Реквием за родното училище


Реквием за родното училище
Така празнуваха преди половин век деня на българската писменост
18 Март 2012, Неделя


Лобисти от министерството на Сергей Игнатов готвят последен, съкрушаващ удар срещу образованието

Автор: Веселина Николова

Законът за училищното образование все още не е стигнал до парламента. Знае се обаче, че текстът му е минал през последната редакция на министъра на образованието Сергей Игнатов и проектът на практика е напълно завършен. И шокиращ.

Не е нужно човек да бъде тесен специалист, за да прозре, че при писането на закона някой здраво е работил за окончателното съсипване на държавното училищно обучение за сметка на частните школа. Депутати дори подозират, че ако този много спорен текст се приеме, следващата логична стъпка е да се субсидират и частните университети.

Съвпадение или не, но самият Игнатов беше ректор на Нов български университет, преди да поеме министерския пост. Заместничката му Милена Дамянова, която всъщност е един от авторите на проектозакона, също има в биографията си период, в който е била частен учител.

Въпреки че липсва предварителен анализ, очаква се този закон да бъде гласуван и да влезе в сила още от следващата 2012-2013 учебна година. Друг е въпросът, че промените са радикални  и написани така, че малко хора го разбират правилно.
Според Сергей Игнатов новите промени в предучилищното и училищното образование ще въведат гъвкавост, автономност и децентрализация.

С подписка в интернет обаче граждани и организации се обявиха за удължаване на срока за обсъждане на проектa. В нея се подчертава, че времето от две седмици за обществено обсъждане (срокът тече от 24 февруари т.г.) е недопустимо кратко за закон с толкова голямо значение за цялостния обществен живот. Някои от исканията бяха свързани с това дискусиите по темата в Народното събрание да се излъчват на живо в интернет или по телевизията.

Не открихме никъде точния списък на състава на работната група, изготвила проекта. Със сигурност в списъка са били Асен Александров, съветник на министъра на образованието, и Анелия Андреева, директор на Института за обучение на директори, както и немалко директори на частни училища. Може би от това произлизат и няколко направо фрапантни идеи.

Финансиране на частното образование – една от най-шокиращите идеи. В никоя друга страна частното образование не се финансира наравно с  държавното. Единственото, което се цели с този ход, може да е увеличаване броя на частните училища в България (няма да коментирам какво качество на образованието предлагат повечето от тях). В условията на острата демографска криза, това ще доведе до закриване на училище.

По този въпрос би трябвало да се намеси обществото, защото системата „парите следват ученика“ не е подходяща в държава като нашата.

Материалната база в голяма част от учебните заведения по малките населени места е трудна за описване, няма материали и приспособления за технически часове или пък за оборудването на кабинетите, да не говорим и за факта, че тестовете се заплащат от учениците. Това е там, където децата са малко и бедни. Това е там, където никой учител с опит не желае да работи и там, където хората са неуки и без възможности.

По същата логика могат да бъдат отпуснати и пари за болни деца, които се лекуват в чужбина или в частни клиники. Защо пък да не отпуснат парите, които се полагат при лечение в държавно лечебно заведение, за да помогнат за непосилните такси и лекарства на родителите. И при това, в тези случаи не го правиш от егоцентризъм, а от нужда и липса на друг избор. Може пък да бъдат въведени такси и в държавните училища.

Проектозаконът ще промени съдбата и на учебниците. Досега броят на учебниците беше регламентиран с наредба на министъра, по всеки учебен предмет има само 3 одобрени, от които всеки учител си избира по кой да работи. Новото е – неограничен брой учебници, а основанието е по-голям избор за учителя. Представете си колко спекулации предвижда тази идея, чудно е само кой ще се облагодетелства най-много.

Предстоят огромни „намаления“, „убедителни“ обсъждания на учебник, за сметка на издателя и т.н. Простата сметка показва, че един учител, преподаващ на, да речем, 5 или 6 класа, ще трябва да се запознава със съдържанието на десетки  учебници, за да прецени кой от тях е най-добър. И после всички учители и директори ще бъдат атестирани (т. е. оценявани) на всеки 4 години, задължително. Този, който получи най-ниска оценка според скалата – все още напълно неизвестна, ще бъде освобождаван от работа.

Интересно е кой ще атестира учителите? Забележете – директорът, еднолично. А това доколко е продуктивна неговата работа ще преценя обществен съвет в състав – 3-ма родители, един представител на общината и представител на учениците.
Имайки предвид, че в община Бургас например, има 90 общински учебни и детски заведения, а  4-5 специалисти по образование в общинския отдел, простата сметка показва, че всеки от тях ще дава оценка за дейността на директора в 18 учебни и детски заведения. Е, всичко това не звучи ли изсмукано от пръстите и недомислено?

Първо, погледнато от чисто човешка гледна точка, това е поредният стрес за учителите. Поредният, защото с всяка следваща промяна правата им стават все по-малко (към момента имат право да мълчат и слушат), задълженията – все повече.
Второ, къде са учителите и синдикатите в цялата тая схема?
Трето, ще се получи един  пълен хаос от преиграване на работното място и надпреварване между учители за добри взаимоотношения с прекия началник.

За сметка на това пък  идеята за кариерно развитие на учителя беше стопирана.

Ганка Петрова е току-що пенсионирана учителка от малко балканско село. Радва се, че не е дочакала промените, защото това щяло да бъде поредното унижение за българския учител. Така смятат и колегите й. Мнението й е, че младите хора нямат никакво основание да се ориентират сериозно към някогашната може би най-уважавана професия. „Отдавна вече никой не гледа на училището и на учителя с дълбоко уважение и респект.

По-скоро учителят е зависим от учениците, отколкото обратно. Новите промени  ще задълбочат проблема още повече, вместо да го оправят”, сподели тя пред в. „Десант”.

Всеобщото мнение на учителската гилдия е, че трябва да се залага на една по-лека форма на обучение на по-достъпен език и че формулата „парите следват ученика“ доведе до прекомерно струпване на ученици в дадени паралелки, с цел усвояване на повече средства. (Между другото началната работна заплата на учителите не е увеличавана от момента, в който влезе в сила делегирания бюджет, т. е. от 2008 г. заплатата е 450 лв.).

Ето затова абсолютна глупост е и казусът в проектозакона за преминаване на ученици от V за VI клас с двойка. Действащата към момента система е такава, че учителят няма никакъв интерес да пише двойки, защото всеки ученик носи пари на училището, съответно това са средства и за учителя в частност, и на материалната база. Което означава, че ученикът не е положил никакви усилия за усвояване на задължителния минимум от знания.

Тогава къде е справедливостта за другите деца, които са се трудили през цялата година?  В тази връзка трябва да се спомене и отхвърлената идея за полагане на общественополезен труд в полза на училището от ученици, които са натрупали определен брой отсъствия. Мотивът бе, че се нарушавали авторитетът и достойнството на ученика (?!).

Трябва сериозно да се замислим накъде е тръгнало българското образование, защото е видно от горепосоченото, че далече едва ли ще стигне. 

Една от най-съществените промени ще бъде в структурата на самото образование. Начално ще се придобива след завършен IV клас, основното – от V до VII клас, а средното ще бъде на 2 етапа. Първи етап – от VII до X клас и втори – XI и XII, където ще става и профилирането. Никъде не е упоменато какви ще бъдат учебните планове и програми от първия учебен срок. Тази поредна недомислена мъглявина обезсмисля много от постигнатото в досегашното обучение, главно по чужди езици.

Новият закон предвижда и центрове за развитие и подпомагане, това всъщност е един вид премахване на специализираните учебни заведения. А готово ли е обществото за това е друг въпрос?


Изводи без анализ:
Основните изводи за България от международното изследване на ОИСР за постиженията на учениците PISA 2009г. Резултатите са на базата на тестове, направени в 179 български училища от над 4500 деца, основно от девети клас.

Изводите, представени неотдавна, могат да бъдат оценени от притеснителни до опасни. Българските ученици имат елементарна грамотност – могат да четат и да пишат, но почти половината от тях се затрудняват да тълкуват и анализират текст. В цифри това е: 41% от децата са под критичния праг на грамотност (при другите страни средният процент е 24%).


Недопустимо е децата ни да израстват с такива „знания“

Забавните бисери са едно, но когато открихме и „култови“ текстове, достойни за чалга парчета, и вместени „кървави“ задачи в учебници за началния курс, нещата придобиха вече трагично-идиотски вид:

Безумни религиозни внушения присъстват и в един от учебниците по български език за трети клас. В него откъс от романа на Астрид Линдгрен "Карлсон, който живее на покрива" е илюстриран...... с джамия с три полумесеца!

В първото произведение в една от читанките за трети клас авторите си позволяват да цензурират стихотворението "Обичам те, родино" на Елисавета Багряна. Липсва последният куплет, който звучи така: "Обичам те, родино моя, и всеки ден и час готов съм свободата твоя да браня вярно аз." Стихотворението свършва по доста по-елегичен и спокоен начин: "Когато, тиха и безбрежна, до своето сърце затопляш с майчината нежност най-малкото зрънце."

Задачи за клане и починали при катастрофи пък заливат хлапетата от сборник със задачи по математика за IV клас. Според помагало, 10-годишните трябва да изчисляват по колко агнета на ден трябва да коли касапин, за да изпълни нормата си от 50. Възложено им е и да смятат колко кокошки ще изколят селският поп и приятелите му, ако гуляят цяла седмица. Особено страховито звучи задача, която описва катастрофа, при която загива баща, а синът му е откаран в тежко състояние от „Бърза помощ”.

Най-скандалната идиотска безумица обаче си остава песничката от учебник по Музика за трети клас, която възхвалява родната ни чалга действителност:

„Отдолу иде джип “Мицубиши”
със яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
Но на кого е? Кой ли го кара?
Вълчо го кара. Свири и гази!
А във колата коя е тази?
Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка!“

От бъдещи попфолк хитове не са лишени и петокласниците: “Кон излезе на ливада, вдъхна въздух и умря. Възкачи се на небето и какво ли не видя. Две кебапчета крилати пазят Рая с автомати”.


Бисери от учебниците

* „Ягуарът е най-бързото животно на планетата - на кратки разстояния развива до 120 км/ч”. Авторите на учебника по биология за 5 клас са объркали животното с известната марка автомобили „Ягуар”, защото най-бързото животно всъщност е гепардът.

* Според един от учебниците "маршрутите на погледите на Белчо и Сивушка се пресичат в точката на безнадеждността".

* Говорейки за популярния Вазов герой дядо Йоцо пък, друго помагало твърди, че в основата на стремежа му да "попипва" всичко българско стояла "еротиката, която придобива за него нова България".

* "Бай Ганьо иска държавата, защото за него не съществува родината", твърди друго помагало, което набляга върху "хронотопията на българския дух след Освобождението".

* "Йоцо не е видял родината, защото по времето на нейното дискурсивно конституиране все още не е бил сляп", сочи друго помагало за 11 клас.

* “Представата на Вазовия герой е чисто лирическа в синекдохичния си строеж и чисто констативна в своята лаконична христоматийност".  Дали Вазов би разбрал подобно твърдение за себе си?

* Вапцаров е евангелист, защото „в стилистиката му има образност, типична за евангелистките текстове“.

* Не е лесно и за учениците, на които им се налага да се преборят с тезата, че Бай Ганьо брани непостигнатата национална идентичност, крещейки в банята "Болгар, болгар"!

* В друг учебник пък става ясно, че, шиейки шинела си, Гоголевият персонаж Акакий Акакиевич "постига своята екзистенциална пълнота".

* Децата още в трети клас научават, че "байрамът е народен празник на България" и, че „битките на Симеон не са оставили трайна следа в историята“.

* "Морската вода е солена, защото в нея е разтворена готварска сол" е също от учебник за началния курс, който неотдавна бе "ремонтиран".



Милена Дамянова Сергей Игнатов Така бележим днес Деня на народните будители - с костюми от Хелоуин

В категории: Образование , Горещи новини

10
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
10
hvhombn
27.03.2012 13:06:16
0
0
55GUB4 , [url=http://ceuwzevmdugl.com/]ceuwzevmdugl[/url], [link=http://ixxquqtyrihs.com/]ixxquqtyrihs[/link], http://zljmvtoiqkfr.com/
9
ovdagidk
27.03.2012 08:33:10
0
0
fwMhCA <a href="http://iwbqgbwsagkb.com/">iwbqgbwsagkb</a>
8
efguzywhbh
26.03.2012 10:38:52
0
0
304gQP , [url=http://ybfcqjxdfqso.com/]ybfcqjxdfqso[/url], [link=http://hsrgbcjgjrzx.com/]hsrgbcjgjrzx[/link], http://xtfnqandaupn.com/
7
ftvsaypgiv
26.03.2012 05:25:56
0
0
9YQ6dW <a href="http://jxmbrfnjsvvr.com/">jxmbrfnjsvvr</a>
6
Jesson
25.03.2012 07:22:30
0
0
And I was just wonedring about that too!
5
Родител-мъченик
23.03.2012 08:06:24
0
0
Не е истина!Не мога да повярвам!Явно идеята е,че България няма нужда от образовани хора!Наистина има нужда от промени,но в друга посока.Господин Игнатов трябва да помисли за учителите,които работят при толкова трудни условия сега,а какво ще стане ...не ми се мисли!За учебниците и учебната програма не ми се говори...и за непросветения наблюдател е ясно,че там нещата куцат!А за децата какво да кажа ...Моля се,господ да пази децата на България,които живеят в една объркана,безредна и както се вижда в близкото бъдеще и необразована страна!
4
анн
23.03.2012 06:44:35
0
0
тези съсипаха образованието ни
3
ГНевен
19.03.2012 16:44:56
0
0
Погледнете горните две снимки: Върховната специалистка по образование (няма значение какво!) с вид на наркоманка и недостатъчно бития боксьор, станал по волята на примитивиера ни министър не на какво да е , а на образованието! Какви нововъведения можем да очакваме още от тях? Всичко, до което се е докоснал този върл лобист на частното образование, е довело до редица от провали и съсипии - и на висшето, и на средното образование в България. Най-чудното е, че нито учители, нито родители надигат глас срещу поредното безумие (а след него ще има и други). С истинска мъка прочетох горната статия. Тя е толкова вярна, че не се нуждае от коментар, а от допълване с още много факти, подобни на изнесение в нея. И докога ще търпим тези бездарници да ни "ръководят" ?! Няма ли в народа поне малко воля и сила да ги отстрани и да върнем отново авторитета и нивото на българското образование, с което се славеше България?!
2
balgarka izvan balgaria
19.03.2012 03:01:03
0
0
Boje, do kade e stignala naciata ni?!
Ne moga da poviarvam, che "demokraciata" do takava stepen e umartvila vsichko, koeto se naricha balgarsko. Balgaria vavejda vsichkite falirali sistemi na Zapad, kakto e v zemedelieto, proizvodstvoto, zdravnata sistema, taka naj-bezceremonno zatrivat i balgarskoto uchilishte, koeto be sred naj-dobrata i uravnovesena obrazovatelna sistema. Vav Francia se vodiat debati ot pone 5 godini, kak da promeniat tapata si obrazovatelna programa i celodnevno obuchenie, kato neadekvatno s detskata psihika i fiziologia... V Balgaria se macchat nasila da ubiat sistemata, kam koiato varviat zapadnite strani. POglednete finlandskata obrazovatelna sistema, v koiato v nachalnite klasove niama ocenki, no se zalaga na kachestvenoto usvoiavane i razvitie na decata. Raviva se cialostno detskia mirogled, ot osnovni umenia - chetene i smiatane, do izkustva i zanaiati, i ogromna obshta kultura , obvarzani s moralni cennosti. Zashto ne izgonite ot ministerskite kabineti , glupacite doshli na vlast s krajba na izbiratelni glasove i ciganski mantalitet! Boje, opazi decata na Balgaria ot gadove! Balgaria e s unikalna kultura i narodopsihologia, zashto e neobhodimo da zaprilichame na zapadnoevropejsko geto, za da si napalniat neshtastni narodoprodajnici djobovete sas zlatni moneti! Boje, Boje i taia, koiato e predlojila zakonoproekta: "Pazi Boje, sliapo da progledne"....Boje, dumite sa slabi za taia ogromna prostotia- ubivaneto na balgarskoto unikalno uchilishte...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
тт
18.03.2012 12:08:31
0
0
Чудесна статия-браво!И много вярна.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки