В отговор на вашите въпроси


07 Юни 2012, Четвъртък


Моля да публикувате някоя отвара за авитаминоза, понеже напоследък при мен са налице доста от симптомите



и ми се иска да избегна по-сериозни последствия.
Иван Ангелов, Габрово

Авитаминозата е заболяване, което настъпва при продължителен недоимък или липса на някои от необходимите на организма витамини. Причина е непълноценното хранене, бедно на витамини. Най-честите авитаминози са: скорбут (липса на витамин С), бери-бери (витамин В1), рахит (витамин D), пелагра (витамин РР), зрителни смущения (витамин А) и др.

Признаците на авитаминоза са многообразни, в зависимост от липсващия витамин – кървене на венците, парези на крайниците, смущения в зрението, силно изсъхване и лющене на кожата, опадване на косата, болезнени цепнатини в ъгълчетата на устните, слабост и сънливост, нарушение и разтройство на храносмилането, депресия, чести възпаления на лигавицата на устата и на хранопровода и др.

Страдащите от авитаминоза трябва да консумират храна, богата на витамини, като мед, касис, лимони, домати, моркови, чесън, билкови чайове, богати на витамини и минерални съединения.

Рецепта 1: 1 супена лъжица плодове от шипка се заливат с 1 чаена чаша вода. Вари се 10 мин. в захлупен съд. Оставя се да престои 1 час и се прецежда. Пие се по половин чаша 2-3 пъти на ден.

Рецепта 2: Чудесни резултати дават комбинираните чайове. Плодове от боровинка и шипка (по една равна част) се смесват и 1 чаена лъжица от сместа се залива с 1 чаена чаша гореща вода. Запарва се 15 мин. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден преди хранене.

Комбинираният чай в съотношение 1:1 от капина, шипка, офика, червена боровинка и листа коприва е истинска витаминна бомба, защото подпомага целия организъм и усилва имунната система.
Рецепта 3: 2 супени лъжици коприва вечерта се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. Оставя се да престои 1 час. Пие се на порции през целия ден.


Идва лятото, а аз съм с малко повечко килограми. И това става причина силно да се изпотявам, което е много неприятно. Моля за някакви рецепти, с които бих могла да  избегна този проблем.
Мария Дикова, Малко Търново

Рецепта 1: Шепа листа от смрадлика (тетра) се варят 30 мин. в литър вода. Отварата се изсипва в 3 литра вода и краката се киснат в нея продължение на половин час. Същата баня може да се прави и с отвара от дъбови кори.

Рецепта 2: 10 зърна стар фасул се изпичат до получаване на цвят на кафе. Стриват се на прах и се смесват с тубичка вазелин, като се разбъркват добре с него до получаването на мехлем. С него се намазват вечер измитите и подсушени крака.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки