Мартеница от Айтос се бори за „Гинес“


Мартеница от Айтос се бори за „Гинес“
02 Март 2012, Петък


Точно 5 150 метра е дълга мартеницата, която учениците от І до VІІІ клас на СОУ „Никола Вапцаров” разпънаха на 1 март


Автор: Десант

на площада в Айтос. Повече от 150 деца се включиха в инициативата по изработването на огромния червено-бял български символ. Не по-малко от 15 000 метра бели и червени конци са използвали малчуганите, за да изработят тройно изплетеният амулет.

Дали това е рекорд като за Гинес не е най-важно в случая. Просто с тази мартеница Айтос отбелязва приноса си към уникалната българска традиция, която събуди пролетните сили в града.

Инициативата е на преподавателката Нели Маринова, която сподели, че усукването на белите и червени конци е продължило седмици наред. И уточни, че освен впечатляващата си дължина, мартеницата е изработена със специална плетка, а не е просто два увити конеца.

Силният вятър в първия мартенски ден обаче попречи на намерението на нейните създатели да я оставят на площада за здраве и късмет на всички айтозлии. Затова, след като я разпънаха в центъра на града, учениците и техните преподаватели грижливо я навиха на огромни кълба и я прибраха в школото си.
Там тя ще се пази в очакване на комисията от „Гинес“, която ще я измери, за да види все пак дали рекордът за най-дълга мартеница е подобрен.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки