Книжнина за бесарабските българи


Книжнина за бесарабските българи
21 Май 2012, Понеделник


Над 3 500 тома художествена и учебна литература събра благотворителната кампания на областната администрация в Русе.


Автор: Иван Ванев

Инициативата е посветена на Деня на славянската писменост и българската култура 24 май. Целта на мероприятието бе да се съберат книги за бесарабските българи в Молдова, които имат остра нужда от литература на български език.

Дарителската акция стартира на 1 април. В нея се включиха  активно редица институции, издателства и много граждани.  Най-много книги събраха данъчните от Териториалното звено на НАП, при които гражданите занесоха над 1 200 тома.  Другият голям спомоществувател е „Топлофикация – Русе”, чийто принос възлиза на   500 екземпляра.

От издателство „Хермес” пък предоставиха за идеята 320 издания, предимно образователна литература – учебници и учебни помагала. На 21 и 22 май, в навечерието на Празника на българската писменост и култура, делегация от Областна администрация - Русе ще отнесе книгите до четирите български училища в Тараклия, в които се обучават бесарабски българи.



В категории: Образование , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Кибела
20.07.2012 14:04:01
0
0
Събирането е лесна работа ..... остава да се изпратят , да минат границата и да стигнат до предназначението си. Документ от музеите, че не представляват културно историческо наследство , митнически декларации,начин на изпращане, отказ от границата на Молдова за освобождаване на пратката ако не се плати високо мито и т.н и т.н. Ужасна бюрокрация. Трудно, необходими са много усилия, но поздравления за инициативата.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки