Ще ни върнат ли болницата в Истанбул?


Ще ни върнат ли болницата в Истанбул?
Болницата в Истанбул, която искаме да си върнем
25 Април 2018, Сряда


Официалното откриване става на 25 април 1902 г. Преди 6 години дипломатите ни уж водиха дело за собствеността, но крайният резултат още не е ясен



Автор: Камен Христов

Българската болница „Евлоги Георгиев“ в Истанбул трябваше вече да е наша и в нея да работят български екипи, ако се вярва на турския премиер Реджеп Ердоган. В средата на март 2012 г. той анонсира предстоящото връщане на всички имоти на религиозните общности до една на територията на космополитния град.

Около 19 март 2012 г. българските информационни агенции и няколко вестника избълваха радостни дописки, как ей сега вече ще си влезем във владение на нашата си собственост. Като се предвиждало в сградата, където и в момента има действаща турска болница, да работят 60 лекари от България. Щели бъдат наети и около 60-80 медицински сестри.

Там щели да се лекуват не само представители на българската общност в Истанбул, но и пътуващи за Близкия изток през Турция шофьори, бизнесмени, както и всички останали желаещи, твърдяха някои медии.

В двора на лечебното заведение все още съществува параклисът „Св. Пантелеймон", но сега той е превърнат в джамия. За да не се създава напрежение, се предвижда постройката да бъде превърната в музей.

Но първата стъпка към това е изясняването на собствеността. Още преди 6 години българските дипломати бяха завели дело тя да се върне на нашата религиозна общност в Истанбул. Сградата е в отлично състояние – разположена е на 10 декара в квартал „Шишли“, в съседство с българската духовна семинария. Тя е запазила автентичния си вид, както е изглеждала при изграждането си през 1902 г. – с мраморно мозаечно фоайе с изобразен кръст на пода.

Болницата е построена от Българската екзархия с помощта на дарения, основното от които е на Евлоги Георгиев, затова е кръстена на негово име.

Отнета е от нашата религиозна общност през 1988 г. в полза на турското правителство като реакция на Анкара срещу решението на българската държава да задължи всички свои поданици да носят български имена.

Веднага след конфискацията безценният архив на лечебницата е изваден на двора и разпродаден срещу нищожни суми от порядъка на 10-15 турски гроша. По същото време изчезва и бюстът на Евлоги Георгиев, който се е намирал във фоайето на болницата. Българският персонал е уволнен, а каменният кръст над главния вход е свален.

През 2005 г. един от членовете на църковното настоятелство към българската община в Истанбул – Христо Копанов, случайно вижда архива в антикварен магазин в Истанбул. Комплектът от безценни за нас документи е обявен за продажба срещу 1500 нови турски лири.

Бдителният нашенец обаче не успява да събере пари сред българската общност в турския град за откупуването му и се обажда за находката в Историческия музей в Пловдив. Там бързо намират спонсори, които да помогнат за връщането на архивната документация в България. Сумата е платена от бизнесмена Емил Крайчев, а документацията пристига в два кашона в Пловдив на 3 октомври 2005 г.

Откупеният архив включва няколко хиляди документа, като сред тях най-ценни са писмата на Иван Вазов от 1908 г. до неговия брат Кирил Вазов – един от управителите на болницата в Истанбул. Запазени са и печатите на лечебницата. Много от архивните единици свидетелстват за възможността, която в миналото е била давана на безимотни българи, живеещи в Цариград, Лозенград, Одрин, Мелник, Скопие и България, да бъдат лекувани безплатно в тази клиника“, разказва Рада Банялиева, бивш уредник в Пловдивския исторически музей.

Съхранена е кореспонденцията между болницата и чужди консулства, които са молели техни граждани да бъдат приети на лечение, защото не им е оказана помощ в Истанбул. Запазени са протоколи за награди на персонала и на нейния управител Петър Лазаров, дадени от Фердинанд при посещението му в болницата през 1910 г.

Едно друго писмо до Лазаров пък разкрива, че шведският консул в Истанбул го е наградил през 1912 г. с почетен орден, защото е излекувал шведския посланик.

Пазят се и документи за времето, когато лекарите и персоналът са мобилизирани в Балканската война. Има нотариални актове за закупуване на земя. Запазени са списъци с данни от какви болести са лекувани хората в рамките на 15 г.

Болницата е имала собствени сгради в София, както и половин магазин в Бургас, откъдето са получавани наеми. Тези имоти са й завещани от благодарни пациенти. Идеята за построяването на лечебницата датира още от 50-те години на ХІХ в., когато д-р Захари Струмски пише в „Цариградски вестник“, че „само българите в турската столица са лишени от медицинска грижа“.

Едва през 1891 г. д-р Георги Вълкович, тогава дипломатически представител в Цариград, в писмо до министъра на външните работи Димитър Греков застава зад идеята да бъде изградена българска лечебница край Босфора.

Нашето правителство отпуска необходимите средства, а 3 г. по-късно, по време на честването на 25-годишнината от създаването на Българската екзархия, идеята се подема от Българското благодетелно братство „Йосиф I“.

Евлоги Георгиев, който по това време е в Букурещ, научава за инициативата на братството и прави дарение от 130 000 златни лева. След неговата смърт Иван Евстратиев Гешов допълва сумата за довършване на зданието и за вътрешното обзавеждане на болницата.

Според изследователя Илия Галчев, с дарения помагат българи от Бесарабия, Одеса, Болград и Виена. Средства изпращат и нашите митрополии в Македония и Тракия, Княжеството, български офицери. По искане на Екзарх Йосиф и с разрешение – султански ферман от 12 юли 1896 г., започва строителството, което продължава 3 години.

Сградата е завършена през 1900 г., а живеещите и практикуващите в Цариград български лекари – д-р Васил Динов и д-р Гарабед Яхуб – се заемат с откриването на здравното заведение с първоначален контингент от 20 легла.

На 10 декември 1901 г. болницата е осветена от Екзарх Йосиф. В началото на следващата година във в. „Вести“ е поместено „Обявление на българската болница „Евлоги Георгиев“ в Шишли“, от което става ясно, че приемането на болните за преглед и лечение се извършва всеки ден от 9 до 11 ч.

Изрично се подчертава, че „бедните българи се лекуват даром“, като те трябва да представят специално свидетелство за бедност.

Официалното откриване става на 25 април 1902 г.,
като по-нататък болницата се издържа с таксите от болни, от дарения и от заделените постоянни средства на княжеските правителства.

Въпросът с връщането на лечебницата на България е поставян многократно досега, но без резултат. При посещението на турския президент Сюлейман Демирел през пролетта на 1999 г. той и българският държавен глава Петър Стоянов се договориха представителите на българската общност да се лекуват безплатно в истанбулската болница „Евлоги Георгиев“.

За пореден път въпросът бе обсъждан през януари 2004 г. между тогавашните финансови министри на Турция и България Кемал Унакътан и Милен Велчев. Дано поне сега видим полза от близкото другарство между сегашните премиери на двете съседки.



Евлоги Георгиев Рада Банялиева

В категории: Новини , История , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки