Мощи на св. Климент Охридски дарени на НИМ


Мощи на св. Климент Охридски дарени на НИМ
25 Март 2012, Неделя


На тържествена церемония частица от мощите на свети Климент Охридски беше дарена на Националния исторически музей (НИМ).


Автор: Мария Цветкова

Пазител на светите мощи досега е бил Величкият епископ Сионий. Той ги е получил като млад монах преди 19 години от духовници и служители на манастира "Св.Богородица" във Верия, град в днешна Егейска Македония в Гърция, който е бил в рамките на българската държава по време на управлението на княз Борис 1 и цар Самуил.

Като съкровен молитвен спомен Величкият епископ Сионий досега е съхранявал чудотворните мощи във Видинската митрополия. Те трябваше да бъдат предадени на премиера Бойко Борисов, който обаче не уважи паметното събитие.

Свети Климент Охридски е изковал най-силното оръжие в българската история - писменото слово. Той е един от покровителите на българската култура, който има основна заслуга богослужението в страната ни да премине от гръцки на български език.

Мощите на свети Климент Охридски ще останат в НИМ до построяването на параклис в двора на музея, в който постепенно ще бъдат събрани мощите на свети Седмочисленици - учениците на Кирил и Методий, пренесли старобългарската азбука от Великоморавия в България.

Това е идея на Божидар Димитров и според него събирането на частици от мощите на другите светци е възможно. Някои от тях се намират в съседните държави Гърция и Македония, други – в Италия. Параклисът ще бъде построен на място зад сградата на музея, където преди време се е намирал един от параклисите на село Бояна.



В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки