ГЕРБ се заигра и с парите за бебе ин витро


ГЕРБ се заигра и с парите за бебе ин витро
Вносителят на лобистката докладна Стоян Евтимов и гинекологът Антонио Душепеев, заподозрян като автор на скандалния текст
27 Април 2012, Петък


При демографската криза в България проблемът за насърчаването на раждаемостта е особено актуален.

Автор: Георги Ваташки

 Благородните идеи и начинания в страната на Бойко Борисов обаче винаги могат да бъдат опорочени, дори и такива, като финансово подпомагане на ин витро процедури за семейства без деца. Начините обикновено са едни и същи - чрез привидно законни процедури да се присвоят парите на данъкоплатците.

На 24 април общински съветници от ГЕРБ в Бургас хвърлиха сянка на съмнение върху една инициатива, която би трябвало да остане чиста. От 2009 г. насам всяка година в общинския бюджет се заделят средства (по 2 000 лева на одобрено семейство), които отиват за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми.

Изведнъж т. г. мнозинството на управляващата партия, в лицето на съветника Стоян Евтимов, обаче се опита да прокара поправка в правилника за отпускане на помощите за ин витро процедурите, която ще ограничи достъпа на бургазлии до парите.
Съмнителните промени предвиждаха средствата вече да не се отпускат на хората във вид на парична сума, а да се превежда директно на ин витро лабораторията на МБАЛ-Бургас, която да проведе необходимите изследвания и консултации.

Мотивите на гербаджията бяха повече от смехотворни. Той се опита да убеди обществеността, че няма как да се разбере дали жената е забременяла естествено, или след ин витро процедура. Зад тези пикантни причини се крие далеч по-прозаична цел. Тя пролича от защитата на скандалните поправки от друг виден човек на Бойко Борисов в Бургас – доктор Антонио Душепеев. Той пък съвсем „случайно“ работи в АГ отделението на въпросната МБАЛ.

Докладната записка на Евтимов разбуни общественото мнение. Ваня Христова от фондация "Искам бебе" апелира съветниците да осмислят предложението. В нейното изказване пролича горчивина и болка от опита да се наложи принудително двойките да извършват изследванията в болницата на Душепеев.

„Мерките са явна дискриминация, явно трябва да останат пари за някой, но тези пари са на данъкоплатците и трябва да отидат за добрите цели за които са предназначени“ - категоричен беше Георги Дражев от Националния фронт за спасение на България.
Опозицията в лицето на НФСБ се спря и на важното обстоятелство, че резултатите от една лаборатория не винаги се признават от другите изследователски центрове, занимаващи с ин витро процедурите. По този начин се налага да се плаща два пъти от все пак ограничения бюджет на Бургаската община.

Валентин Касабов (водач на групата съветници на НДСВ) се въпротиви на очевидното намерение да се източат парите на бургазлии чрез тази схема, като предложи скандалната точка да отпадне от заседанието на общинския съвет. Новото условие за ин витро парите не само ограничават правото за ползване на услугата, но и нарушават Закона за здравеопазването, който позволява бъдещите родители да имат право да се доверят на избран от тях екип.

Ограничението за избор на семействата как да ползват финансовите помощи в голяма степен ги обезмисля.Целта е да се подпомагат бездетните двойки, а не лабораториите на герберските пишман политици, добави Касабов.
Явното възмущение на обществеността и засегнатите семейства събуди от летаргичния сън дори групата на верните пажове на кмета Димитър Николов от СДС, които побързаха да се обявят срещу лобистката поправка.

Притиснат до стената и явно загрижен за аурата си на кмет - слънце, бургаския градоначалник даде заден ход и предложи докладната записка да се отложи за по-добри времена. Това така смути злополучния вносител Стоян Евтимов, че той загуби ума и дума. Но все пак подкрепи отлагането, подсетен да вдигне ръка с „дружески“ шут от д-р Душепеев.

Опитът да се облажат точно определени хора с общински средства засега пропадна. Той обаче не е изолиран случай и илюстрира великолепно, че управляващите от ГЕРБ нямат никакви морални спирачки. Те не биха са поколебали да посегнат и на надеждата на бездетните фамилии, щом става въпрос за пари.



Ваня Христова от фондация

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки