Помощ за опожарената българска светиня в Украйна


Помощ за опожарената българска светиня в Украйна
Поглед от вътрешността на осакатения храм към изгорелия купол
11 Април 2012, Сряда


Вече е открита дарителска сметка в български лева, в която се набират средства за възстановяване на „Перлата на Бесарабия“

Автор: Десант

Вече е открита дарителска сметка в български лева за възраждането на Свято-Преображенския събор в Болград, който бе изпепелен от жесток пожар в края на миналата година. Тогава, пред очите на стотици болгардчани, изгоря куполът на катедралата. Спасителите и военните със свито сърце успяха да изнесат иконите от обвитото в пламъци здание.

Сега вече желаещите да помогнат за възстановяването на българската светиня на украинска земя ще могат да внесат своята лепта без да плащат високи суми, каквито взимат за превод чуждестранните банки, в които бяха разкрити сметки в долари и евро.

Свято-Преображенският събор, паметник на културата, е построен с труда и средствата на българските преселници в края на ХVІІІ и в началото на ХІХ век.
Съборът е светиня не само за бесарабските българи. През 1938 г. в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на храма. Тогава се ражда идеята денят на освещаването на храма 29 октомври (16-и по стар стил) да се чества и като Ден на бесарабските българи.

С този акт се отдава дължимото на тази общност, която е участвала в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, както и в строителството на Нова България след Освобождението ни през 1978 година.

Веднага след пожара, в социалната мрежа Фейбук бе създаден Инициативен комитет за възраждане на Свято-Преображенския събор в Болград. Идеята на водещата на предаването „Облаче ле, бяло“ по телевизия СКАТ Райна Манджукова бе подкрепена от стотици съмишленици и желаещи да помогнат за възстановяване на духовното средище на българите в Украйна.

«Първоначалният стремеж бе да покажем на бесарабските ни сънародници съпричастност. Присъединиха се хора, работещи в най-различни сфери. Не мога да скрия радостта си, че постъпиха много идеи за подкрепа и също така за набиране на средства» – споделя Райна Манджукова.

Десетки български училища по света и в България изнесоха открити уроци на тема:  «Болградският събор – храмът на възродената българщина», по време на който бе прожектиран филмът «Перлата на Бесарабия». Това отприщи цяла вълна от благотворителни инициативи в помощ на мисията по възстановяване на светинята.

Ваня Пенчева от българското училище «Св. Иван Рилски“ в испанския град Хатива например разказа за затрогващата постъпка на шестокласничката Марина, която в продължение на 3 месеца събирала по 50 цента на ден за някаква игра, и накрая дарила събраните пари за Събора. Третокласничката Йоана пък от «Малкото българско училище в Чикаго» разплака учители и родители, като заяви, че ще дари за възстановяването на храма своите 15 долара и 1 цент, които спечелила като разхождала кученцето на съседите...

Предстоят няколко благотворителни концерта, в които ще се включат около 20 изпълнители и творчески формации, сред които са оперният певец Ивайло Михайлов, солистката от НФА «Филип Кутев» Радостина Йовкова, група «Точка БГ» и др. Първият от тях ще се състои на 20 април в Пловдив, като водещ на събитието ще е известният бесарабски българин Руслан Мъйнов.

В ход е и инициативата на студентски Дискусионен клуб «280» за провеждане на лектории с участието на Райна Манджукова и доц. Пламен Павлов, на които се прожектира филмът «Перлата на Бесарабия». Такива вече са проведени в Софийски университет и в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Предстои в близките седмици с историята на опожарения храм да се запознаят и младежите, които учат в Нов български университет, Националната спортна академия и във Великотърновския университет.

«Не само надеждата е жива, но и за пореден път ние, българите, доказваме, че заедно сме силни.
Призовавам всички българи да се присъединят към кампанията за набиране на средства за възстановяване на Събора в Болград» – обобщава Райна Манджукова.

От Инициативния комитет очакват нови предложения и инициативи за подпомагане на святото дело. Информация за контакти с неговите членове и последните новини покрай тази инициатива може да се намерят в сайта на кампанията www.preobrajenie-bolgrad.info.


IBAN: BG57STSA93000020206880
BIC: STSABGSF.
Банка ДСК – Клон Дондуков
Получател: ИКВСПС
(Инициативен комитет за възраждане на Свято-Преображенския събор)



«Перлата на Бесарабия», символ на възродената българщина, остана без купол след жестокия пожар

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки