Краят на кривите краставици и черешите без дръжки


Краят на кривите краставици и черешите без дръжки
05 Май 2012, Събота


Ще проверяват и дали костилката на прасковите се отделя от плода

Автор: Яна Славянска

Интересен начин за справяне с ширещата се безработица и най-вече с определянето на това на кого да се дадат едни 15 милиона лева държавни (разбирай европейски) пари измислиха тези дни от земеделското министерство. С нарочна заповед Мирослав Найденов регламентира тазгодишните изисквания към качеството на плодовете и зеленчуците в търговската мрежа, които ще бъдат подпомагани от многомилионната субсидия.

Помощта е одобрена още миналата година от Европейската комисия и ще се осъществява през 2012 и 2013 г. Но за да стигнат средствата по тази схема  до джоба на производителите, те трябва да отгледат продукция, достойна едва ли не за изложба.
Изискванията към зарзавата са доста по-строги от тези към претендентките за мис на конкурс за красота. Така например ябълките трябва да са поне с 6 до 8 см в диаметър, черешите – дебели минимум 2 см., краставиците – дълги най-малко 25 см, а диаметър на камбите да не е по-малък от 7 см. Иначе директно отпадат от класацията.

Но явно и тези ограничения не са се видели достатъчни за получаването на сертификат за първо качество и оттам за отваряне на вратите към безвъзмездните субсидии, та затова летвата се е вдигнала още по-нагоре. Така черешите трябва да се явят на „кастинга“... без дръжки –  един вид по монокини. Все пак на партида се допускат до 10 % бездръжкови плодове.

Отсяването нагодните продукти ще се извършва от инспектори по контрол на качеството от Агенцията по безопасност на храните. Преди щайгите да бъдат подредени в търговската мрежа, те ще броят дръжките и ще отчитат съответните им липси. Само си представете каква армия от  контрольори ще е нужна за тази операция. И колкото и да се твърди, че проверката ще се извършва на базата на взимането на средни проби, пак е очевидно, че ще се намери работа за доста народ.

Още повече това не е всичко. Ще трябват хора и за да мерят „талията, височината и гръдните обиколки“ на останалия плод и зеленчуци. При това голям зор ще видят с кривите краставици, защото допустимото отклонение при тях не може да е повече от 5 см. Пък и не трябва да тежат повече от половин кило. Изобщо страшни мерки и теглилки ще трябва да се приложат, докато съответния фрукт или зеленчук си заслужи субсидията. Иначе пари няма.

Малко по-сложен е въпросът как точно ще се установява дали костилката на прасковите и нектарините се отделя, за да са достойни те за държавната помощ. А също и дали доматите в една щайга са... еднакво узрели, защото не се разрешава различната им зрялост в единица амбалаж да е повече от 5 %.

Но неведоми са пътищата Господни, може пък Шерлок Холмс да е измислил някакви дедуктивни методи за това, така че хем плодът да остане цял, хем и инспекторите да засекат дали отговаря на съответните изисквания. Иначе проблемът с доматите, по-малки от 3 см. в диаметър – като черитата например, които остават извън класацията, се решава много лесно, като те просто бъдат причислени към черешите.

Както и да го гледаш, въвеждането на всички тези безумни параметри предоставя една прекрасна възможност за насочването на милионите така, че те да достигнат до „правилните хора“, а обикновеният производител да бъде оставен да се взира към помощите през крив макарон.

Може би все пак трябва да сме благодарни на ЕС, тъй като допреди 2009 г., европейските регламенти бяха такива, че изцяло забраняваха продажбата на криви краставици и моркови. Съществуваха и рестрикции дори спрямо цвета на зарзавата. Но преди 3 години те бяха отменени. Така че да ни е жив и здрав Евросъюза! И внимавайте какво слагате в шопската салата!



В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Европотребител
05.05.2012 07:49:20
0
0
Нямам какво да добавя, Ник, прав си. Можем да започнем пак да си садим зад блоковете зарзавати, но се опасявам, че все по-трудно ще намираме семена за истински краставици, заради генно модифицираните прави и пластмасови антиприродни продукти.
1
Ник
05.05.2012 06:33:05
0
0
Простотията на евр.съюз е безкрайна!Сега ще започнат да торят за диаметър или както отдавна го правят ще вземат чужди,тъпи сортове,може и ГМО.В резултат-красиви но безвкусни и отровени плодове и зеленчуци.Днес се гледа лъскавото,за съжаление.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки