„Южна пролет“ събра в Хасково колоритни дебютанти


„Южна пролет“ събра в Хасково колоритни дебютанти
Битката за бронзовия Пегас тази година в Хасково бе много оспорвана
24 Април 2012, Вторник


В битката за бронзовата статуетка на „Пегас“, гарнирана с 1000 лева и званието „лауреат“, на  тази годишното юбилейно издание


Автор: Асен Петров

на единствения по рода си у нас Национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ се включиха цяла плеяда от колоритни личности от различна възраст, пол и занятие.
Своите сили с конкуренцията премери бившият офицер от Военноморските сили и настоящ инспектор от Икономическа полиция в Девня Венцислав Василев. Той обогати асортимента на поетичния фронт със стихосбирката си „Пустинен плод”.

Не по-малко атрактивен участник бе и екскомандосът от френския чуждестранен легион Филип Лхамсурен. Наполовина българин, наполовина монголец, той се слави като виден пътешественик. Живял е в пансион в Смолян, в бежански лагер в Китай, в монголската степ, из улиците на София, а на нашата публика е познат от участието си в едно от изданията на българския „Сървайвър“. Сега той дебютира в ново изпитание, като се опита да завладее литературните пространства с книгата си „Душата на човека“.

В редиците на „бившите“, потърсили реализация с помощта на музите, попада и някогашният ни шампион по тенис Мартин Кожухаров.
На литературното поприще излиза и докторантът по тракийска археология в СУ Калоян Праматаров, който пък е работил като спасител във Флорида, риболовец и водолаз в Гърция, а сега е преводач на свободна практика.

Собственичката на една от столичните галерии Снежана Живкова, която от малка иначе свири на флейта, сега е решила да направи първи стъпки и в областта на писаното слово.
Най-малка от участниците бе 15-годишната русенска ученичка Галена Стоянова. Момичето е написало 200 страници фентъзи роман за герои, вещици и принцеси.

В провелото се от 18 до 20 април в Хасково 40-о издание на „Южна пролет“ се състоя и премиерата на една нова награда, различна от хвъркатия кон. Тя ще се присъжда занапред на участник, когото ще изберат самите дебютанти с нови поетични и белетристични книги и филмови сценарии. А названието й е повече от красноречиво - „Чаша жълти стотинки“!

Да се чуди и мае човек, защо толкова различни хора толкова се изкушават напоследък от литературата, като се има предвид, че на традиционния базар при откриването на литературните дни в Хасково книгите се продаваха по две за 5 лева!


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки