Борисов спасил църквата ни от разкол


Борисов спасил църквата ни от разкол
За спомен от трогателната среща Борисов подари на руския патриарх копие от обкова на Евангелие от ХVІ в., изработено от български майстори. От своя страна главата на РПЦ дари премиера ни с ювелирно великденско яйце Снимка РПЦ
04 Май 2012, Петък


Това стана ясно на сладка раздумка за християнските ценности между нашия премиер и руския патриарх в края на миналата седмица

Автор: Диана Славчева

След дълги години на мистерии, конспирации и съзаклятия, вече знаем кой спаси Българската православна църква от разкол. Това стана ясно в събота от разговора на вездесъщия ни премиер с руския патриарх Кирил.

По време на сладката им раздумка в Министерския съвет по време на посещението на Негово Светейшество у нас, Бойко Борисов се е отдал на спомени и разказал на патриарха за тежкия период на разкола, преживян от Българската църква и скромно е изтъкнал „личното си участие за неговото преодоляване“ - съобщиха от пресцентъра на външния отдел на Руската православна църква (РПЦ).

Според техния бюлетин, нашият правителствен глава се е похвалил също, че тази година за първи път – естествено по негова инициатива – Разпети петък е бил обявен за почивен ден.
На свой ред пък духовният водач на цяла Русия споделил с Борисов съкровените си истории за отколешната си дружба с българския патриарх Максим, която продължава вече няколко десетилетия. „Ще се радвам да го заваря в добро здраве, независимо от почтената му възраст. Ние винаги добре сме общували с него и с членовете на Синода, затова и посещението на Българската църква и България винаги за мен е било радостно.

Идвал съм тук много пъти като при мои много близки братя.
А в качеството си на предводител на Руската православна църква пристигам за първи път“ – подчертава патриарх Кирил (Малко по-късно той наистина се вижда с българския си колега патриарх Максим, с когото заедно отслужват в храм-паметника „Св. Александър Невски” в София Съборна Света литургия).

Покрай размяната на светски беседи между госта и домакина на височайшата среща, все пак предводителят на РПЦ сварва да изрази своята загриженост, че християнството започва да се възприема от Европа като архаично. Изтъквайки, че „Православието е не само обичаи и традиции, но и светоглед“, той с огорчение констатира, че „някои хора успяват да схванат неговата актуалност, а други не могат“. 

А това от своя страна води до налагането на нови „ценности“, които не са свързани с християнската традиция и провъзгласяват пълна автономност  на човешката личност и нейната способност сама да определя кое е добро и кое лошо. „Това погрешно се нарича свобода“ – изтъква руският патриарх и посочва, че ако няма общо разбиране за доброто и лошото, човешкото общество се „атомизира и става лесно управляемо от информационните и финансови потоци“. А като следствие от това идва и нарастването на престъпността, нравствената криза, разпада на семейството, алкохолизма, наркоманията, жестокостта и пр.

„Родители убиват децата си или деца убиват родителите си, или пък човек от улицата влиза и разстрелва децата в училище. И всички се питат: как е възможно това?! Всичко е възможно, ако всеки човек има свое собствено разбиране за това кое е добро и лошо. Задачата на Църквата и държавата се състои в това да поддържа обща система от ценности“ – мъдро наставлява премиера ни главата на Руското православие. В допълнение той му вменява мисълта, че фундаменталните въпроси, свързани с човешката личност, „трябва да бъдат в центъра на вниманието на всеки политически деятел“!

И ето ти още един повод Бойко Борисов да изтъкне своите заслуги и самобитна проницателност. Защото на тези патриаршески повели, нашият премиер-министър не пропуска да отговори, че властите в нашата страна „днес внимателно изучават опита на преподаване в руските училища на предмета „Основи на религиозната култура и светската етика“, за да се опитат да го пренесат в България“!

То няма нищо лошо в това да черпим с пълни шепи от практиката на братушките и, разбира се, от тази на всички останали народи. Но все пак е добре преди това да знаем за какво говорим изобщо. Защото в рамките на преминаването на курса по „Основи на религиозната култура и светската етика“ в руската страна на учащите се предлага „по свой избор да се запознаят с традиционните религии в Русия – православие, ислям, юдаизъм и будизъм“. От което автоматично следва, че въвеждането на този чужд опит у нас ще официализира едва ли не изучаването на мюсюлманската вяра и в нашите училища.

Посещението на руския патриарх у нас ще бъде запомнено и с анатемата, с която Кирил осъди рекламните слогани на „Пепси кола“ и „Л`Ореал“ по време на молебена в Пловдивския катедрален храм „Св. Марина“. „Те ни предлагат: „Вземи от живота всичко“. Казват ни: „Ти си достоен за това“, т. е. потребявай колкото може повече. Това не значи, че трябва да се живее в пустиня, да бъдеш аскетичен и нищо да не купуваш.

Но в центъра на нашия живот трябва да бъде Христос и тогава всичко се променя и животът на човек става пълноценен“ – обърна се към вярващите височайшият отец. Той даде за пример мъченицата Марина, в чест на която е кръстена и църквата в Града под тепетата и която е била аристократка, но е избрала страданията.



В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки