Мюсюлманите спират децата си от училище


Мюсюлманите спират децата си от училище
След като проблемът не е етнически, защо в училището тези дни влизаха само българчетата, питат с основание наблюдатели на събитията в Брезница
24 Март 2012, Събота


Протестите в Брезница срещу българския учител Ангел Живков са на етническа основа

Автор: Ерол Емилов

Напрежението в гоцеделчевското село Брезница след назначаването на новия директор на училището не стихва. Седмица, след като родителите спряха децата си от училище, в селото се организира мълчалив протест срещу шефа на школото Ангел Живков.

В сряда сутринта над 1000 души недоволстваха пред СОУ „Св. св. Кирил и Методий” и гневно протестираха срещу новоназначения директор и колегите му от Гоце Делчев.

В късния следобед протестът се пренесе на площада в селото, където недоволните отново поискаха отмяна на заповедта за назначение на Ангел Живков за директор на учебното заведение.
Депутатът от ДПС Алиосман Имамов провокира неколкоратно през седмицата допълнително напрежение сред местното население.

Живков обясни, че умишленото разпалване на етнически конфликт и масовото недоволство в района, е ход на Имамов и ДПС срещу разклатения авторитет на депутата и коментира, че това е опит да се манипулират хората по повод наближаващите избори.

„Извадих на бял свят много потулени тайни на предишното управление. Намерих и много нередности по документация, оценки и отсъствия по дневниците”, заяви още той.

Директорът бе категоричен, че не само в основата на всичко стоят политически интереси, а и че противоконституционната партия ДПС упражнява натиск върху родителите. По думите му кметовете на Брезница и Гоце Делчев Иса Хаджиали и Владимир Москов са длъжни да осигурят условия за обучение на децата до 16-годишна възраст.

Ректорът на Регионалния инспекторат по образование Ивайло Златанов обясни, че хората в Брезница нарушават конституцията, като не пускат децата си на училище.

Разгневените родители не се изплашиха и от представителите на Агенцията за закрила на детето и Министерството на образованието и бяха категорични, че децата им няма да отидат на училище, преди директорът да бъде сменен.

Екипи на РИО и МОН извършват в момента мащабна проверка в скандалното школо.



Ангел Живков е убеден, че напрежението в селото е на етническа основа, въпреки опитите на ДПС да убедят медиите, че това не е така

В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки