Политически игри мътят образованието


Политически игри мътят образованието
Любомир Любенов
21 Май 2012, Понеделник


Съдът възстанови двама началници на регионални инспекторати, които бяха уволнени, за да седнат в столовете им хора на ГЕРБ



Автор: Гергана Господинова

Оставката на образователния министър Сергей Игнатов поиска възстановеният от Върховен административен съд и повторно уволнен началник на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора Любомир Любенов.

Причината за исканата оставка е мотивът в заповедта за уволнение, според който на Любенов се приписва дълготрайно фактическо съжителство с работеща в същата институция колежка. В документа, връчен на 14 май т. г., се казва, че „същият би се оказал в йерархическа връзка на ръководство и контрол със същото лице”.

Веднага след получаването на заповедта от представители на Образователното министерство, Любенов категорично заяви, че за пореден път ще потърси правата си чрез съда, защото се чувства омерзен. Той смята да заведе съответните производства и пред Комисията по дискриминация.

Припомняме, че Любомир Любенов беше дисциплинарно уволнен от поста началник на РИО – Стара Загора на 28 юли 2010 г. по заповед на министъра на образованието  Сергей Игнатов с мотива несправяне със задълженията. Още тогава работата на Любенов беше подложена на 6-месечна проверка под лупа, но нито един от опитите да бъде намерена нередност в дългите му години начело на образователната институция не показа, че има нарушения. От което става ясно, че премахването на Любенов от поста е по-скоро политическо решение на ГЕРБ.

След двугодишни съдебни битки на 8 май т. г. Любомир Любенов беше възстановен на поста си от Върховния административен съд. Опитите му да встъпи в длъжност дни по-късно обаче се увенчаха с неуспех, тъй като беше въведен в празен кабинет, откъдето няма как да изпълнява служебните си ангажименти. Още на другия ден в рамките на 5 минути последователно му бяха връчени заповеди и за възстановяване, и за уволнение.

Тепърва ще стане ясно дали от МОМН ще спазят закона и ще обявят ли конкурс за  началник на РИО – Стара Загора, тъй като със заповедта за възстановяване на Любенов се прекратяват правомощията на назначената на негово място Татяна Димитрова.
Подобна ситуация се разигра и в Регионалния инспекторат по образованието в Бургас, където ВАС възстанови на длъжността началник доц. д-р Таня Борисова. Със заповедта за възстановяването си тя е получила и предложение за напускане по взаимно съгласие, което е приела.

На практика се оказва, че вместо подобни случаи да изглеждат като обикновени трудови спорове, в нашата държава нещата опират пак и единствено само до политиката. Следствие на което образователната ни система се лишава от двама доказани професионалисти.



В категории: Образование , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
08.09.2012 18:52:29
0
0
Започват Борисова плащанията.Всяко следващо ще бъде по-жестоко.Накрая дано останат за свещи.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки