Лечение със синтром


Лечение със синтром
22 Март 2012, Четвъртък


„Всеки месец правя изследване за протромбиново време и вземам медикамента „синтром“


 за разреждане на кръвта и против съсиреци и тромби. Интересува ме има ли заместител на това лекарство?“
Асен Ризов, Девин

Синтром е широко използвано лекарствено средство от групата на т. нар.антикоагуланти с непряко действие (кумаринови производни) – т. е. лекарство, което се противопоставя на процеса на кръвосъсирване. За да се отговори компетентно на въпроса на читателя, трябва да се изяснят някои теоретични постановки.

Преди всичко трябва да се знае, че кръвосъсирването представлява защитен биологичен процес, включващ няколко механизма, които се осъществяват успоредно. Началният съдово-тромботичен механизъм на кръвосъсирването се задейства при увреждане на кръвоносните съдове, при което се провокира свиване на съда и прилепване на кръвните съставки – тромбоцитите към съдовата стена.

Стресът в резултат на травмата, предизвикала увреждането, води до освобождаване на адреналина, който също свива съдовете. Другият – плазменият механизъм на кръвосъсирването, се задейства при увреждане на кръвоносните съдове, при което се провокира свиване на съда и прилепване на кръвните съставки – тромбоцитите към съдовата стена.

Стресът в резултат на травмата, предизвикала увреждането, води до освобождаване на адреналина, който също свива съдовете. Другият – плазменият механизъм на кръвосъсирването (образуване на окончателния червен съсирек), протича в няколко фази, които под влияние на различни тъканни активиращи фактори, осъществяват една сложна система на коагулация (кръвосъсирване).

Синтромът принадлежи към групата лекарства, които се противопоставят на плазмения механизъм на кръвосъсирването или по-точно е антикоагулант с непряко действие, антагонист на витамин К. Действува само приложен  ин виво, т.е. въведен в жив организъм, тъй като потиска плазмените фактори на кръвосъсирването, които се образуват в черния дроб. Максималният му ефект се проявява 24-48 часа след приложение през устата.

Препаратът се използва за профилактика на тромбози (съсирвания) и емболии (запушвания) при тромбофлебит, миокарден инфаркт, стенокардия, ревматични пороци на сърцето, след сърдечни и други операции. Най-новото негово приложение в последно време е включването му в комплексната терапия на зачестилите и опасни нарушения на сърдечния ритъм – известни като предсърдно мъждене.

То се свързва с редица сърдечносъдови заболявания, хипертонична сърдечна болест, исхемична болест на сърцето („гръдна жаба“, инфаркт), заболявания на клапите, но може да възникне и без видима причина. Стареенето, алкохолната интоксикация и други са също свързани с предсърдното мъждене.

Болните, които се лекуват със синтром, трябва да получат специална карта за лечение, която трябва да носят винаги. За изключване на евентуални коагулационни нарушения (кръвоизливи и други) в хода на лечението трябва да се следят различни показатели, най-важният от които е т.нар. протромбиново време. То трябва да се поддържа в границите на 30-60 %.

В наше време вече се появиха и други препарати от групата на синтрома, които могат да го заместват само по преценка на лекуващия лекар-специалист. Преди  хирургическо лечение индиректният антикоагулант синтром се заменя с директен, пак по преценка на лекуващите специалисти. В този случай е нужно двудневно едновременно прилагане на индиректния и директния антикоагулант, след което приемането на индиректния синтром се спира.

Консултациите със специалистите осъществи
доц. д-р Гео Нешев, д. н.



В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Марийка винчева
24.07.2020 19:51:12
0
0
Пия синтром заради изкуствената ми митрална клапа от 2007 година. Има ли антикоагулант, който не изисква проследяване на протромб. време. Не може да ми се регулира дозата, и пия тоя синтром буквално на магия. Точно за този ми проблем с дозировката две години след първата операция , почти ми се беше запушила новата клапа и отново бях отворена за поправянето и.
1
tra la li
21.09.2017 18:29:08
2
6
Всички изследвани са във възрастта от 65 - 75 и нагоре тодини. Всички придобиват еднакъв восъчно, жълт цвят. Искам лекар, да обясни, с какво се различава от дозата аспирин протект! Защо една цяла кутийка, струва 2,90-3,00 лв, а изготвянето на дозата и изследването, цели 8 лв в трета градска болница и " Св. Екатерина" и не се покрива от здравната каса... Странно, много... Замислете се! Всеки път се плаща, а ако пациента не може да ходи.. до няколко месеца, след назначаването, при всяко идване на екип в къщи 25 -30 лв. И нищо от това.. 3 лв лекарство за месец, изследване 8 лв, в вай-добрия случай за 15 дена...Ееее...."Куче касичка, крокодилчекасичка" .. и т.н.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки