- Тази книга на колегата Христо Матанов излезе миналата година, от вас научавам, че вече има второ издание. Категорично съм против подобно заглавие, защото звучи политически натоварено и то в един несъобразен с нашите национални интереси дух.

Пред мен е книгата на сръбския професор и световно признат ориенталист Дарко Танаскович „Неоосманизмът. Турция се връща на Балканите“. В нея той прави задълбочен разрез на външната политика на южната ни съседка и аргументирано доказва, че тя е изцяло неоосманистка. А инструментът, който използва, се нарича „културен обмен между добросъседски държави“.

Случайно или не, появата на този пътеводител съвпада с една тревожна тенденция. Нека да припомним, че само преди няколко дни се стигна до международен скандал. Армения, Грузия и България бяха опетнени като държави от едно мултимедийно помагало, разпространено от турски организации като учебно пособие. Където в „нова карта на Балканите“ наша територия е „попаднала“ в границите на Турция, а Армения пък изобщо я няма. Засегнатите държави реагираха много остро. От страна на българското правителство – никаква реакция.

Чухме говорителката на външно министерство Весела Чернева да отбягва въпроса и да казва, че нашите отношения с Турция били добросъседски. Какво добросъседско има в това да внушаваш на младите поколения, че части от съседните държави ти принадлежат!? Така че повторното натрапване на този пътеводител на българската публика е изключително смущаващо и неприятно. Сега е редно авторите му да се замислят върху това съвпадение.


- В предговора авторите пишат, че „книгата е предназначена да вдъхновява и насърчава по-доброто развитие на българската идентичност“. Възможно ли е според вас един български историк да вярва на подобно нещо?

- Българската идентичност може да бъде насърчена, само ако бъде показано, че тези паметници имат някаква връзка с българската култура и с българския народ. Каквато те обаче нямат. По-голямата част от обектите, включени в този пътеводител и особено джамиите, са символ на разделението в онези времена. Както и символ на отказ от българската идентичност.

Не искам да припомням стотиците свидетелства и на чужди пътешественици, и на наши документи, че когато се помюсюлманчва българското население, християнските храмове се събарят и на тяхно място се строят джамии.
Най-известният случай е с църквата „Света София“ в Константинопол. Чухме, че в Турция напоследък има някаква вълна тя да се превърне в джамия. Ако това стане, южната ни съседка трябва завинаги да се откаже от напъните да внушава на света, че е модерна държава и че има някакви претенции да влиза в Европейския съюз.

В предговора се казват и други неща. Например, че тези паметници били в разруха и това се подчертава едва ли не като вина на съвременната Българска държава. Натрапват се повърхностни изводи, правят се елементарни намеци.
Такъв пътеводител може да вдъхновява единствено турските туристи и мюсюлмански групи, които ще идват в България.
Аз не видях в книгата да е показано достатъчно ясно, че някои от тези паметници са строени от български майстори.

Което автоматично ги изважда от контекста на аморфно определената османска култура. Да не забравяме, че наши майстори са участвали даже в изграждането на Тадж Махал в Индия, пратени са били там като помощ от османската държава.
За мен най-опасното е, че Турция, казвайки османско наследство, го смята за свое. Не, то е на една държава, която днес не съществува и в която са участвали най-различни етнически компоненти.


- Каква е целта на подобно издание, след като не носи достоверна и коректно поднесена информация?

- Тези хора навсякъде повтарят нещо много смущаващо. Че България е била 500 години „в състава на Османската империя“, като че ли говорят за днешния Европейски съюз. България е била завладяна. Тя е била под турско робство. Подобни евфемистични изрази като „присъствие“ и т.н. не са приемливи за българската публика. Може би за турската или за тази от Саудитска Арабия, но да се каже, че България е присъствала в рамките на една империя, това исторически не е вярно.

Авторите повтарят тенденциозно и една друга лъжа, как тези паметници били твърде малко и неизвестни. Пропуска се, че Българската държава се е грижила винаги за тези обекти и най-знаковите са запазени. Томбул джамия в Шумен е един ясен пример.

Не мога да си обясня и защо при представянето на книгата участват някакви турски лица. Те каква роля имат в изготвянето на изданието? Или имат мисия да следят как се обслужват претенциите на Турция към това наследство. Защото това не е първата подобна книга, а авторите на „пътеводителя“ обещават още такива да изкарат на пазара.


- Има ли някакви доказателства, че римските пътища в Родопите всъщност били турски, както се казва в изданието?

- Точно турският калдъръм на практика е една от илюстрациите на изостаналостта на османската империя по това време. Защото са били толкова калпави, че няма пътешественик, обикалял тези земи, който да не се е оплаквал от тях. Римските пътища са си римски.


- Голяма част от българските медии обаче публикуват възторжени оценки за „Османска България“. Откъде идва този интерес?

- Да, четох. Че у нас имало, видите ли, неподозирано османско наследство, което не било проучено и малко се знаело за него. Ами тези обекти наистина са твърде скромни, на фона на 500 години турско робство. Всички сме били знаели за възрожденските български къщи от онова време и за Кольо Фичето, обаче за турските - не. Нормално е, повечето ни паметници са от Възраждането и те се свързват с предприемаческият дух на българина, който тогава започва да се пробужда.

Къде ще се сравнява ненадминатия майстор Кольо Фичето и неговите ученици с безплодната османска школа. По това време Османската империя далеч не е блестяла с някаква особена култура. Опитите да бъде разглеждана като продължение на арабския халифат и неговия наистина огромен културен разцвет през 10 век са нелепи.

В една такава книга би трябвало да се изтъкне участието на българската архитектурна школа като изпълнител на подобни поръчки на държавата. По тоя начин се вижда, че всъщност не става дума за това, което е писано в пътеводителя.
И защо не са включени обекти от Македония като част от някогашните български земи например, ами всичко в пътеводителя се свежда до днешната скромна територия на Република България.


- Има една спекулация, че ако не сме били част от Османската империя, нямало да оцелеем като нация?

- В историята вечно се казва, че въпросът „ако“ не бива да се задава. Какво означава, че не сме участвали във войни. Ами през тези векове ние изостанахме с 500 години в сравнение с останалите европейски държави и трябваше народът ни през 19 век да наваксва това изоставане със светкавични темпове.
И как не сме воювали през този период, като ние на практика сме ги хранили тези войски.

Всичко това, което се насажда днес, означава изобщо да се отрече турското робство. Всички знаем България как пада под турска власт. Това в никакъв случай не става с доброволни жестове, а с насилие, реки от кръв и разруха.


- Какво бихте посъветвали колегите си историци, които така заиграват с българската идентичност?

- Те трябва да се обърнат към собственото си научно мислене, към националната си култура. Писането на такива книга до голяма степен е и някакъв комерсиален проект.

В момента аз самият работя върху една поредица за бележити българи и също съм упрекван, че това е комерсиален проект. Обидна ми е липсата на реакция от старана на цялата българска интелигенция за това, че аз и група мои колеги се опитваме да дадем една нова преоценка на личностите в българската история. А ето виждаме, че към такива неща, които не са свързани с нашата национална съдба, интересът като че ли е по-силен. Това за мен е странно.

Бях обвинен, че съм фантаст, шовинист, а тук очевидно има много по-добра възприемчивост към подобни внушения, каквото е самото заглавие „Османска България“. Надявам се, че колегите ще го променят на някакъв бъдещ етап, ако правят ново издание. Една европейска страна не може да бъде наричана османска. Това съвпада с мантрите на неоосманистите, в които няма симпатия към нас.



В категории: Интервю , Горещи новини

12
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
12
някои
21.12.2013 13:16:25
0
0
до гого .Тъпанарино както и тогава така и сега има хора които продават всичко за пари и власт ,робсто е имало за жалост пак ни заробиха ,само че сега икономически .Затова недеи убеснява че не сме били под турско робсто
11
fsdznaksbgk
04.10.2012 02:58:56
0
0
VBk7E9 <a href="http://hppyzjyjwafj.com/">hppyzjyjwafj</a>
10
xblvvvw
03.10.2012 14:16:04
0
0
DrObU3 , [url=http://boahblbmwxrl.com/]boahblbmwxrl[/url], [link=http://jzfulgdayggr.com/]jzfulgdayggr[/link], http://zvojbcefcecc.com/
9
hugwjf
03.10.2012 09:34:36
0
0
XvbfaD <a href="http://ejzxzonoezsj.com/">ejzxzonoezsj</a>
8
Zayna
02.10.2012 16:02:58
0
0
This is the ideal answer. Eveyrnoe should read this
7
leon
02.09.2012 09:58:29
0
0
zna4i maystor Kolü Fi4eto e bil rob , zna4i vsi4ki tiya robi sa jiveli vıv vızrojdenski kı6ti, vsi4ki robi sa u4ili vıv Franciya i sa se vrı6tali vıv robska bılgariya , Vsi4ki 4orbadjii sı6to sa bili robi , robite sa imali stada s ovce , edır rogat dobitık, vsi4ki zanayat4ii i maystori koyito tırguvali po cyalayta osmanska imperiya sı6to sa bili robi eeeeee stiga molya vi se 4e sa bili izklani tam nyakolko hilyadi du6i nee dokazatelstvo za robstvoto vseki iska pove4e prava ya si pomislete sega nee li taka , a zada se zapazite kato naciya predlagam da se vklu4ite v granicite na Republika Turciya za6toto skoro ciganite 6te sa bol6instvo nee priyatno 4ovek da bıde rob na ciganite v svoyta si rodina , samo s vklu4vaneto kım Turciya mojete da zapazite identi4nostta si kato bılgari taka e bilo 500 godini - ne go zabravyate ostanali ste si bılgari blagodarenie na turciter
6
статия от "БЕЛЕЖИТИ БЪЛГА
20.06.2012 22:39:44
0
0
ВОДАЧИ НА ВЪСТАНИЯ (1835–1856 г.)

Людмил Спасов, Пламен Павлов

Наред с Велчовата (Българската) завера до средата на ХІХ в. избухват редица въстания, като най-неспокойни са северозападните земи. В онези краища остават неуредени въпросите за държавната и т.нар. господарска земя, а българите са подложени на тежко данъчно облагане и произвол. Те са подтиквани към бунт и от съседна Сърбия, която се стреми да използва въстанията в свой интерес. През 1835 г. в Нишко въстават 16 села. Въстаниците очакват помощ от Сърбия, която посредничи между тях и официалната турска власт. Нишкият паша е сменен, като са дадени обещания за урегулиране на спахийските и господарски вземания, за отмяна ангарията, и т.н.

МАНЧО ПУНИН
Продължаващите беззакония водят до бунт в Берковско през юни 1836 г. Като водач се откроява Манчо Пунин от с. Бистрилица, по чието име въстанието е наричано “Манчова буна”. Близо четири хиляди селяни (огнестрелно оръжие обаче имат една стотина от тях!) се стичат към Чипровския манастир. От Сърбия идват съвети българите да изложат исканията си пред румелийския валия и да се разотидат. След обещания от турска страна Манчо разпуска въстаниците, търсейки убежище в Сърбия. Въпреки оскъдните данни, събирането на хиляди хора под ръководството на войводата Манчо е показателно за проявени личностни качества.
През 1836 г. се надигат и българите от Пиротско. Отначало техен водач е Никола Филипович, а след това Цвятко от Пирот. Високата порта взема енергични мерки. Изпратени са войски от София, Самоков, дори от Битоля... Сръбският княз Милош заповядва да не се допускат бунтовниците на сръбска територия. Същата година отново въстават българите в Белоградчишко, водени този път от Петко Тодоров. Бунтът съвпада с усмиряването на Пиротско, поради което борбата е преустановена.

ВЪРБАН ПАНОВ
Сред водачите на българите от западните земи по-отчетливо се откроява Върбан Панов, роден в края на ХVІІІ в. в с. Белимел (в дн. Монтанска обл.). И той е имал качества, за да бъде избран за предводител на събралите се отново в Чипровския манастир две хиляди бунтовници (1837 г.). Този път едва 30–40 души имат огнестрелно оръжие... Стига се до въоръжен сблъсък, при който въстаниците дават 17 убити, а турците – 12. Кръстю Нешин, помощник на войводата, с част от хората си успява да премине на сръбска територия. Върбан е имал планове през Влашко да отиде в Русия, но е заловен и обесен. Гредите за бесилото за взети от разрушената му от турците къща – недвусмислено внушение към българите какво ги очаква, ако продължат да се бунтуват.

МИЛО ЙОВАНОВИЧ И СТАНКО БОЯДЖИЯТА
Прокламираният Гюлхански Хатишериф (1839 г.), предоставящ равни права на всички поданици на султана, не променя тежката ситуация в северозападните земи. През есента на с.г. подготовка за въстание започват богатият търговец Мило (според сръбските автори Милое) Йованович от с. Каменица, един от двамата “коджабашии” на българите в Нишката нахия, Никола Сръндак от с. Горни Душник (в дн. община Гаджин хан, Нишко), Стоян Чавдар от Голям Кръчмир (дн. Велики Крчмир, общ. Гаджин хан), Станко Атанасов Бояджията от Власотинци (днес гр. Власотинце), поп Симон от Лесковец, поп Георги Янков от Поляница (в района на гр. Враня), Стаменко от Ястребец (планина, разположена близо до Ниш), Сава Божинов от Враня, някой си Еленич от Пирот, Младен от Бела паланка - участник в Първото сръбско въстание и др.
Въстанието избухва на Великден (6 април) 1841 г. по повод на извършените безчинства от мюсюлманска банда в църквата на с. Каменица, в които участва и племенникът на Нишкия управител Сабри паша. Според сръбския историк Вл. Стоянчевич двамата главни водачи са Милое Йованович и Станко Атанасов, съответно, в Нишко и Лесковецко. При започването на бунта Стоян Илич начело на петстотин души вдига на бунт полските села. Въстанието се разпростира и в Пиротско, Лесковецко, Вранско... Смята се, че в него са участвали около 18-20 хиляди селяни, лошо въоръжени и с разпокъсани сили. Бунтовниците прогонват турските гранични караули по границата на империята със Сърбия.
Въстанието стряска не само местните власти и мюсюлманите в Ниш и Пирот, но и правителството в Цариград. За неговото потушаване са изпратени редовни части от Ниш и Враня, както и арнаутски (албански) башибозуци. Съпротивата е сломена, като са разорени 225 села. Сърбия, противно на очакванията на българите, обявява неутралитет.
Въстанието в Нишко от 1841 г. предизвиква силен отзвук в Западна Европа. Френският външен министър Гизо възлага на Ж. А. Бланки да събере информация за потушаването на въстанието и да установи причините за него. Негов секретар е образованият българин Александър Екзарх. Бланки издава книга (1843 г.), в която описва страданията на българите. Днес в сръбската историография обаче Нишкото въстание тенденциозно е представяно като сръбско – достатъчно е да припомним, че дори и белградски вестници пишат за “въстание в България”...
По името на Станко Атанасов събитията през 1841 г. са наричани и “Бояджийската размирица”. Той е първенец от Власотинци – село, което през 1878-1879 г. е имало над 500 къщи и близо 3 хиляди жители. Наричат го “касаба” (“градче”). След разгрома на въстанието през 1841 г. Станко заедно с Никола Сръндак, Коста Чавка, Стоян Чавдар и др. бяга в Сърбия. Поради продължаващите албански безчинства и през 1842 г. българското население продължава да е настръхнало... За да бъдат омиротворени българите, на Станко и останалите водачи е дадена амнистия. През 1846 г. е разкрито е съзаклятие на 33 първенци, а като “най-опасен бунтовник, който сега подстрекава и заблуждава...” е посочен Станко Бояджията. Станко заедно с чорбаджията Мицо е осъден на заточение в Мала Азия. Решението е отменено, за да не се провокира по-силно недоволство сред местните българи.
Станко е на предната линия и през 1850 г., когато се готви въстанието във Видинско. Той е “баш-капитан” на “етерия” от 12 заговорници, но властите го изпреварват. При разследването се оказва, че Станко е изплащал възнаграждения на участниците в заговора. Парите са давани от сръбското правителство, което продължава да експлоатира наивността на българите и да си създава “лоби” сред тях.

ВИДИНСКОТО ВЪСТАНИЕ ОТ 1850 Г.
В края на 40-те години продължаващите беззакония разпалват тлеещия конфликт във Видинско. Отново начело застават местните първенци, които тайно заседават в Раковишкия манастир. Те подготвят изложение до сръбския княз от името на 118 села, подписано от 232 кнезове и чорбаджии, в което настояват за посредничество пред Високата порта. Съгласно плана въстанието трябва да се обяви на Спасов ден – юни 1850 г., но избухва преждевременно – на 27 май 1850 г. На 4 юни предвожданите от капитан Кръстьо в Ломско въстаници са разбити. Загиват 60 души начело с техния водач. От оцелелите кнез Иван Кулин формира отряд от 400–500 души и тръгва за Белоградчик. На 6 юни турските власти нанасят тежко поражение на въстаническите сили край Видин, като загиват около 250 бунтовници. В началото на юни в бой при Белоградчик селяните загубват 50 души, а турските войски – 10–15 души.
Съпротивата на вдигналите се 15 000–16 хиляди селяни обаче не е сломена. Те създават свои лагери в гористите крайгранични райони, а Русия и останалите “велики сили” проявяват интерес към събитията. Това принуждава Високата порта да се въздържа от прилагането на груба сила. Започват дълги и мъчителни преговори. Делегация начело с баш-кнеза Петко Маринов заминава за Цариград с пълномощно, подписано от 154 старейшини и 77 села. Издигат се две основни искания: уреждане на аграрния въпрос и предоставяне на Видинския санджак на автономия, подобна на сръбската. В началото на 1851 г. Високата порта издава ферман господарските земи да бъдат продадени на българските селяни, а земевладелците – обезщетени със съкровищни бонове. През 1853 г. поради неудовлетвореността на българските селяни се налага да се измени схемата за уреждане на поземления въпрос. Искането за автономия, макар да предизвиква дебат в Цариград, е оставено без последствие, а избухването на Кримската война осуетява по-нататъшни стъпки в тази посока от страна на българите във Видинско.

ИВАН КУЛИН
На някой друг, а “първостепенний войвода” Панайот Хитов пише: “Дядо Иван беше един от ония българи, които са посветили сичкия си живот на България и нейната свобода...”
Иван Кулин е роден през 1803 г. в с. Медковец. Баща му Ангел Кулин по време на кърджалийските размирици е хайдушки войвода, за известно време служи при Пазвантоглу, но скоро се включва в сръбското въстание в дружината на Хайдут Велко. През 1811 г. е заловен от турците в собствения му дом и обезглавен пред очите на едва осемгодишния Иван... Чувството за мъст, с което израства малкото момче, се засилва още повече, когато през лятото на 1825 г. е убит и неговия брат Тодор.
Иван Кулин взема участие в Берковското и Пиротското въстание. Тогава е хвърлен във видинския затвор. През 40-те години на ХIХ в. се завръща в Медковец и е избран за негов кнез. Във въстанието от 1850 г. Иван Кулин играе ключова роля. Скоро след преговорите Кулин и други първенци са заточени. През 1853 г. той бяга във Влашко, после се установява в българския градец Зайчар на сръбска територия. Замесен е и в т.нар. Димитракиева буна през 1856 г., като отново успява да побегне в Сърбия.
Старият поборник подпомага Георги Раковски при създаването на Първата българска легия през 1862 г., а през 1867 г. участва в сформирания от Любен Каравелов революционен комитет в Белград. Тогава е организирана голямата Зайчарска чета с войвода Иван Кулин и военен командир неговият племенник, сръбският офицер Еремия Българов. Измамени от привидно приятелското отношение на сръбските власти, четниците (според някои данни не по-малко от 500 на брой!) правят опит да преминат границата. Авангардът от стотина души, воден от Еремия Българов, попада в засада и е подложен на обстрел от турците, а и сръбската гранична стража открива огън по тях... Българов е арестуван, лежи четири месеца в сръбски затвор, после отива във Румъния и загива като участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (юли 1868 г.). “Дядо” Иван Кулин продължава да живее в Зайчар, като е следен от сръбската полиция до самия край на своя бурен живот (14 юли 1870 г.)
ДИМИТЪР ПЕТРОВ И “ДИМИТРАКИЕВАТА БУНА”
През 1856 г. Димитър Петров от Силистра, офицер от руската армия в Кримската война, се озовава в Белград. Оттук “капитан Димитър” с група съмишленици се премества в Гургусовец (дн. Княжевац), където идва и Иван Кулин. На 12 май 1856 г. те вдигат на въстание около 400-500 селяни в Кулско. Вместо да окаже помощ сръбското правителство уведомява османските власти. На 18 май при с. Влахович (Подгоре) се води тежко сражение, в което зле въоръжените въстаници са разбити. С тридесетина четници след две седмици войводата се оттегля в Сърбия. През 1857 г. турците искат той да бъде екстрадиран, а по-нататъшната му съдба е неизвестна.

КАПИТАН “ДЯДО” НИКОЛА
Никола Филиповски е роден през 1800 г. в Силистра. През 1843 г. участва в Третия Браилски бунт. Осъден е на 15 г. каторга заедно с Васил Хадживълков (вж. статията за него), като е освободен през 1848 г. През 1853 г. се установява в Търново, за да подготви въстание в хода на Кримската война. Приема се, че е във връзка с Г.С. Раковски, а може би и с русите. Под приктритието на моден шивач (“френктерзия”) Никола Филиповски се сближава с видни граждани, обикаля Лясковец, Трявна, Габрово, околните села. Съдействие му оказват Петко Р. Славейков, архимандрит Йосиф Соколски и др. Според Пандели Кисимов, след края на Кримската война, “... съзаклятието почна нов план (...), за полагание [привеждане] в изпълнение на Хати-Хумаюна, издаден от самия султан...” – т.е. да демонстрира недоволството на българите от бавенето на обещаните реформи.
На 29 юни 1856 г. Никола Филиповски събира съмишленици в Петропавловския манастир над Лясковец. Той тръгва с 15-20 (според други данни 13) души, за да вдигне на бунт планинските села и махали. В Соколския манастир е осветено знамето. Връзката с габровските съзаклятници е осуетена, но малката чета влиза в битка с преследващата я потеря. Капитан Никола потегля към Трявна, но при махалата Дончовци намира своята гибел. П. Кисимов отбелязва, че “... това съвсем неудачно изкарано движение има това историческо значение, че в нашия Балкан сега за първи път пукна пушка и кръв се проля за политическа цел (...), приготви и настрои духовете за бъдещи революционни движения...”

5
реплика
20.06.2012 22:35:51
0
0
Българските въстания са факт, само болен мозък може да се подиграва с тази тема. Не те ли е срам или си пълен безродник?!
4
leon
19.06.2012 09:38:26
0
0
bılgarite ne sa iskali da vızstavat , za tovca sa gi karali nasila tıy nare4enite 4etnici ta iskam da kaja nikoy ne e iskal da si razvali kefa pık i nyamalo za kakvo vsi4ki sa bili dovolni za tova[bouncing]
3
11.06.2012 04:20:16
0
0
ЗАЩИТА НА БЪЛГАРИЯ
1. Българският език е официален и задължителен на публични места.
2. Всеки надпис, който не е за лично ползване, се изписва на български език, като се допуска под българския надпис превод на английски език с двойно по-малък шрифт.
3. Единствено и задължително Българско национално знаме присъства пред всяко учреждение, фирма, учебно заведение и др.
4. Топонимия само с български имена в България.
5. В България приоритетен е единствено строежът на православни религиозни храмове.
6. Българска земя не се продава на чужденци.
7. Право на концесия на земя се допуска еднократно до десет години.
8. Фирма-концесионер, която дискриминира български граждани губи автоматично
правото на концесия.
9. Българска именна система за всеки роден в България.
10. Гарантирана и задължителна работа за три години за новосъздадено семейство от пълнолетни родители (18 год.) с минимум средно обрсзование. .
11. Гарантирани жилищни банкови заеми за новосъздадено семейство от пълнолетни родители с минимум средно образование..
12. Социални помощи само за семейства с до две деца от пълнолетни родители с минимум основно образование, като помощите се степенуват възходящо при средно и висше образование на родителите.
13. Трудовият стаж за пенсия степенуван за 20, 25, 30, 35, 40 год.
14. Получаване на трудова пенсия при навършване на еднаква за всички пенсионна възраст от 60 год.

2
бранко
08.06.2012 20:54:23
0
0
Сега, "многознайко" слушай да те светна по някои въпроси, дето не са ти ясни! РОБСТВО Е ИМАЛО! РОБСТВО, ЗВЕРСКО, ЖЕСТОКО И АНТИЧОВЕШКО! Вярно е, че българите в османската империя са имали собственост и все пак някакви права. Обаче известно ли ти е, че робство и роби в тази империя е имало чак до началото на 20ти век?! Официално робството е отменено чак през 1845г., под натиска на европейските държави, но на практика то си е съществувало без никакви проблеми. Тази империя е контролирала огромни робски пазари от Африка до Истанбул в които са се продавали стотици хиляди българи и българи! Това са били роби, уважаеми ми "многознайковец"! След всяко въстание, дори след късните Априлско и дори след Илинденско-преображенското въстание хиляди българи са отвличани по робските пазари! Не, че когато не е имало въстания пак не са отвличани де...Така, че когато Ботев, Вазов и Левски говорят за ИГО СТРАШНО, РОБСКИ ОКОВИ, КЪРВАВ ЯРЕМ И ПРОЧИЕ, ВЗЕМИ МАЛКО СЕ ПООБРАЗОВАЙ, А НЕ МИ ПИШИ ПРОСТОТИИ!!!!
1
gogo
08.06.2012 20:20:22
0
0
Скоро очаквам да чуя,че ако не е нямало османско робство,българите са щели да колонизират Марс.Съвсем сериозно го очаквам.Първо-т.нар. робство НЯМА.Второ-какво значи роб?Обяснявам за многознайковците историци- РОБЪТ Е ЧОВЕК БЕЗ НИКАКВИ ПРАВА И СОБСТВЕНОСТ.Нима българите са нямали никакви права и собственост в пределите на Османската империя?Ами откъде са се пръкнали тогава чорбаджиите?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки