Томислав Дончев призна: Общините развиват корупционни практики


Томислав Дончев призна: Общините развиват корупционни практики
Плътно един до друг, втори мандат. Неприкосновената им връзка вече излиза твърде скъпа на Бургас
18 Март 2012, Неделя


С най-много нарушения и тежки парични глоби е „отличен“ управляваният от ГЕРБ Бургас

Автор: Георги Ваташки

Общините масово прилагат една и съща схема за пренасочване на обществените поръчки към приятелски на местната власт фирми. Така наречените корупционни практики лъснаха официално в доклад на министъра по еврофондовете Томислав Дончев. На 1 март ведомството му огласи нередностите по европрограмите. В поднесената на пръв поглед скучна информация се натрапват няколко любопитни факти.

Близо 30 млн. лв. са глобите на общините за неизпълнение на критериите за обществени поръчки. Съмнителните търгове са причината за близо една четвърт от наказанията. Според одиторите, общините умишлено поставяли завишени критерии, за да може поръчката да се спечели от желаната от тях фирма.
Санкции са отнесли  общо 42  местни управи.

Най-много са констатираните нарушения по оперативната програма „Околна среда“ – над 20 млн.лв. По „Регионално развитие“ – те са 11 млн.лв., а по „Развитие на селските райони“ – 5,5 млн.лв.

Сред по-фрапантните случаи са тези за изграждането на пречиствателни станции в Сопот, Троян и Белослав. Трите общини наказателно ще връщат по 25 на сто от парите, отпуснати от държавата. За Сопот и Белослав това се равнява на 4,5 млн.лв., а за Троян – 1,8 млн.лв.

Рекордьор по броя на санкции се оказа Бургас.
Парадоксалното е, че точно по време на периода, обхванат в ревизията, той бе обявен за най-добрия град за живеене. За кого обаче?

Сега общината (разбирай, бургазлии) трябва да плати 760 хиляди лева за общо 9 глоби, наложени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Санкциите основно са заради заложени дискриминационни условия при провеждането на конкурси за обществени поръчки – така, че на тях да отговарят точно определени фирми.

Такава смущаваща практика е била използвана например в почти всички строителни договори на общината, са констатациите на проверяващите. Тоест, в ресора на заместник-кмета Костадин Марков, който е на този пост от 5 години.

Много преди  проверката на одиторите, вестник „Десант“ и съветниците от „Националния фронт за спасение на България” разкриха порочната схема, създадена от отговарящия за строителната програма на Бургас общински управник. Още в началото на първия мандат на кмета Димитър Николов, Марков изготви стратегия за работа с приближени фирми така, че „случайни“ дружества да нямат достъп до обществените поръчки.  
Въпреки многото сигнали, градоначалникът не само не взе никакви мерки, а дори остави Марков плътно до себе си и през новия мандат. Дори премиерът Бойко Борисов се опита да защити скандалния заместник-кмет, като подхвърли на опозицията в местния ОбС набързо скалъпена проверка на ДАНС за наличие на конфликт на интереси. Разбираемо не бяха открити никакви доказателства и приятелският кръг от фирми продължи да действа необезпокояван.

Последствията не закъсняха
Най-голямата глоба за Бургас от 416 хиляди лева е заради завишено изискване за оборот (от фирми, участвали в търг) за последните 3 години, в размер на трикратната прогнозна стойност на поръчката по договора!? Конкретно - за изграждането на прословутото градско ларго.

Общинската администрация неправомерно е разделила на малки поръчки и друг конкурс за избор на фирма, която да асфалтира улици и булеварди в Бургас. Само за това нарушение на гърба на бургаския данъкоплатец ще легнат 4500 лева.

И ако някой наивно се пита, защо обикновените граждани ще плащат от джоба си за добруването на чиновници като Костадин Марков, отговорът е един. Докато доказалият се комбинатор е удобен на гербаджийската администрация и върши мръсната работа на „успешни“ кметове като Димитър Николов.



В доклада на министър Томислав Дончев се виждат схемите, по които местната власт отклонява средства към приятелски фирми

В категории: Разследвания , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
lepihqgs
16.05.2012 20:21:13
0
0
lOUNFH , [url=http://rxreksredyak.com/]rxreksredyak[/url], [link=http://rmmlemyooipw.com/]rmmlemyooipw[/link], http://bcutirerrxfl.com/
4
ulgmxwa
16.05.2012 14:44:24
0
0
aZbz84 <a href="http://ncfgvclfymoj.com/">ncfgvclfymoj</a>
3
tuyszttd
15.05.2012 10:53:58
0
0
e6Y2G2 , [url=http://mfimsjbjcfnj.com/]mfimsjbjcfnj[/url], [link=http://uaxcqhrwcbde.com/]uaxcqhrwcbde[/link], http://gcaxhawbpwqo.com/
2
goqiyyhsk
14.05.2012 02:01:23
0
0
hVpZiP <a href="http://olzyjospukdo.com/">olzyjospukdo</a>
1
Aijan
13.05.2012 23:41:17
0
0
I read your post and wsiehd I was good enough to write it
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки