Малкият и страшен град Елхово


Малкият и страшен град Елхово
Неда Карска се срещна с комисар Генчо Иванов, за да го запознае с десетките случаи на полицейско насилие в Ямболска област
19 Март 2012, Понеделник


Полицейско насилие като в американски екшън филм тормози хората там

Автор: Валентин Вълчев

- О-о-о, лай...ко, ти пиян караш кола!?!
- Не карам, не виждаш ли, че колата е на паркинг и на таблото няма ключове? – отговаря младежът, който се е върнал до автомобила, за да си вземе якето от колата на приятеля си.
- Ти ли ще ми казваш какво да виждам?
- Ами тогава ще се видим в съда!
- Аз имам връзки като корабни въжета, никой не може да ме мръдне...

Т- О-о-о, лай...ко, ти пиян караш кола!?!
- Не карам, не виждаш ли, че колата е на паркинг и на таблото няма ключове? – отговаря младежът, който се е върнал до автомобила, за да си вземе якето от колата на приятеля си.
- Ти ли ще ми казваш какво да виждам?
- Ами тогава ще се видим в съда!
- Аз имам връзки като корабни въжета, никой не може да ме мръдне...

ова е обичайната лексика на един елховски полицай в „общуването” му с младежи от Елхово. Човекът с „връзките като корабни въжета“ се казва Атанас Атанасов и е младши автоконтрольор І степен в „Пътен контрол” към местното РПУ. И с още неколцина колеги „въвеждат ред” по собствени правила, досущ като патрулиращите полицаи от американския екшън „Мръсният Хари”.

Страховитите връзки на Атанасов отвеждат до Пловдив. Негов родственик е небезизвестният апелативен прокурор Андрей Атанасов. Магистратът, два мандата прокурор в града под тепетата, е избран за апелативен шеф на 21 април 2009 г. Точно една година продължава апелативното му царуване и в края на април 2010 г. е отстранен от длъжност.

Решението е взето на заседание на Висшия съдебен съвет. Като причина се посочват нерегламентираните контакти на Андрей Атанасов с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев-Красьо Черния – известен със скандалното си „кадруване” на висши магистрати. Та тази прокурорска протекция формира и самочувствието на развилнялия се елховски полицай Атанас Атанасов.

Този „героичен” импулс – на всяка цена да е фактор в Елхово – се допълва и от честите му покани  в стил „Ела вън да се съблечем и да се бием” към Виктор Карасалиев. Той е европейски шампион по бокс за кадети до 86 кг. през 2007 г. в Порто Торес, о-в Сардиния, и републикански шампион в категория над 91 кг...

Елхово е „малък и страшен град и може някоя вечер да се видим” - казват го самите полицаи, разказва един от потърпевшите от полицейско насилие Георги Ганчев.

На 6 януари 2007 г., малко след полунощ той и приятелят му Василен отиват на дискотека. Заведението е почти празно и те решават просто да се поразходят с автомобила на Георги. Малко след това отново са пред дискотеката, паркират автомобила и отиват пеша до центъра на градчето, за да си купят цигари.

Когато се връщат, виждат трима униформени и полицейска кола, спряна до автомобила на Георги. Правят им обиск, а обяснението е, че имат нареждане да издирват някакви пушка. Не намират нищо, но и не пускат приятелите да си тръгнат. След дълго среднощно размотаване Георги и Василен са откарани в полицейското управление, където ги чака дознателката Мая Димитрова.

Започват изненадващи разпити, от които младежите единствено разбират, че някой е помлял стъклата на автомобила на един от полицаите. Както и, че някой се опитва да ги превърне в изкупителни жертви. В стаята, където текат разпитите, нахълтва и полицаят Атанасов с викове „Ти на кого ще чупиш стъклата, бе?“ и започва да млати Георги с юмруци и шамари по главата и лицето.

„Два от ударите попаднаха в носа ми, чух изхрущяване като от счупване на клон и от носа ми потече обилно кръв” – споделя потърпевшият. Мая Димитрова, която до този момент мълчаливо е наблюдавала сцената без да се намеси, „помага” на Георги да спре кръвотечението от носа като му подава салфетка.

Един от полицаите, свидетели на грозната сцена, се връща с кофа и стирка и започва да почиства. Георги звъни на баща си да дойде и да го прибере, а полицаят-чистач го пита: „Сега какво ще правиш, пари ли ще искаш?“.

Георги отговаря, че ще се видят в съда.
Според медицинското свидетелство, подписано от съдебния лекар Илия Донев, „носът е оточен, болезнен при допир“. И още - „по горния и долния клепач на дясното око се вижда кръвонасядане на кожата, ноздрите са зацапани със засъхнала кръв, лявата ушна мида е оточна, а по кожата на главата се вижда кръвонасядане със същата характеристика“.

През злополучната януарска нощ бой отнася и Василен. В обвинителния акт по делото, съставен във Военноокръжна прокуратура – Сливен, пише: държавният служител  Апостол Атанасов, действайки в съучастие и в качеството си на съизвършител, е нанесъл удари с крака в областта на гърба на Василен Тодоров Иванов, бит и от другия полицай – пак с фамилия Атанасов.

Явно обаче обвинението не стига до елховския полицейски участник, защото само месец след побоя Апостол е награден с писмена похвала за професионално изпълнение на служебните си задължения...

Четири години по-късно.
Цитат от друга преписка по случая на 43-годишния Христо Христов, пребит от същия Атанасов: „Полицаят хванал освидетелствания за лявата мишница, със сила го извъртял и хвърлил на земята. Христов почувствал силни болки в лявото рамо. Когато бил на земята, Атанасов ритнал освидетелствания в областта на гърба 2-3 пъти. Поставил му белезници и го отвели в Районно управление на полицията...“

В резултат на това насилие пострадалият повече от месец е с обездвижена ръка! Нанесената средна телесна повреда обаче ще остави следи за цял живот. Преживяното несправедливо унижение – също!

Потърпевшите от Елхово, които има какво да обясняват за поведението на патрулиращия полицай Атанас Атанасов, са над петнадесет, но по обясними причини техните имена и случаи не са упоменати в този материал. Редно е обаче да се упомене твърдението на защитата му по време на делото, заведено срещу него от Георги Ганчев: че полицаят е лабилен и действал в състояние на афект!?!

Това може да е смекчаващо вината обстоятелство, ако е поведение на цивилно лице, което не се изправя ежедневно пред стресови ситуации. За полицай, за когото това е почти ежедневие, лабилността и афектът са болестни състояния и това го прави опасен както за околните, така и за самия себе си.

В Елхово се молят лабилният Атанасов най-после да има възможност да се отдаде на заслужен отдих някъде далеч от града и без огнестрелно оръжие. Тази надежда се подхранва и от факта, че представителят в Ямболска област на НФСБ Неда Карска се срещна с главен комисар на Областна дирекция на полицията Генчо Иванов и заедно с председателя на движение „Антимафия” Георги Дражев го запозна с десетките случаи на полицейско насилие в областта.

Доверието в НФСБ и в гласа на телевизия СКАТ провокира мнозина да подадат сигналите в офиса на Националния фронт в Ямбол. Все с мисълта, че десетките случаи на непредизвикано и неоправдано полицейско насилие ще получат справедливост и възмездие. Проверката започна.



Прокурор Андрей Атанасов

В категории: Общини , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
wiqyjvtfjco
28.03.2012 08:21:20
0
0
1NA9OO , [url=http://utvzgjfuxnju.com/]utvzgjfuxnju[/url], [link=http://wgzfzybuaawy.com/]wgzfzybuaawy[/link], http://posvalwcnzuk.com/
4
mnowwvnpur
27.03.2012 08:36:35
0
0
U25kJy <a href="http://ybbozeiicidu.com/">ybbozeiicidu</a>
3
qricvxn
27.03.2012 02:40:08
0
0
vGc8gu , [url=http://xiuxgyqumeuc.com/]xiuxgyqumeuc[/url], [link=http://jwbyclgatlec.com/]jwbyclgatlec[/link], http://cgyqgrxtzjng.com/
2
xqnzrpzjuth
26.03.2012 05:45:49
0
0
HKyIoA <a href="http://ffwcoarpnkvl.com/">ffwcoarpnkvl</a>
1
Dsfsddsf
26.03.2012 02:01:54
0
0
Hot damn, lokonig pretty useful buddy.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки